Milyen a nőideál a világ 11 országában

A magas és karcsútól az alacsony és duciig a nők kinézete nagyon sokféle lehet. Nem csoda, hogy világszerte más a szépségideál, és hogy néha az egyes országok által szépnek tartott nőtípus igencsak különbözik attól, amit például mi megszoktunk.
A következőkben 11 különböző ország női szépségideálját láthatod, melyek jól szemléltetik, hogy a szépség milyen sokféleképpen értelmezhető.

11. Írország

A tipikus ír nőnek általában vastag a szemöldöke, vékonyak az ajkai és sápadt a bőre. A legfőbb jellemzőjük azonban a magas homlok, a zöld szemek, a szeplő és a vörös haj. Az írek mindig is a természetes szépséget részesítették előnyben, ezért ezeket a jellemzőket igen nagyra értékelik egy nőben.

10. Japán

A nyugati országokban a tökéletes mosolyt a szépséggel kapcsolják össze, ám Japánban ez éppen ellentétesen működik. Itt a fiatal lányok azért járnak fogorvoshoz, hogy kusza fogsoruk legyen. Ez a kissé vámpírszerű fogsor, az ún. yaeba a japánok szemében nagyon cuki, a természetes szépség és a fiatalság szimbólumának tartják.

9. Irán

Statisztikák szerint az egész világon Iránban hajtják végre a legtöbb orrműtétet. Ez igazából nem is meglepő, hiszen az iráni nők kizárólag az arcukkal tudnak hatást gyakorolni a férfiakra. Ezért nagyon sok időt töltenek az arcuk szépítésével, azon belül is az orruk tökéletesítésével.

Az orrplasztika Iránban nagyon drága eljárás, ezért aki megműtteti az orrát, az egyben azt is mutatja, hogy eléggé tehetős családból származik. Hogy ezt még jobban közzétegyék, sok nő a szükségesnél tovább hordja a műtét után a kötést az orrán. Vannak olyanok is, akiknek műtétre nem futja, mégis kötést viselnek, hogy gazdagnak tűnjenek.

8. Dél-Korea

Az itteni szépségideál egyet jelent a hófehér, hibátlan bőrrel, a fitos orral, a kicsi arccal és a nagy szemekkel. De a leginkább az arc formája számít náluk. Ennek szív alakúnak kell lennie, csúcsos állal és szélesebb homlokkal. Hogy így nézzen ki, sok koreai nő költ kész vagyonokat plasztikai műtétekre.

7. Franciaország

A franciák minden szempontból a természetes szépség hívei. Szinte alig viselnek sminket, ritkán használnak parfümöt, és gyakran meghagyják a természetes testszőrzetüket. Úgy tartják, hogy a természetes szépség a nő bőrén látszik leginkább, ezért smink helyett az átlagosnál több krémet és szérumot használnak, hogy arcbőrük szép legyen.

6. Tádzsikisztán

A dús, összenőtt szemöldök szépségjegy a helyi nőknél. Nemrégiben még babonát is kapcsoltak hozzá: minél közelebb van egymáshoz a két szemöldököd, annál közelebb lesz hozzád a férjed. Ezenkívül a tisztaság és ártatlanság szimbólumának is tartják.

A dolgok persze itt is változnak, de még mindig nagyon sok nőt látni összenőtt szemöldökkel. Akiknél maguktól nem nő, azok mindenféle gyógynövénnyel próbálják összenöveszteni vagy ceruzával hosszabbítják meg a szemöldököt, hogy összeérjen.

5. Szaúd-Arábia

A szem a lélek tükre. A szaúdi nők új értelmet adnak ennek a mondásnak. Mivel nem mutathatnak meg mindent az arcukból, általában a szemükre helyezik a hangsúlyt. Hogy vonzóbbá tegyék a tekintetüket, mindenféle szemsminket és eszközt használnak, nem kevés pénzt költve erre.

4. Kína

A kínai nőknél szépség szempontjából a sápadt bőr elvárás. Ennek gyökerei a régmúltig nyúlnak vissza, mikor a bőr színe alapján azt is meg lehetett mondani, hogy ki melyik társadalmi osztályhoz tartozik. A sötét bőr azt jelentette, hogy az illető a földeken dolgozott, tehát szegény volt. A kínai lányok viszont nem akarnak szegénynek látszani, ezért mindenre képesek, hogy a bőrük olyan fehér legyen, mint a hó.

Ez pedig nemcsak annyiból áll, hogy kerülik a napfényt. Kínában számtalan bőrfehérítő termék kapható, amit a helyi nők előszeretettel használnak.

3. Mianmar

A helyi padaung törzsben a hosszú nyak az egészség és a gazdagság szimbóluma. Ezért viselnek az itteni nők gyűrűket a nyakukon már 5 éves koruktól kezdve. Először 6 gyűrűt tesznek fel, majd minden évben eggyel növelik a számukat. Mire férjhez mennek, a gyűrűk száma eléri a maximumot, hiszen esküvő után már nem kerül több a nyakukra.

A gyűrűk miatt a nők nyaka akár 40 cm hosszú is lehet. A sok gyűrű annyira súlyos és kényelmetlen, hogy gyakran még a fejüket elfordítani sem egyszerű a helyi nőknek. Ennek ellenére sosem panaszkodnak, hiszen a szépségért meg kell szenvedni, igaz?

2. Új-Zéland

A tetoválásokat nemcsak a bőr díszítésére használják, de az itteni őslakos maorik a tā mokónak nevezett tetoválási technikával készült fekete és sötétkék mintákat egyfajta személyazonosságként is alkalmazzák, mégpedig az arcukon. A maori nők hagyományosan tetoválják magukat az állukon, igyekeznek a lehető legkifinomultabb és legrészletesebb ábrákat elkészíteni, hogy ezzel mutassák társadalmi státuszukat.

Mikor a törzs egy másik tagja ránéz a tetoválásra, könnyedén kiolvassa belőle az illető egész történetét, és ez alapján ítéli meg azt is, hogy a nő mennyire szép.

1. Etiópia

Mikor egy etióp lány eléri a gyermekszülésre érett kort, az alsó fogsorából kiveszik a 2 első fogat, hogy egy ajaktányért helyezzenek az alsó ajakba. Ez egy nehéz, agyagból vagy fából készült korong. Ahogy a lányok nőnek, egyre nagyobb ajaktányért viselnek. Az őshonos surmák körében az ajaktányér a nők érettségét szimbolizálja és a férfiak házasodási hajlandóságát fokozza.

A helyieknek nem ez az egyetlen különös szokásuk. A fülcimpájukba is tesznek súlyokat, hogy a fülük addig nyúljon, míg eléri a vállukat. Úgy tartják, minél hosszabb a fül, annál szebb a nő.

betöltés...