Hogyan szabadítsd meg gyermekedet gyorsan a kínzó köhögéstől

A tartós köhögés gyakori a gyerekeknél a téli időszakban. Szerencsére sok egyszerű és gyorsan ható módszer létezik a köhögés csillapítására és megszüntetésére. Különböző italok, gargalizálók, borogatások és bedörzsölők közül válogathatsz, melyeket bármikor használhatsz, mikor szükség van rájuk.

1. Hagymás-fokhagymás tejital

Nem hangzik túl étvágygerjesztőnek, de a hagyma nagyon hatékony gyógymód megfázásra, köhögésre, lázra és torokfájásra. Vágj apróra 3 kisebb fej vöröshagymát és egy fél fej fokhagymát. Tedd őket kb. 1 liter tejbe, majd melegítsd fel. Addig főzd, míg a hagymák megpuhulnak, majd vedd le a tűzről és szűrd át. Tehetsz bele mézet is, hogy jobb legyen az íze.

2. Ananászlé

Az ananászban bromelain található, ami erős gyulladáscsökkentő hatással rendelkezik. Az ananászlé csökkenti a nyálkatermelődést a torokban, ezáltal csillapítja a köhögést. De előfordulhat, hogy önmagában az ananászlé ehhez nem elég. Ebben az esetben adj hozzá gyömbért és mézet. De mielőtt a gyermeked kezébe adnád, győződj meg róla, hogy nem allergiás az ananászra.

3. Gyömbéres borogatás

Ehhez a hatékony módszerhez nincs szükség különleges összetevőkre. Egy kevés liszt, méz, olívaolaj és egy kanálnyi őrölt gyömbér kell hozzá. A keverékből tégy egy keveset egy textil darabra, majd tedd rá a gyerek mellkasára. A legjobb, ha lefekvés előtt 3 órával alkalmazod. Érzékeny vagy sérült bőr esetén ne alkalmazd, mert irritációt okozhat.

4. Kurkumás tej

Természetes indiai gyógyír megfázás és köhögés esetén, kitűnő fertőzésgátló hatásokkal. Melegítsd fel a tejet, és adj hozzá egy kanálnyi őrölt kurkuma. Alaposan keverd össze, majd lefekvés előtt add a gyereknek.

5. Só a lábra

A láb melegítése is hatásos lehet köhögés ellen. Melegíts fel egy kevés tengeri sót mikróban vagy serpenyőben. Ne hevítsd túl, különben megégeti a bőrt. Kötéssel vidd fel a gyerek lábfejére, húzz rá zoknit, hogy rögzíteni tudd.

6. Sós gargarizálás

A sós vízzel való gargarizálás ideiglenesen enyhítheti a torokfájást. Adj ¼ vagy ½ teáskanál sót egy pohár langyos vízhez, majd addig keverd, míg a só teljesen feloldódik benne. A legjobb hatást akkor érheted el, ha egy teáskanál szódabikarbónát is teszel a vízbe.
Nagyobbacska gyerekeknél alkalmazható, akik már biztosan nem fogják lenyelni.

7. Gőzfürdő

Az éjszakai köhögést előzheti meg a gőzfürdő, mivel fellazítja a lerakódott nyákot és megszünteti az orrdugulást. Nyisd meg a melegvizes csapot, csukd be a fürdőszoba ajtaját, és várd meg, hogy az egész helyiséget átjárja a gőz. Ekkor küldd be zuhanyozni a gyermekedet. A vízhez néhány csepp eukaliptusz olajat is tehetsz.

8. Banán, víz és méz

Hörghurutos köhögés csillapítására kitűnő gyógymód. Forralj fel vizet, majd hámozd meg a banánt és villával törd össze. A pürét tedd egy edénybe, és öntsd rá a vizet. Hagyd állni 30 percig. Ha kihűlt, adj hozzá egy kanál mézet. Naponta 4-szer 100 ml-t adj belőle a gyereknek.

9. Hidegpárásító

A hörghurut, a megfázás és az influenza kezelhetők olyan párásító használatával, ami ultrafinom hideg párát bocsát ki. A száraz levegő segíti a baktériumok és vírusok terjedését, a pára viszont védelmet nyújt ellenük. A párásítóba tehetsz inhaláló olajat, hogy még hatékonyabb legyen.

betöltés...