13 híres nő, aki a nyilvános szoptatásra buzdítja az anyákat

A szoptatás sok nőben bűntudatot kelt és sokakra helyez nagy nyomást, hogy nehézségek nélkül tudják csinálni. A kommentek ezzel kapcsolatban igen vegyesek: vannak, akik szerint egyes gyerekek már túl idősek a szoptatáshoz, míg mások azt teszik szóvá, hogy az a nő, aki nem szoptatja a gyerekét, nem is igazi anya. Sok híres nő azonban nem foglalkozik ezekkel az előítéletekkel, és saját szabályai szerint végzi a szoptatást. Teszik ezt azért, mert megtehetik, mert meg akarják tenni és mert tudják, hogy saját példájukkal és hatásukkal inspirálhatják a nőket arra, hogy kövessék őket.
A következőkben olyan híres nőket láthatsz, akik eldöntötték, a saját szabályaik szerint élik az életüket és ez érvényes a szoptatáshoz való viszonyukra is.

1. Miranda Kerr

2011-ben 2 hónappal Orlando Bloommal közös fiúk, Flynn születése után Miranda Kerr már újra a kifutóra lépett. Mi volt a titka? Állítása szerint egy kevés genetika és sok szoptatás. Bár azt mondta, nem siettette testét, hogy visszanyerje régi formáját, a genetika és a szoptatás is sokat segítettek neki ebben.

“Csak arra koncentráltam, hogy egészséges legyen a baba, és mikor megszületett, 4,5 kilós volt! Imádtam a szoptatást. Nagyon könnyen ment és felgyorsította az anyagcserémet. Másfél évig szoptattam, mikor sok munkám volt, akkor pedig fejtem.” Miranda több képet is megosztott gyermekéről a közösségi oldalakon, ahol büszke anyukának tűnik, aki egyértelműen kiáll a szoptatás mellett.

2. Hilary Duff

Hilary Duffnak már nem ment ilyen könnyen a munka és a szoptatás összeegyeztetése. Hozzá hasonlóan sok nő óriási bűntudatot érez, amiért nem tudja annyit szoptatni babáját, amennyit szeretné, mert egyéb teendői ebben megakadályozzák. A színésznő megosztotta tapasztalatait a nyilvánossággal, és azokat az okokat is, melyek miatt abbahagyta a szoptatást.

“Meg akartam várni, hogy a kislányom 6 hónapos legyen, majd akkor eldönteni, hogy akarom-e (és természetesen ő akarja-e) folytatni a szoptatást. Hadd magyarázzam el. Fejni munka közben szívás. Egy percnyi időm sem volt, és többnyire a sminkben fejtem, miközben négy kéz dolgozott rajtam, hogy elkészüljek a következő jelenet felvételére, amiben sok emberrel dolgoztam együtt. A tejtermelés drasztikusan visszaesik, ha nem szoptatsz már olyan gyakran, és gyakorlatilag elveszíted ezt a kapcsolatot és ezt a kötődést a babáddal. A szoptatásnak (szinte) minden pillanatát élveztem.

Szerencsésnek érzem magam, hogy ilyen közel kerülhettem hozzá és megadhattam neki ezt. Tudom, hogy sok nő sajnos nem képes erre, együtt érzek velük, és hálás vagyok, hogy nekem sikerült. De szünetre van szükségem. Szünetet fogok tartani. Szomorú voltam, frusztrált, és úgy éreztem, ez életem legnagyobb kudarca. Mindenki szuperanya szeretne lenni, de hát azok is vagyunk!

Sokat sírtam és rágódtam. Rémisztő volt, ami a szívemben és az agyamban zajlott. Hiányoztak a szoptatás közbeni együttlétek a babámmal. És nagyon hiányzott az oxitocin is. Ez egy hihetetlen erejű hormon. Remélem, hogy tudtam segíteni annak, aki hasonló gonddal küzd, akár szülés előtt, akár szülés után van.”

3. Olivia Wilde

Egyike azon színésznőknek és modelleknek, akik nyíltan vállalják álláspontjukat a szoptatással kapcsolatban. Először nem sokkal Otis születése után, 2014-ben egy magazinnak adott interjújában beszélt erről, ahol szoptatós fotó is megjelent róla. “Ez a fotó Otis-szal annyira tökéletes. Számtalan fotó készült már rólam, de egyik sem volt teljes, hiszen az anyai énem nem jelent meg rajtuk. A szoptatás a legtermészetesebb dolog. Most úgy érzem, hogy Otist örökké a mellemen kellene tartanom.”

