Hogyan felejtsd el az exed - Egyszerű módszer 8 lépésben

A tudomány is elismeri, hogy a szakítások fájdalmasak, sokszor annyira, mint mikor egy családtagunkat veszítjük el. Egyesek szerint “az idő majd mindent megold”, de ez ilyenkor nem jelent vigaszt. Ha tényleg szeretnél helyrejönni és továbblépni végre, ennél okosabb stratégiára van szükséged, hogy elkerüld a felesleges szenvedést, mégis hagyj magadnak időt a gyógyulásra. A következő módszer éppen ebben fog segíteni.

1. Hagyj magadnak időt a gyászra

Az agyunk a szakítást a fájdalommal kapcsolja össze. A pszichés szenvedés nagyon gyötrelmes lehet, házaspárok esetében olyannyira, hogy a különválás nagyobb stresszt vált ki náluk, mint egy közeli családtag elvesztése. Tulajdonképpen szakítás esetén is meghal valami: a köztetek lévő kötődés és a jövőbeli kapcsolat reménye.

Ezért kell megengedned magadnak, hogy meggyászold a kapcsolatodat és elfogadd, hogy valami véget ért.

2. Ne ess abba a csapdába, hogy idealizálod a véget ért kapcsolatot

A kapcsolatod egész biztosan nem volt tökéletes. Egy szakítás után mégis hajlamosak vagyunk elfelejteni a problémákat, idealizálni a párunkat és sokkal jobbnak látni az egészet utólag, mint amilyen valójában volt.

Ahelyett, hogy a múltat dicsőítenéd, készíts listát azokról a dolgokról, melyek a kapcsolat végéhez vezettek. Írd le az exed hibáit is. Talán nem jó időben találkoztatok, de lehet, hogy a céljaitok voltak eltérőek. A listát tedd egy jól látható helyre, ahol mindig rápillanthatsz, mikor úgy érzed, muszáj felhívnod őt. A felsorolt negatívumok emlékeztetni fognak rá, hogy nem éri meg az erőfeszítést.

3. Keress magadnak más szövetségest az exed helyett

Tanulmányok szerint a legnehezebb lépés egy szakítást követően megváltoztatni a hozzáállásunkat, és többé nem szövetségesünkként és támaszunkként gondolni az exünkre.

Helyettesítsd a személyét olyasvalakivel, aki feltétel nélkül szeret téged, például az anyukád, a nővéred vagy a gyermeked. Ők segítenek majd emlékezni arra, hogy ki vagy te valójában. Tölts velük több időt, és programozd át az agyadat arra, hogy az intimitást és a közelséget ne feltétlenül az exeddel kapcsolja össze.

4. Ne akarj a barátja lenni

Lehet, hogy felajánlja neked, hogy legyetek barátok. Nem, ti nem lehettek barátok, és ezt te is jól tudod. Ne próbáld átverni magad, hiszen függetlenül attól, hogy jól vagy rosszul váltatok el egymástól, köztetek nem létezhet barátság. Ha még fájó szívvel beleugrasz ilyesmibe, az csak még több fájdalmat szül, szorongást okoz és feltehetően borítékolja, hogy még rosszabb vége legyen a dolognak.

Barátság csak akkor jöhet létre két ember között, ha egyikük sem érez vonzalmat és romantikus érzelmeket a másik iránt.

5. Szüntess be vele minden kapcsolatot

Az egykori párod ma már az exed, ezért végy erőt magadon és szüntesd be vele a kapcsolatot. Semmi üzenet, hívás, email, és semmi kapcsolat a közösségi oldalakon.

Ehhez erősnek és nagyon elszántnak kell lenned, hiszen lehet, hogy ő még megpróbál elérni téged, és meg kell magyaráznod, hogy miért zárkózol el tőle. Ha máshogy nem megy, tiltsd le. Amikor késztetést érzel arra, hogy keresd vagy válaszolj neki, írj inkább az egyik barátodnak.

6. Szakítsd meg a kapcsolatot a családjával és a barátaival

A kapcsolat során sok időt töltünk a párunk családjával és barátaival, akik ez idő alatt közel kerülhetnek hozzánk. De a szakítás után a legjobb, amit tehetsz, hogy nem találkozol velük és nem keresed őket. Ha fenntartod velük a kapcsolatot, óhatatlanul is hallani fogsz az exedről, arról, hogy hogyan megy utánad az élete, esetleg már ismerkedik is valakivel.

7. Kerüld azokat a dolgokat, amik rá emlékeztetnek

Dobd ki, ajándékozd el azokat a tárgyakat, amik az exedre emlékeztetnek. Töröld ki a szerelmes emaileket, üzeneteket és még a közös fotókat is a telefonodból. Minden alkalommal, mikor valami olyasmit látsz, ami a lezárult kapcsolatodat idézi fel, kétségek fognak támadni benned, hogy lehet, hogy a szakítás hiba volt. Elkezd még jobban hiányozni az exed és mindennap arról fogsz ábrándozni, milyen szép életetek lehetett volna együtt. Ne feledd, a valóság egész más!

8. Keress valami új elfoglaltságot magadnak

Hogy ne a fájdalmas valóságon járjon folyton az eszed, tereld el a gondolataidat valami más felé. Keress olyan elfoglaltságot, amiben örömödet leled és amivel a szabadidődet is ki tudod tölteni. Járj el táncolni, iratkozz be a könyvtárba, vagy próbálj ki mindennap egy új receptet. Lehet, hogy még arra is rájössz, hogy valamihez tehetséged van.

A lényeg, hogy fogadd el a veszteséget, gondold át, hogyan fogsz magadnak időt hagyni a szenvedésre és hogyan fogsz véget vetni neki.

betöltés...