13 híresség, aki nem jachtokra és gyémántokra szórja a pénzét, hanem megmenti vele a világot

A statisztikák szerint egyedül Amerikában 410 milliárd dollárt ajánlottak fel jótékony célokra 2017-ben. Világszerte az adományozók 41\%-a adott pénzt természeti katasztrófák utáni segítségnyújtáshoz, 31\%-uk pedig külföldi segélyszervezeteknek. A többi adakozó pedig oktatásra, állatok megmentésére vagy embereket támogató célzattal ajánlott fel pénzt. A híres embereknek az adakozásban még nagyobb szerep jut, hiszen ők a keresetük jelentős részét fordítják jótékonykodásra, ezzel felhívják a figyelmet bizonyos problémákra, és a rajongóiknak is jó példát mutatnak.
Lássuk, kik azok a hírességek, akik nem sajnálják a pénzüket arra, hogy a világot jobbá tegyék!

1. Keanu Reeves

2003-ban a színész azt nyilatkozta, hogy az a pénz, amit addig megkeresett, már elég neki a következő 100 évben a megélhetéshez. A Mátrix sztárja közismerten sokat adakozik. Gázsijából tetemes összegeket adott a filmjeiben háttérmunkát végző stábtagoknak, mint amilyenek a jelmezkészítők vagy a speciális effektusok készítői.

A filmes világtól függetlenül azonban van egy saját alapítványa is, mely milliókat adományoz rákkutatásra és gyerekkórházaknak. A rákkutatás Keanunak személyes szívügye, hiszen testvérénél, Kim Reevesnél 1991-ben leukémiát diagnosztizáltak. A színész mindezen felül több millió dollárral támogat egy olyan szervezetet is, mely gerincvelő-sérülteket segít.

2. Leonardo DiCaprio

A Leonardo DiCaprio Alapítvány 1998-ban jött létre, és ezidáig több mint 80 millió dollárt adományozott 20 környezetvédelmi projekt számára.

DiCaprio általában partnerségben dolgozik együtt helyi illetőségű projektekkel, valamint nemzetközi szervezetekkel, mint például az Oceana, Wild Foundation vagy a World Wildlife Fund.

A színész, producer és aktivista számtalanszor beszél a nyilvánosság előtt a klímaváltozáshoz kapcsolódó témákról. Néhány vegán cégnél befektetőként is közreműködik.

3. és 4. George és Amal Clooney

Együtt hozták létre a Clooney Alapítvány az Igazságért nevű szervezetet, mellyel az emberi jogok megsértése ellen veszik fel a harcot. Céljuk, hogy az egész világon elősegítsék az emberi jogok tiszteletben tartását.

Az alapítvány támogat menekülteket, gyűlölködés miatt kiszolgáltatott és perifériára szorult közösségeket.

5. John Cena

A profi pankrátorról közismert, hogy sokat dolgozik együtt a Make-A-Wish alapítvánnyal. Ő az az ember, aki a gyerekek legtöbb kívánságát teljesítette.

2012-ben a WWE-vel együttműködésben Cena egy kampány élére állt, melynek keretében 2 millió dollárt adományoztak egy mellrák alapítványnak.

Nemrégiben 2 millió dollárt adományozott a FlipOps alapítványnak. A rajongóit is kérte, hogy gyűjtsenek össze 1 millió dollárt, és ők össze is adták a pénzt. Az alapítvány háborús veteránoknak segít a mozgáson keresztül megtalálni a stabilitást az életükben.

6. J. K. Rowling

2001-ben megírta a Legendás állatok és megfigyelésük című könyvet, hogy pénzt gyűjtsön a Comic Relief jótékonysági szervezetnek. Ezenkívül számos más szervezetnek is adakozott.

Rowling létrehozta a Lumos nevű, nonprofit szervezetet, mely az egész világon segíti az árván maradt gyerekeket, hogy visszatérhessenek saját családjukhoz vagy egészséges családi környezetben nevelkedhessenek. Az árvaházak helyett olyan programokat támogatnak, melyek segítik a gyerekek családban maradását.

Az író létrehozta a The Volant Charitable Trust elnevezésű alapítványt veszélynek kitett nők, gyerekek és fiatalok támogatására. A jótékonysági szervezet célja enyhíteni a nélkülözést.

7. Emma Watson

Humanitárius és feminista ügyekkel foglalkozik. Olyan szervezetekkel dolgozott már együtt, mint az UNICEF, CAMFED, ENSZ, HeForShe, Our Shared Shelf.