Egy másik alkalommal a szoptatással kapcsolatos előítéletekkel és sztereotípiákkal kapcsolatban fejtette ki véleményét. “Hagyni kellene, hogy mindenki ott és akkor szoptasson, ahol és amikor akar. Nem lenne szabad nyomást helyezni a nőkre a szoptatás miatt, és nem szabadna velük éreztetni azt sem, hogy szörnyű anyák, ha nem megy nekik. Ez egyszerűen tisztességtelen.”

Másik gyermeke, Daisy születése után is megszólalt a témában: “Ez mindenkinek a saját döntése. Nem vagyok híve annak, hogy a szoptatást bárkire is rá kell erőltetni vagy hogy bűntudatot kell kelteni miatta.” Bár nem volt könnyű számára, mégis élvezte: “Nem könnyű. Maszatos. Az idő 90\%-ában tejben úszol. Nehéz dolog, de személyesen nekem nagy élmény volt.”

4. Alanis Morissette

Egy olyan híres nő, aki teljes mértékben meg van győződve róla, hogy nem létezik jobb dolog a baba számára, mint a szoptatás. Számtalanszor posztolt magáról és gyermekéről fotókat, hogy még többekkel fogadtassa el a szoptatást.

“Védem a biztonságát, az egészségét, a kötődését. A fejlődés időszaka nagyon fontos fázis.” Azt is elmondta az újságíróknak, hogy nagy támogatója a szoptatás terjesztésének, és hogy náluk kizárólag a gyerekei döntötték el, hogy mikor maradjon abba a szoptatás, függetlenül az életkoruktól.

Alanis csatlakozott egy kezdeményezéshez is, melynek keretében egy dokumentumfilmet állítottak össze a szoptatás népszerűsítéséről és olyan vállalatokról, akik bébiételeket gyártanak és arra ösztönzik az anyákat, hogy ne szoptassanak, hiszen ők ebből tudnak anyagi hasznot húzni.

“Nagyon vicces társadalomban élünk. Egy olyan társadalomban, ami egyrészt azt mondja, hogy szexuális tárgyak vagyunk, másrészt, ahol megjelennek a gyermeküket csodálatos és állatias módon tápláló istennők, akik valójában még félelmetesebbnek hathatnak.”

5. Alyssa Milano

Még mielőtt gyermeke született volna, a színésznő már kiállt az anyáknak és a babáknak a szoptatáshoz való joga mellett. Gyermeke megérkezése után sem változott a véleménye: “Szeretem ezt a közelséget vele, szeretem, hogy ez az idő csak a miénk.” Egy interjúban azt nyilatkozta: “Jobban szeretek szoptatni, mint hittem volna korábban.”

Véleményét nyilvánosan is megosztotta azzal a bizonytalansággal kapcsolatban, amit az anyák gyakran éreznek, mikor szoptatják a babájukat: “Nem tudom elhinni, hogy ez még mindig téma. Mikor azt mondják egy szoptató anyának, hogy menjen a mosdóba és ott etesse a gyerekét, az olyan, mintha azt mondanák valakinek, hogy a mosdóban egye meg a szendvicsét. Te ennél a mosdóban? Vagy egy takaró alatt?”

A színésznő közösségi oldalán keresztül is szoptatásra buzdítja az anyákat, sok olyan fotót megoszt, amin éppen lányát szoptatja.

6. Nicole Trunfio

A modell sajátos módon lelkesíti az anyákat. Egy magazinnak pózolt babáját szoptatva, és a képeken nyugodtnak tűnik ugyan, de a cikkben elmesélte minden nehézségét, amin átment, míg elérte a magabiztosságnak és nyugalomnak ezt a fokát a szoptatással kapcsolatban.

“Az egész nagyon fájdalmas volt. A mellbimbóim véreztek, kidörzsölődtek, hegesedtek. Fogalmam sincs, miért, de teljesen elhivatott voltam, mindenképpen szoptatni akartam a gyerekemet. Eljutottam arra a pontra, mikor már egyszerűen nem ment, mert olyan fájdalmaim voltak. Belázasodtam, úgy éreztem, meg fogok halni.”

