9 szokás, amitől úgy fogyhatsz, hogy észre sem veszed

Az Egészségügyi Világszervezet szerint a világon az elmúlt 40 évben háromszorosára nőtt az elhízott emberek száma. Majdnem minden negyedik 16 éven felüli ember extra súlyt cipel magán. Nem csoda, hogy egyre többen kezdenek odafigyelni a táplálkozásukra. Természetesen nem mindenki követ szigorú diétát, hiszen néha elég az is, ha csak a túlevéstől megóvjuk magunkat. Most ehhez kaphatsz egyszerű tippeket, melyeket érdemes mindennapjaid részévé tenni.

Húzd szorosabbra az övedet

Mielőtt nekiállsz ebédelni vagy vacsorázni, köss egy szalagot a derekad köré. Mikor érzed, hogy kezd feszülni és túl szorossá válni, tudhatod, hogy itt az idő befejezni az evést. Ez egy nagyon egyszerű, de nagyon hatékony módszer a túlevés megelőzésére.

Igyál magas pohárból

A kalóriák egy jelentős részét az italokból visszük be. Egy pohár gyümölcslé akár 120 kalóriát és 20 g cukrot is tartalmazhat. Ezt a mennyiséget csökkentheted, ha jól választasz poharat. Általában 20-30\%-kal kevesebb italt töltünk a magasabb poharakba, mint a kicsikbe.

Egyél időzítővel

A dolog nagyon egyszerű: mikor sietve eszel, könnyebben túleszed magad, mert az agyadnak nincs elég ideje feldolgozni, hogy már jóllaktál. Mikor elkezdesz enni, állítsd be az időzítőt 20 percre, és próbálj meg lassan enni.

Végy forró fürdőt

A forró fürdő nemcsak a relaxáláshoz jó, de tudósok szerint fogyaszt is. Vizsgálatok során rájöttek, hogy a forró vízben töltött 1 óra alatt kb. 130 kalóriát égetünk el, éppen annyit, mintha 30 percet gyalogolnánk. Ezenkívül a vércukorszint is 10\%-kal csökken a fürdés után.

Tégy egy tál gyümölcsöt az asztalra

Ha gyakran van a szemed előtt egészséges étel, az agyad beprogramozza magát az egészséges táplálkozásra. Ez nemcsak igazi zöldségekkel és gyümölcsökkel működik, hanem akkor is, ha csak fotót nézel róluk. Ezért le ne iratkozz olyan közösségi oldalról, ahol az egészséges étrendről tesznek fel képeket.

Ülj az asztal végére

Ez különösen a nagyobb vacsorák alkalmával fontos, ahol az asztal roskadozik a finomságoktól. Mikor leülsz egy ilyen asztalhoz, szinte lehetetlen megállni, hogy ne egyél mindenből. De ha az asztal végére ülsz, a másik végén lévő ételeket már nehezen éred el, így esélyes, hogy azokat nem fogod megkóstolni.

Minden étkezést tégy kicsit ünnepivé

Mikor szülinapot ünneplünk vagy a karácsonyi asztalnál ülünk, valahogy az étel is finomabbnak tűnik. Ha apróságokkal ünnepivé teszed az étkezésedet, kutatók szerint még a sótlan főtt brokkolit is jobb szájízzel fogod megenni.

Vágd az ételt apró darabokra

Az agyadat trükközheted ki ezzel, hiszen a látvány miatt azt fogja hinni, hogy több étel van a tányéron. Ezért hamarabb fogsz jóllakni, mégsem tudod túlenni magad. A kis tányér ugyanígy működik. Kés és villa helyett pedig használhatsz evőpálcikát.

Használd a képzelőerődet

Egy képzeletbeli ebéd is segíthet, hogy a valóságban kevesebbet egyél, állítják egyetemi kutatók. Vizsgálatuk során kiderült, hogy azok, akik elképzelték, hogy cukorkát ettek, végül kevesebb ételt fogyasztották, mint azok, akik nem ábrándoztak édességről. Napközben tehát szabadon álmodozhatsz mindenféle finomságról, és még fogyni is tudsz tőle.

betöltés...