A tudósok szerint a testvérek közül a legidősebb a legokosabb - Mit jelent ez a szülők számára?

Sok családban a legidősebb testvérnek kivételes szellemi képességei vagy valamilyen tehetsége van. Vegyük csak Alec Baldwin, Francis Edward Bache vagy a híres Dr. Spock példáját. Tudósok szerint a születési sorrend nagyon sokat számít nemcsak intelligencia, de egyéb képességek tekintetében is.

Hogyan jöttek rá erre

2017-ben egy kutatás eredménye arra mutatott rá, hogy az azonos szülőktől származó testvérek közül az idősebbek magasabb intelligenciával rendelkeznek. Érzelmi intelligencia tekintetében azonban nem találtak jelentős különbséget a testvérek között.
A kutatók több mint 5000 testvért követtek nyomon születésüktől 14 éves korukig. Kétévente végeztettek velük IQ-tesztet különböző módokon. Az eredmények szerint pedig az idősebb testvérek minden vizsgált életkorban jobb eredményt produkáltak.

Mit jelent a születési sorrend effektus

A születési sorrendnek óriási hatása van az elsőszülöttekre, valamint a másod- és harmadszülöttekre is. Míg az elsőszülöttek intellektuálisan fejlettebbek, és rájuk nehezedik a szülők felől a nyomás, hogy minél tökéletesebbnek kell lenniük, a másodszülöttekre már kevesebb szülői figyelem irányul, velük jóval elfogadóbbak. A középső gyerekek gyakran érzik magukat magányosnak és kifacsartnak, ezért a szülőknek különösen oda kell figyelniük arra, hogy elegendő időt töltsenek velük.

Hogyan járulnak ehhez hozzá a szülők

Az első gyermeknél a szülők érzelmi és intellektuális téren is sikereket akarnak elérni, mintha egy versenyben lennének, ahol a cél, hogy a legtökéletesebb gyereket ők neveljék fel. Ehhez hozzájárul az, hogy még nincs ismeretük a gyereknevelésről, a végeredmény pedig egy olyan gyerek lesz, akit bombáznak a figyelmükkel és az ösztönzésükkel, hogy az elképzeléseikből valamit megvalósítson. Az elsőszülöttek általában ennek a nyomásnak a hatására érnek el sikereket és fejlődnek jobban intellektuálisan.

Hogyan járulnak hozzá a testvérek

Miután az elsőszülött már csak az egyik gyerek lesz és nem az egyetlen, ennek hatására gyorsabban fog érni. Az anya az újszülöttel van elfoglalva, ezért az elsőszülött gyakran mellőzöttnek érzi magát, és úgy próbálja kivívni a szülei elismerését, hogy segédkezik a testvére körül. Ennek következtében szülői feladatokat is elsajátít akár már nagyon fiatal korában, ebben pedig a szülők is támogatják. Ez is oka annak, hogy a legidősebb testvér gyakran okosabb és érettebb a koránál.

Hogyan lehet ezen változtatni

Mivel az intellektuális és tanulmányi sikeresség nagyban összefügg a szülői odafigyeléssel és törődéssel, egyértelmű, hogy azok a gyerekek, akik kevesebb figyelmet kapnak és kevesebb időt töltenek a szüleikkel, gyengébben teljesítenek és alacsonyabb képességekkel rendelkeznek, különösen a tanulás és az intelligencia szempontjából.

Ha tudjuk, hogy a szülőség során milyen hibákat követünk el, akkor a következményekkel is tisztában tudunk lenni. De változtathatunk is a nevelési módszereinken! Például, nem helyezünk túl nagy nyomást az elsőszülöttre, és megosztjuk a figyelmet a testvérek között. Ezenkívül a beszélgetések, a bizalom is segíteni fog abban, hogy jó kapcsolatot alakítsunk ki és szilárd alapot adjunk a gyerekeknek a gyermekkorból a felnőttkorba való belépéshez.

betöltés...