Beszélt a nyilvános helyen való szoptatással kapcsolatos társadalmi megbélyegzésről is:

“Erről mindenkinek megvan a maga véleménye. Egyesek szerint ez olyan intim pillanat, ami csak az anyára és a gyerekre tartozik. Mások szerint kultúra kérdése. De szerintem főként a szexualitás van emögött. Egy nő lehet fehérneműben egy hatalmas plakáton, majdnem kibuggyanó mellekkel, de egy nyakig felöltözött anya nem szoptathatja diszkréten a gyermekét?

Azt hiszem, a mellekre nem volna szabad így tekinteni. Úgy kéne tekinteni rájuk, amire igazából valók: a gyermek etetésére. A társadalom vizuális, eladható dologgá tette a nőt. Modellként mondhatom, hogy én erre használom a testem. Arra, hogy eladjak vele ruhákat, fehérneműt. De meg kell találnunk az egyensúlyt. Remélem, hamarosan eljön az a nap, hogy mikor egy nő szoptat, nem fog előítéletekkel és kellemetlenségekkel szembesülni.”

7. Doutzen Kroes

Az egykori Victoria’s Secret modell jól tudja, hogy egy fotó többet ér ezer szónál. Elkötelezett szónoka lett a szoptatás babára gyakorolt előnyeinek, véleményét pedig nyíltan hirdeti is, többek közt közösségi oldalán. Nem hagyja ki a lehetőséget, hogy fotókat posztoljon arról, amint éppen gyermekét szoptatja. Mindig egyértelműen nyilatkozik ezzel kapcsolatban: “Én a szoptatás mellett vagyok, ez a lehető legjobb a babának!”

Ugyanakkor ő sem kerülhette el a kritikákat. Támadták azért, mert fiát már eléggé vitatott életkorban is szoptatta, és erről még fotókat is közzétett. Válaszul még több képet tett fel, hogy elfogadtassa a szoptatást.

8. Pink

Hogyan lehetne bármit is elfogadtatni, ami ilyen óriási figyelmet kap? Pink megtalálta a módját: nem csak beszélt arról, hogy mellette vagy ellene van-e, hanem egyszerűen feltett egy szelfit. A közösségi oldalán rengeteg olyan fotó van, amin a fiát szoptatja, ezek mellé lelkesítő mondatokat ír: “Büszkén osztom meg ezt a fotót egy nagyon EGÉSZSÉGES, TERMÉSZETES dologról anya és gyermeke között.” vagy “Túrázás közben megszomjaztunk.” – miközben babájával látható szoptatás közben.

Egy másik alkalommal egyértelműen kifejtette, hogy mi a véleménye a témáról, mikor a riporter ezt mondta neki: “Elég különös, hogy az embereknek ilyen kemény véleményük van a szoptatásról. Az egész a gyerekről szól és arról, hogy ennie kell.” Pink erre így válaszolt: “Erős vélemény egy olyan dologról, aminek semmilyen hatása nincs az életünkre. Én táplálom a gyerekemet. Vagy hagyjam inkább sírni? Mert az is nagyon megy neki.”

9. Gisele Bündchen

Elfogadtatni a szoptatást azt is jelenti, hogy foglalkozni kell vele és nyíltan, tabuk nélkül beszélni azokról az előnyökről és hátrányokról, melyeket a szoptatásról való döntés von maga után. Gisele Bündchen ezzel kapcsolatban osztotta meg tapasztalatait.

“Az egyik legkülönlegesebb pillanat, amin osztoztam a gyerekeimmel, az a szoptatás volt. Az a tekintet, amit ilyenkor kapsz, az az érzés, hogy olyan kötődés van köztetek, ami semmihez sem hasonlítható. Eleinte nehéz lehet, fájhat (repedések, vérzés, elzáródás), de mindegy, hogy mennyire volt nehéz, ezt az élményt nem cserélném el semmiért. Szerencsésnek érzem magam, hogy tudtam szoptatni. Elismerésem minden anyának, aki erőfeszítéseket tesz, hogy szoptathasson és azoknak is, akik nem képesek rá, és emiatt szívszorító pillanatokat élnek át.”

