9 részlet a megjelenésedben, amivel egy szempillantás alatt tönkreteheted az első benyomást

Három olyan dolog van, amit az emberek azonnal észlelnek, amint ránéznek valaki arcára: hogy mennyire domináns, mennyire megbízható és mennyire vonzó. Mindez pedig a pillanat törtrésze alatt történik. Bár néha az első benyomásunk tévútra visz, sokszor ez az egyetlen dolog, ami eldönt mindent, például egy állásinterjún, egy első randevún vagy mikor először találkozunk a párunk szüleivel. Jobb, ha az ilyen eseményekre előre felkészülsz.

Ruhák

Az emberek a megjelenésük alapján ítélik meg egymást. Egy kísérletben a tudósok azt akarták kideríteni, milyen benyomást keltenek egymásban az emberek az öltözékük alapján.

A kutatók két márkát, a Tommy Hilfigert és a Lacoste-ot tesztelték. Kiderült, hogy egy prémium márka logója növeli mások szemében a viselője státuszát. Az emberek automatikusan azt gondolják róla, hogy tehetős. De érdekes, hogy a ruha ára nem volt hatással arra, hogy mennyire találták kedvesnek vagy vonzónak az illetőt. És a logó nem keltett bizalmat sem az emberekben. De általában azt gondolták, hogy magasabb a jövedelme annak, aki márkás ruhát visel.

Arc

Egy gyermeki arc megbízhatóbbnak és szebbnek tűnik az emberek szemében. Tudat alatt ugyanis az ilyen emberekhez gyermeki tulajdonságokat is társítunk, mint az őszinteség, kedvesség, naivitás. Védeni és támogatni akarjuk őket. Részben ez az oka annak, hogy a bíróságon a gyerekarcú vádlottakat gyakrabban mentik fel és kevesebbszer is vádolják meg őket.

Az agyunk ugyanúgy reagál egy gyermek arcára, mint egy gyermekarcú felnőttére. Karrier szempontjából azonban a gyermeki arc nem túl előnyös, hiszen inkább karizmatikusnak és vezetőnek kell látszódnunk. A munkahelyeken a gyermekarcú embereket viszont engedelmesebbnek tekintik.

Tetoválások

Egy kutatás sorozat eredménye kimutatta, hogy a tetovált nőket sokkal könnyelműbbnek, komolytalanabbnak gondolják. Azt hiszik, ők gyakrabban cserélgetik a partnereiket és minden este alkoholizálnak. Minél több tetoválás van egy nőn, ezek az előítéletek annál erősebbek.

Más tanulmányok eredményei szerint a férfiak szívesebben kezdeményeznek beszélgetést olyan nővel, akinek van tetoválása. Ha nem keresel párt, de van tetoválásod, legközelebb takard el a ruháddal, hogy távol tartsd az érdeklődőket.

Egy másik kutatás szerint a tetoválástól mások szemében kalandvágyóbbnak és tapasztaltabbnak tűnünk. Egy új tetoválás képes csökkenteni a szorongást és elégedettebbé teszi viselőjét a saját megjelenésével.

Tekintet

Az emberek úgy érzik, hogy ha valaki beszélgetés közben félrenéz, az azt jelenti, hogy kevésbé őszinte, hajlamosabb hazudni. Valójában ez a félénkség jele, de ettől függetlenül figyelnünk kell rá, hogy mikor nézünk félre. Nem láthatjuk magunkat kívülről, de megkérdezhetünk másokat, hogy milyen velünk beszélgetni.

Érdekes módon a szemtől szemben történő beszélgetés javítja az életminőségünket. Egy tanulmányban kutatók megpróbálták bizonyítani, hogy az online kommunikációnak éppen olyan pozitív hatásai vannak, mint a személyes beszélgetésnek. Azonban ez nem sikerült. A szemkontaktus ugyanis rendkívül fontos.

Hajviselet

Egy tanulmány kimutatta, hogy a nők rendkívül érzékenyek más hajviseletére. A szín, a hossz, a sűrűség, a frizura fontos szempontok egy nő számára. Ezekből vonnak le következtetéseket a másik életkorát, illetve egészségi állapotát illetően.

  • Egyenes hajjal 5 évvel fiatalabbnak tűnünk mások szemében, a göndör fürtök pedig öregítenek.
  • A lépcsőzetesre vágott és a göndör haj nemcsak idősebbnek, de betegnek is mutatja viselőjét.
  • Bár a hosszú hajtól nőiesebbnek tűnünk, nem kelti profi és magabiztos ember benyomását, ellentétben a rövid hajjal.

Hajszín

A hajszín nagyban befolyásolja, hogy mennyire tűnünk vonzónak az ellenkező nem szemében. De arra is hatással van, hogy mennyire tartanak minket a szakmánkhoz értő embereknek és jó kollégáknak.

  • A hideg színek idősebbnek mutatnak, míg a meleg árnyalatok fiatalítanak.
  • A világos hajszínnel rendelkező nők az emberekből segítő szándékot váltanak ki. A sötét hajúakról azt gondolják, hogy többet keresnek és jóval tehetségesebbek.
  • A vörös hajú férfiakat többször utasítják el, mikor megpróbálnak ismerkedni.

Smink és mosoly

Egy tudományos kutatás szerint a sminket viselő nők 4 évvel néznek ki fiatalabbnak, és 37\%-kal jobb benyomást tesznek idegenekre. De a nagyon élénk smink pont olyan rossz, mint mikor valaki nincs kisminkelve. A világos smink kapta a legjobb értékelést. Ugyanakkor a túl sok sminket viselő nőket nehezebb kiismerni, mert megváltoznak a természetes arcvonásaik.

A mosolyt az emberek jobban megjegyzik, mint a parfüm illatát vagy a ruhát. A válaszadók 48\%-a emlékezett arra, hogy valaki mosolygott rájuk, és ez alapján alakították ki róla az első benyomást. A mosoly közvetlenebbnek, barátságosabbnak és vonzóbbnak tüntet fel minket.

Beszéd

Sokan azt hiszik, hogy ha aktívan, élénken beszélgetnek és menő történeteket osztanak meg magukról, akkor jó benyomást fognak tenni. Harvardi tudósok szerint azonban azok a leginkább vonzóak mások szemében, akik beszélgetés közben kérdeznek. Róluk úgy vélik, hogy figyelmesebbek, megértőbbek és törődőbbek.

Ha beszélgetés közben arra figyelünk, hogy hogyan nézünk ki és milyenek vagyunk, sértő mások számára, hiszen eltereli figyelmünket arról, akivel beszélünk. A szakértők azt találták, hogy ha nagyon figyelünk arra, hogy mit és hogyan mondunk, hajlamosak vagyunk észre sem venni, hogy mások pozitívan állnak hozzánk.

Ápoltság

Az ápoltság is nagyban befolyásolja, hogy mások milyen képet alkotnak rólunk első ránézésre. Ezért figyelmet kell fordítanunk az olyan – gyakran elhanyagolt – részletekre, mint a szemöldök vagy férfiaknál a szakáll. Nem a szakáll hossza számít, hanem az ápoltsága. Ha fested a hajad, fesd rendszeresen, ne várd meg, hogy a színe kikopjon vagy a töve lenőjön.

Kutatás szerint az első fotó alapján keltett benyomás meghatározó. Ha utána találkozik is egymással a két ember szemtől szemben, még mindig ott lesz a fejükben a fotó alapján keltett első benyomás. Ezért gondoljuk át nagyon, hogy milyen képet teszünk az önéletrajzunkba vagy osztunk meg a közösségi oldalakon.

betöltés...