A kezed megmondja, mennyit egyél, hogy ne edd túl magad

A szigorú kalóriaszámolgatás könnyen az idegeinkre megy, az internetről pedig sokszor hiába választunk diétát, hiszen azok nem mindenki számára egyformán hatékonyak. Nem beszélve arról, hogy mennyi időt vesz el végigböngészni minden információt arról, hogy mit ehetünk, majd nap mint nap odafigyelni a szabályok betartására. Kiderült, hogy a legnagyobb segítség a kezed lehet. A kezedhez viszonyítva ugyanis könnyen meg tudod határozni az ideális ételmennyiséget, így egészségesebben táplálkozhatsz és hízni sem fogsz.

Férfiaknak akkora adag étel az ideális, ami nem nagyobb a két tenyerüknél.

Nőknek annyi étel ajánlott egyszerre, ami nem nagyobb egy tenyerüknél.

Fehérjék – Egy tenyér

A tenyered azt is elárulja, hogy mennyi fehérjére van szükséged. Bár a fehérjében gazdag élelmiszerek, mint a csirke, a hal, a tojás, a túró és a görög joghurt egészségesek, nem szabad túl sokat enni belőlük. Az ideális adag belőlük éppen akkora, mint a tenyered.

Szénhidrát – Egy ökölnyi

A rizs, a burgonya, a bulgur, a quinoa, a kenyér és más szénhidráttartalmú élelmiszerek esetében a mérvadó az öklöd legyen. Így tudod szabályozni azt, hogy a tested elegendő energiához jusson, de ne szedj fel túlsúlyt.

Férfiak számára a két kéz összekulcsolva mutatja meg a tésztából ideális mennyiséget. Nők esetében azonban egy ökölnyi a megfelelő adag.

Sajt – Két ujjnyi

A sajt tagadhatatlanul finom, de nem egészséges túl sokat enni belőle. Két ujjadnak megfelelő mennyiséggel azonban nem eshetsz túlzásba és nem sodrod veszélybe az alakodat sem.

Zsír – Egy ujjbegynyi

Zsírból nincs szükségünk nagy mennyiségre. Az elfogadható maximális mennyiség éppen az ujjbegyed méretének megfelelő.

Zöldségek és gyümölcsök – Teli marok

Frissen, fagyasztva vagy szeletelve – Mindegy, hogyan fogyasztod, a zöldségekből és gyümölcsökből férfiaknak 2 maroknyi, nőknek 1 maroknyi az ideális adag. Egyél belőlük bőven! Gyümölcslevekből és smoothie-kból az ajánlott napi adag 150 ml.

Édességek – Egy hüvelykujjnyi

A cukorka, csoki, lekvár, mogyorókrém tele vannak cukorral. Finomak, de a testünknek nincs szüksége ilyen sok cukorra, ezért kis adagokban szabad csak fogyasztani őket. A megfelelő adagot a hüvelykujjad mérete mutatja.

Desszert – Ökölbe zárt kéz

A sütemények, a fagyi, az édes szószok fogyasztására is figyelni kell. Az ökölbe zárt kezeddel azonban könnyen meghatározhatod, hogy mennyit szabad enned belőlük. Ennél nagyobb ne legyen az adag, amit elfogyasztasz.

betöltés...