9 dolog, amit meg kell tanítanunk a gyerekeinknek, hogy megmenthessük a bolygót

A gyerekek nagyon gyorsan tanulnak. Ha a szülő odafigyel a környezet védelmére, a gyerekek is gyorsan elsajátítják a szokásait, ennek pedig óriási jelentősége lehet a Föld jövője szempontjából. Alapvetően fontos megalapozni a gyerek jó kapcsolatát a természettel, hiszen ezzel inspirálhatjuk, hogy a jövőben ő is tegyen a természet megóvásáért.
Összegyűjtöttük, melyek azok a dolgok, amiket már gyermekkorban meg kell tanítanod, hogy környezettudatos felnőttet nevelj.

1. Használja a közösségi oldalakat megoldások keresésére a környezet védelméért

A közösségi oldalak képesek függővé tenni, főleg a fiatalabb generáció tagjait, akik egyre kevesebb időt töltenek a szabadban. De pozitív dolgokra is fel lehet használni, hiszen a gyerekek egymástól ötleteket meríthetnek, közösen foglalkozhatnak különböző problémákkal és dolgozhatnak ki megoldásokat a természet megmentéséért.

2. Ha csökken a káros anyagok kibocsátása, lelassul a globális felmelegedés

Magyarázd el neki, hogy az autók nagyban felelősek a globális felmelegedésért, valamennyi szennyező anyag egyötöd részét ezek bocsátják ki. Ezt az információt a jövőben felhasználhatják. Tehetnek azért, hogy a bolygó ne legyen még inkább túlzsúfolva autókkal.

Ha személyenként kevesebb autót fognak használni, azzal jelentősen lelassítható a globális felmelegedés. Az elektromos és üzemanyag-hatékony autókkal támogathatják a megújuló energiát, hiszen ezek károsanyag-kibocsátása nulla.

3. Szorosan zárják össze az ujjaikat, hiszen minden csepp víz számít

Tanítsd meg a vízzel való takarékoskodás fontosságára. Mutasd meg, hogy a csapot mindig el kell zárni, hogy csak annyi vizet kell felforralni, amennyire valóban szükség van, és hogy a csapadékvizet is össze lehet gyűjteni. Azt is tudatosíthatod benne, hogy nem kell órákig a zuhany alatt állnia, hiszen minden egyes percben 17 liter víz fogy el tusolás közben.

4. Bánjon jól az állatokkal

A gyerekeknek születésüktől kezdve azt kell megtanulniuk, hogy a világon minden élőlénnyel jól kell bánni, legyen az vadon élő vagy háziasított. Mutasd meg, hogyan kell az állatokat etetni, ellátni és szeretni őket ahhoz, hogy ők is részei legyenek az egészséges ökoszisztémának.

Vidd magaddal, amikor állatorvoshoz mentek, és kerülj olyan alkalmakat, melyek az állatok kárára válnak, mint például a cirkuszi előadások, a különböző állatokkal folytatott bemutatók vagy a kutyaviadalok.

5. A műanyag újrahasznosítása

A gyerekeknek meg kell tanulniuk, hogy a műanyag palackok, kupakok, edények és régi játékok is újra felhasználhatók. Ezek nem lebomló anyagból készültek, ezért szelektív módon kell őket gyűjteni, hogy véget vessünk a szárazföldet és a vizeket sújtó, már most hatalmas mértékű műanyagszennyezésnek.

6. Egyen több friss és vegyszerektől mentes élelmiszert

A bio élelmiszerek termelése kedvezőbb a környezet szempontjából, mint a vegyszerek – növényvédők, műtrágyák – felhasználásával előállított élelmiszereké, hiszen ezek a talajt is károsítják. A vegyszerek nélküli élelmiszerek pedig táplálóbbak és jóval egészségesebbek is.

Még néhány tipp:

  • Édesség és rágcsálnivalók helyett nassoljon gyümölcsöket.
  • Fogyasszon alacsony zsírtartalmú ételeket.
  • Válassza a teljes kiőrlésű gabonából készült termékeket.

7. Ültessen annyi fát, amennyit csak tud

A fák jelentik a jövőt, ezért meg kell tanítani a gyerekeknek, hogy becsüljék és védjék őket. Ha megtanítod az ültetésre, az nagyon sokat számíthat a jövőben a környezet megmentésében.

Kezdd így:

  • Ültessetek fákat és más növényeket is, például paradicsomot, napraforgót, tököt, epret.
  • Ültessetek olyan virágokat, melyek vonzzák a pillangókat, katicákat, méheket és a madarakat.
  • Látogassatok el kertészetekbe, botanikus kertekbe, hogy ötleteket merítsetek.

8. Kapcsolja le a villanyt, ha nincs a szobában

A gyerekeknek már a lehető leghamarabb meg kell tanulniuk, hogy az energiaforrásokkal, köztük az elektromossággal is takarékoskodni kell. Ismertesd meg a természetes energiaforrásokkal, sétáljatok folyók mentén, kempingezzetek tóparton. Azt is mondd el neki, hogy ha nincs a szobában és nem használja a villanyt, mindig kapcsolja le, hiszen így is takarékoskodhat az energiával.

9. Vegyetek részt helyi szemétszedési akciókban

Napjainkban egyre több szemétgyűjtési akciót szerveznek a településeken. Ha magaddal viszed a gyermekedet, megtaníthatod neki, hogy másokkal együttműködve hogyan tehet a bolygó megmentéséért.

betöltés...