Gisele nem akarja elhitetni senkivel, hogy ez az időszak felhőtlen volt. Beszélt arról is, hogy a testét hogyan viselte meg a szoptatás:

“Mindig dicséreteket kaptam a testem miatt, és úgy éreztem, az embereknek olyan elvárásaik vannak velem kapcsolatban, amiknek nem tudok megfelelni. Nagyon sebezhetőnek éreztem magam, mert tudtam edzeni, tudtam egészségesen táplálkozni, de nem tudtam változtatni azon, hogy a gyerekeim jobban szerették a bal mellbimbómat, mint a jobbot. Csak azt akartam, hogy ez megváltozzon, és hogy az emberek ne kommenteljenek erről többet.”

10. Chrissy Teigen

Ahogyan az valószínűleg a legtöbb újdonsült anyukával megesik, Chrissy Teigen amerikai modellt is megdöbbentette a szoptatás folyamata. Bevallotta, hogy ez egy gyönyörű időszak, de könnyűnek nem nevezhető.

“A szoptatás menetrendje engem nagyon meglepett. Napi 10 órán át is tarthat, ami egy nagyon édes és szép dolog, de semmiképp sem könnyű. Csak a tejed miatt kellesz a babának és ettől úgy érzed magad, mint egy tehén. Nehéz az egész napodat a szoptatás köré szervezni.” – mondta egy interjúban.

Teigen is azon hírességek közé tartozik, akik kiállnak a szoptatás mellett. Ezt tette a szoptatás közben készült fotójával is, amit közösségi oldalára posztolt ki. A fotón együtt szoptatja kisbabáját és elsőszülött lányának játékbabáját. “Luna megkért, hogy szoptassam meg az ő babáját is. Mintha ikreim lennének.” – írta a kép alá.

11. Kate Hudson

Ő is nyíltan vállalta, hogy egy dolgozó nőnek, aki feleség és anya is egyszerre, bizony nem egyszerűek a napjai.

Egyszer azt mondta, próbálja megtalálni az egyensúlyt a szoptatás és a munka között. “Nehéz, és ott a fejés is. Van egy barátnőm, aki igazi tejautomata. Azt kívántam, bárcsak én is az lennék, de nem vagyok. Nekem mellszívóra van szükségem.”

“Az anyaságtól nem lassítunk le. Szeretnék leadni 10 kilót, szeretnék új edzéseket kipróbálni, egészségesen táplálkozni. Ezenkívül szeretném, hogy legyen tejem, hogy fel tudjam nevelni a gyerekeimet, hogy mindennap dolgozzak, legyen időm a páromra, a barátnőmre, és közben ne őrüljek meg.”

12. Karolína Kurková

A színésznő és modell akkor beszélt a szoptatásról, amikor posztolta ezt a fotót és sok negatív kommentet kapott miatta. Határozottan válaszolt: “Ezzel nem rosszat teszünk, ezzel valami gyönyörűt teszünk. Életet adunk, tápláljuk a babánkat. És azt hiszem, én nagyon diszkréten csináltam ezt, nem úgy, hogy ‘ide nézzetek, mindenki ezt csinálja.’ Ez az egész természetes.”

Azt is elmesélte, hogy örömet okozott neki, hogy sok nő tudott vele azonosulni: “Boldog voltam, hogy ezeknek a nőknek a nevében is szólhattam, akik lehet, hogy otthon vannak, de szeretnének kimozdulni, viszont nem tehetik meg, mert a házon kívül szoptatni nagyon macerás dolog, el kell takarni magad közben.”

13. Kym Herjavec

Az ausztrál táncos és műsorvezető olyan fotót tett fel, amin kicsit többet mutat magából, mint a szokásos szoptatós fotók.

“Sosem gondoltam az anyaságra úgy, mint egy fantasztikus dologra. Az anyukám adott néhány nagyon jó tanácsot, mikor hazajöttünk a kórházból. Az egyik legjobb az volt, hogy ne veszítsem el a humorérzékemet. Köszönöm a férjemnek, hogy elkészült ez a fotó az újdonsült anyaságnak erről a nagyon őszinte pillanatáról! Még kezdő vagyok, és mindennap tanulok valami újra, de ennél csodásabb dolgot még sosem tettem!” – írta a fotója mellé.

betöltés...