A szomorú zenétől valójában jobban érezheted magad, és itt van 7 ok, hogy miért

2014-ben tudósok egy csoportja online kutatást végzett és meglepő eredményekkel szolgált. Rájöttek, hogy a szomorú zene igazából jót tesz az érzelmi állapotunknak. Egy másik, 2019-ben készült tanulmányban újra megvizsgálták a témát, és bebizonyították, hogy a depressziós emberek jobban szeretik a szomorú, mint a vidám zenét, mivel úgy érzik, jobb lesz tőle a közérzetük.
Most megtudhatod, hogyan segít a szomorú zene abban, hogy jobban érezd magad.

7. Melankolikus hangulatba kerülsz tőle

A zenéhez legtöbbször valamilyen élvezetes pillanatot társítunk, mint például az első randevú vagy egy családi összejövetel a gyermekkorunkból. Meglepő módon a szomorú zene ezáltal még segíthet is abban, hogy jobban érezzük magunkat.

Tanulmányok kimutatták, hogy ahelyett, hogy szomorúvá vagy boldogtalanná tenne, a negatív daloktól valójában nosztalgikus hangulatba kerülünk. A nosztalgia egy keserédes érzelem, ami inspirálja a képzelőerőt és melegséget ad a régi emlékek felidézésével.

6. Örömet ad

Kiderült, hogy a zene által kiváltott szomorúság valójában örömteli. A tudósok szerint a szomorú zenének 3 kritériumnak kell megfelelnie: nem fenyegetőnek, esztétikailag örömteljesnek és múltbeli eseményekre emlékeztetőnek kell lennie.

5. Arra emlékeztet, hogy lehetne rosszabb is

A szociálpszichológia szerint mindig jobban érezzük magunkat, ha arra koncentrálunk, hogy valakinek még rosszabb, mint nekünk. Ha például Thom Yorke a Radioheadből azt énekli, hogy neki még rosszabb napja van, mint neked, a hangulatod javulni fog, elkezded fokozatosan jobban érezni magad.

4. A saját érzéseidet tükrözi vissza

A pszichológia szerint az emberek szeretnek olyan zenét hallgatni, ami visszatükrözi azt a szituációt, amiben éppen benne vannak. Ebben az esetben a szomorú dalok rezonálnak a lelkiállapotoddal, segítenek azt érezni, hogy nem vagy egyedül, mikor fájdalmat és bánatot érzel.

3. Megváltoztatják a hormonális egyensúlyt

A tudósok szerint a szomorú zene növeli a prolaktin szintet. Ez a hormon segít megbirkózni a gyásszal. Mikor ilyen dalokat hallgatsz, a tested elkezdi magát felkészíteni egy szomorú eseményre, de aztán a dal véget ér úgy, hogy közben nem történt semmi szomorú. Ezután a test megkönnyebbülést érez, hogy felszabadul a szomorúság terhe alól.

Zenehallgatás közben dopamin is felszabadul, ami sokféle funkciót szabályoz a testben, többek közt az örömöt és a motivációt. Így a zenét egy csoportba tehetjük a szeretkezéssel és az evéssel, mivel azokkal is úrrá lehetünk a rossz hangulaton.

2. Segít átlendülni a nehéz időszakokon

A legtöbb ember számára a szomorú zenék hallgatása hatásos módszer, hogy megbirkózzanak saját érzelmeikkel. Például ha nemrég szakítottál, lehet, hogy meghallgatod Adele Someone Like You című számát és lehet, hogy még rosszabbul érzed magad tőle, talán még sírni is fogsz rajta. De miután jól kibőgted magad, jobban leszel és képes leszel a továbblépésre koncentrálni.

Ezt a jelenséget katarzisnak nevezik. Ez segít feldolgozni a szomorúság érzését és gondolkodni azon, hogy hogyan legyél túl egy-egy nehéz helyzeten.

1. Segít megnyugodni

Egy tanulmány szerint a depressziós emberek jobban szeretik a szomorú zenét, mert ezek többnyire lassúak, ezáltal relaxáló hatásuk van. Tehát, ahelyett, hogy fokoznák vagy fenntartanák a szomorúság érzését, a szomorú zene valójában segít, hogy végy egy mély lélegzetet és megnyugodj.

betöltés...