Segít szexuális zaklatás áldozataivá vált nőknek is. 1 millió dollárt adományozott a UK Justice and Equality alapítványnak, melynek ő volt az egyik első adományozója. Emma közel 200 más brit és ír hírességgel együtt aláírt egy nyílt levelet a munkahelyi szexuális zaklatások ellen.

8. Jackie Chan

Jackie Chan olyan jótékonysági szervezetek támogatója, mint az UNICEF és az Operation Smile. Mindkét szervezet a gyerekeket támogatja szerte a világban. Ezenkívül Jackie létrehozta a Jackie Chan Charitable Foundation jótékonysági szervezetet 1988-ban és 2004-ben a Dragon’s Heart alapítványt.

Az előbbi ösztöndíjakat és támogatást nyújt fiataloknak Hongkongban, valamint orvosi ellátást és segélyt biztosít természeti katasztrófák áldozatainak.

A másik alapítvány gyerekeket és időseket támogat Kína távoli vidékein. Iskolákat épít és biztosítja a működésükhöz szükséges felszerelést, több millió dollárral járul hozzá ahhoz, hogy a szegények is részesülhessenek oktatásban. Az alapítvány ruhákat, kerekesszékeket és más eszközöket is ad időseknek.

9. Christy Turlington

A modell az egész életét megváltoztató személyes élménye után hozta létre az Every Mother Counts nevű projektet. Mikor első gyermeke született 2003-ban, a bent maradt placenta miatt komplikációk léptek fel nála, vérmérgezést kapott. Túlélte, de az a nap az egész életét megváltoztatta.

A szervezetet 2010-ben hozta létre. Csapatával azon dolgozik, hogy a terhességet és a szülést biztonságossá tegye mindenki számára, mindenütt a világon. Felhívják a figyelmet az ezzel kapcsolatos problémákra, és kapcsolatba lépnek különböző szervezetekkel. Olyan programokat támogatnak anyagilag, melyek javítják a terhesgondozás minőségét.

10. Ringo Starr

Az ikonikus ex-Beatles tag jótékonysági szervezetet hozott létre The Lotus Foundation néven. Pénzzel, támogatással és nyilvánossággal segítik a szociális jóléthez kapcsolódó projekteket. Tevékenykednek a drogfüggőség, a gyermekbénulás, az agydaganat, a rák, a nők bántalmazása, a hajléktalanság és az állatokkal való rossz bánásmód ellen.

11. Matt Damon

2006-ban társalapítója volt a H2O Africa alapítványnak, melynek célja felhívni a figyelmet az Afrikát sújtó ivóvíz hiányra. 2009-ben a H2O Africa és a WaterPartners létrehozták a Water.org weboldalt.

Azért dolgoznak, hogy biztonságos ivóvizet és tisztálkodási lehetőséget tegyenek elérhetővé mindenki számára megfizethető árakon. 2013-ban Matt Damon egy WC-ülőkével pózolt, így tüntetett azért a 2,5 milliárd emberért, akiknek nem jut sem ivóvíz, sem megfelelő tisztálkodási lehetőség.

Támogatója a ONE-nak is, annak a mozgalomnak, mely a szélsőséges szegénység és a megelőzhető betegségek fejlődő országokban való felszámolásáért kampányol.

12. Antonio Banderas

A fogyatékkal élők támogatója. 2010-ben a színész létrehozta a Fundacíon Lágrimas y Favores nevű alapítványt, mely a malagai egyetemre biztosít ösztöndíjat a szegény diákoknak, akik maguktól nem tudnák fedezni a tanulmányaik költségeit.

Alapítványa partnerségben áll a Cudeca nevű nonprofit szervezettel. Együttes erővel támogatják a gyógyíthatatlan rákbetegeket.

13. Angelina Jolie

A színésznő akkor ébredt rá arra, hogy nagy szükség van a humanitárius aktivitásra, mikor a Tomb Raidert forgatta Kambodzsában. Mikor hazatért, felvette a kapcsolatot az ENSZ Menekültügyi Főbiztosával és maga is csatlakozott hozzájuk. 2001 óta missziók keretében járja a világot, több mint 20 országban keresi fel és segíti a rászorulókat.

2003-ban hozta létre a ma Maddox Jolie-Pitt névre hallgató alapítványt, mellyel kezdetben helyi falvakat, valamint veszélyben lévő erdőket és állatokat védtek. 2006 óta dolgoznak a mezőgazdasággal, oktatással, nemi egyenlőséggel és egészségüggyel kapcsolatos problémák megoldásán Kambodzsában.

2012-ben Angelina Jolie jószolgálati követ lett, azóta diplomáciai szinten látja el az ENSZ UNHCR képviseletét.

betöltés...