10 kütyü, ami egyből 3020-ba repít

10 évvel ezelőtt még teljesen jól elvoltunk a ma már butának nevezett telefonokkal, és valódi leveleket írtunk igazi papírra. Ma már rengeteg alkalmazásunk van, digitális pénztárcánk, és mindig nálunk van a kamera is a telefonunkon. De a tudósok és a mérnökök nem lustálkodnak, folyamatosan dolgoznak azon, hogy meglepjenek minket újabbnál újabb fejlesztéseikkel. Ezek közül néhány már a mindennapjaink része, és vannak, amik egyelőre csak folyamatban lévő projekt szintjén léteznek.
Most bepillantást nyerhetsz abba, milyen messzire jutott el a technológia fejlődése napjainkra.

1. Macska WC öntisztító funkcióval

A leglustább (és a legmodernebb) macskatulajdonosok már megvásárolhatják ezt az automata macska WC-t. Ez arra is képes, hogy a hulladékot egy elkülönített rekeszbe helyezze, amit a gazdinak csak ki kell nyitnia, ha ki akarja dobni a teli zsákot.

Az okos macskaalom nagyon futurisztikusan néz ki. Bár drága, valószínűleg megéri azt a 450 dollárt.

2. A legokosabb hullahopp karika

Nehéz elképzelni a sportolást különböző okos eszközök nélkül a 21. században. Amerikai hullahopp karika rajongók szenzorokat helyeztek a karikába, így megalkotva a VHOOP-nak keresztelt okos eszközt.

Az okos hullahopp karika érzékeli a mozgást, nyomon követi az edzés intenzitását és az adatokat elküldi a telefonra. A VHOOP-nak edzés- és versenymódja is van, benne azoknak az eredményeivel, akik világszerte használják ezt az okos sporteszközt.

3. Okosóvszer

Egy brit cég új találmánya az i.Con. Úgy néz ki, mint egy sportkarkötő, de egészen más testrészre tervezték, és másféle aktivitást mér. Nem tudja megelőzni sem a terhességet, sem a nemi betegségek terjedését, de a fejlesztők már dolgoznak ezen.

Az érzékelője méri az aktus alatt az aktivitást, egészen pontosan az időtartamot, az intenzitást, a mozgás sebességét, feljegyzi a kedvenc pózokat és azok gyakoriságát, a szervek hőmérsékletét és az elégetett kalóriák mennyiségét. Amennyiben a használója szeretné, megoszthatja adatait más felhasználókkal.

4. Magától mozgó bőrönd

A legjobb eszköz azok számára, akik sokat utaznak és az életüket el sem tudják képzelni repülés nélkül. A ForwardX vállalat által kifejlesztett bőrönd ugyanis mindenhova követi gazdáját.

Mozgatásához nincs szükség különleges eszközökre, csupán egy okoskarkötőre. Nem kell fogantyún húzni, önmagától halad a tulajdonosa mellett. Jelenleg még nem indult meg a tömeggyártása és azt sem tudni, mennyiért lehet majd megvásárolni.

5. Robotméhek

A Walmart szabadalmat kért robotméhek gyártására. A vállalat aktívan támogatja a környezetvédelmet, legújabb ötletük alapján ezekkel a “beporzó drónokkal” is.

A mérnökök szerint a drónok minden olyan funkcióval rendelkeznek, mellyel a valódi méhek, kivéve azt, hogy nem tudnak mézet készíteni. De ki tudja, hogy a mérnökök mivel rukkolnak elő a jövőben. Hamarosan ezek a robotméhek nagy segítséget jelenthetnek az egész világon a növények megmentésében és a mezőgazdaság támogatásában.

6. Okoskaptár

Sok évvel ezelőtt ausztrál üzletemberek szabadalmat kértek egy speciális kaptárra, amit nagyon könnyű használni. A madáretetőre hasonlító kaptár nemcsak helyet ad a méheknek, de a méz kinyerését is egyszerűvé teszi.

