Összefüggés van a csókolózás gyakorisága és a kapcsolat hossza között

A csók kifejezheti a szenvedélyt, a gyengédséget, és azonkívül, hogy az agyunkban jó érzéseket generál, más fontos információkat is közvetít. Tudományos kísérletek szerint, amikor csókolózunk, rengeteg olyan információt cserélünk ki egymással, amiről nem is tudunk. Az agyunk analizálja a csókolózás módját és tudatalatti döntéseket hoz, melyek meghatározhatják kapcsolatunk sorsát.
Most kiderül, hogyan kommunikálsz a pároddal csókolózás közben úgy, hogy nem is tudsz róla.

Egyetemi kutatók átfogóan tanulmányozták a csók titkait, és kiderítették, hogy lehetővé teszi számunkra a megfelelő pár megtalálását és megtartását is.

A csók által képesek vagyunk felmérni és értékelni, hogy a megfelelő pár mellett vagyunk-e. A tanulmány szerint a nők különösen válogatósak és érzékenyek a potenciális partner kiválasztásában, és a csókot még inkább fontosnak tartják a megfelelő pár felismerésében, mint a férfiak.

Észre sem vesszük, mégis folyamatosan kiértékeljük partnerünket a szeszélyeinek és jellemzőinek elemzésével. Csókolózás közben információkat kapunk a másik fittségi és egészségi állapotáról, és a kapcsolat előrehaladásával folyamatosan azon töprengünk, hogy a párunk megbízható-e.

A tanulmány szerint a nők jobban értékelik a párjukat a kapcsolatnak abban a fázisában, amikor gyermeket terveznek. A kutatás szerint a nők nagyobbra becsülik az olyan tevékenységeket, melyek segítenek a hosszútávú kapcsolat fenntartásában, mivel a csecsemő felnevelése szempontjából fontos mindkét szülő jelenléte.

A kutatás állítja, csókolózás közben fel tudjuk mérni a partner egészségi állapotát a lehelete és az íze alapján. A kellemetlen szagú lehelet vagy a rossz íz betegséget sejtethet a háttérben. Továbbá, mikor csókolózunk, szébumnak nevezett olajos anyagot is cserélünk partnerünkkel.

Ez az anyag a bőr érintésével és a száj belsejéből kerül egymáshoz. Feromonokat tartalmaz, melyek fontos biológiai információkat hordoznak. Megmutatják, hogy a két ember passzol-e egymáshoz.

Tudósok szerint ez az anyag arról is árulkodik, hogy az illető elég egészséges-e ahhoz, hogy családot alapítson. Ez természetesen a tudatalattinkban történik, nem is gondolkodunk azon, hogy csók közben éppen elemezzük a partnerünket, ennek mégis óriási szerepe van a viselkedésünkben, még akkor is, ha pontosan nem is értjük a folyamat lezajlását.

Érdekes, hogy az emberek 60\%-a bevallotta, hogy egy rosszul sikerült első csók után elvesztette az érdeklődését egy lehetséges jövőbeli kapcsolat iránt. Az agy szó szerint kielemzi a csókot, és üzenetet küld, hogy nem ez a megfelelő partner, ideje véget vetni a vele való kapcsolatnak. A csóktól vonzóbbnak tűnhetünk, de ha rosszul sül el, ellenérzések kelhetnek életre a két ember között.

De csókolózni azzal az emberrel, akibe szerelmesek vagyunk, sokat tehet hozzá a kapcsolat erősödéséhez. Az ajkak tele vannak érzőidegekkel, és amikor csókolózunk, az agyban oxitocin szabadul fel. Ezt szerelem-hormonnak is nevezik és boldogságérzetet ad.

A szerelmünkkel való csókolózás közben szerotonin is termelődik, ami szintén jó érzést okoz, fokozza az intimitást és a bizalmat, ezzel járul hozzá az erős és hosszútávú kapcsolat fenntartásához. A csókolózás csökkenti a kortizol szintjét is, amit stresszhormon néven ismerünk. Tanulmányok szerint minél több termelődik ezekből a pozitív érzéseket okozó anyagokból, annál sikeresebb lesz párunkkal a kapcsolatunk.

Legközelebb, mikor csókolózol a pároddal, emlékezz, hogy nem csupán egy intim pillanatról van szó, de ez a mozzanat nagyon fontos részét képezi az egészséges és hosszan tartó kapcsolatnak is.

betöltés...