Az ötlet annyira lenyűgözte az egyik közösségi finanszírozási platform résztvevőit, hogy a kaptárnak már el is indulhatott a gyártása. Most a vállalkozók célja az, hogy további finanszírozási lehetőségeket keressenek a kaptár új, továbbfejlesztett változatához.

7. Éjszakai fény WC-hez

Egy-egy találmány láttán a fejünkhöz kapunk, hogy ez miért nem nekünk jutott eszünkbe… Ilyen az IllumiBowl is, ami tulajdonképpen egy egyszerű lámpa. A WC-csésze pereme alá kell behelyezni és egyenletesen bevilágítja a WC belsejét. Képzeld el, micsoda megkönnyebbülés lenne, ha nem kellene minden alkalommal felkapcsolni a villanyt, mikor WC-re mész.

8. Zseb-spektrométer

Ha odafigyelsz arra, hogy egészségesen táplálkozz és óvod a környezetet, a LinkSquare spektrométer a neked való találmány. Ezzel a kis készülékkel mindent ellenőrizhetsz, az ételeket, folyadékokat és más anyagokat is.

Nagyon kényelmes a használata a konyhában, vásárlás vagy éppen utazás közben. Például azt is meg tudja mondani neked, hogy melyik élelmiszer a frissebb. A technológia fejlődése egy pillanatra sem áll meg, ezért reménykedhetünk benne, hogy egyszer ez a kis készülék be lesz építve az okostelefonjainkba.

9. Horkolásgátló szemmaszk

A VVFLY kínai vállalat már régóta tanulmányozza az alvásproblémákat. Ennek a készüléknek a fejlesztői egy olyan eszközt akartak létrehozni, ami javítja az alvás minőségét és megoldja a horkolás problémáját is.

A gyártó szerint a speciális vibrálásnak köszönhetően az okos szemmaszk szabályozza a légzést és megakadályozza a horkolást. A találmány már nem csak prototípus formájában létezik, megindult a tömeggyártása.

10. Egy maszk, ami titokban tartja a beszélgetéseidet

A Hushme nevű készülék elég furán néz ki, de nagyon fontos célt szolgál. Mindent, amit mondasz, titokban tart. A készülék segítségével bárhol beszélhetsz telefonon anélkül, hogy zavarnád a körülötted lévőket, vagy téged zavarna az, hogy mások mindent hallanak a beszélgetésedből. Maga a készülék hasznos, de az biztos, hogy a kinézetét illetően még egy kicsit dolgozni kell rajta.

És ha erre voltál kíváncsi: Igen, a Hushme tudja imitálni Darth Vader hangját.

BÓNUSZ: A kütyümentesítő

Néhány évvel ezelőtt Graham Dugoni egy zenei fesztiválon volt, amikor felfigyelt arra, hogy az emberek a kapatos barátaikról és kollégáikról készítenek fotókat, videókat, majd felteszik azokat a közösségi oldalakra, gondolván, hogy ez mennyire vicces. Dugoni ekkor gondolkodott el azon, hogy vajon mennyire vagyunk diszkrétek mások dolgaival kapcsolatban és mennyire tartjuk be a bizalmi szabályokat. Így született meg fejében a Yondr nevű készülék ötlete.

Dugoni abból indult ki, hogy mindenki képes túlélni néhány órát a telefonja nélkül. Például egy koncerten, egy baráti találkozón és az iskolában is mellőzhetjük a telefont. A Yondr egy olyan speciális, mágnesesen zárható telefontok, amibe ha belehelyezed a telefont, csak egy adminisztrátor segítségével férhetsz hozzá újra.

Iskola előtt a gyerekek beleteszik a telefonjukat ebbe a különleges tokba és csak suli után kaphatják meg újra. A Yondr nagyon pozitív fogadtatásban részesült, főleg az amerikai szülők és iskolák részéről.

betöltés...