6 gyakori és veszélyes mód, ahogyan a gyermeket megfogod

Egy tanulmány szerint azok az anyukák, akik gyakran tartják úgy a babájukat, hogy egymás bőrével érintkezzenek, kevésbé stresszesek. De nagyon nem mindegy, hogyan tartunk egy csecsemőt, sok bevett mozdulat ugyanis ártalmas lehet rá nézve.
Éppen ezért fontos, hogy megtanuljuk megfelelően tartani a babát, hiszen még a babahordozó is veszélyt jelenthet.

1. A hónalja alatt tartani a babát

Amikor fogod a babát, nagyon fontos, hogy a fejének megtámasztásáról ne feledkezz meg. Az újszülötteknek még nincsenek elég erős nyakizmaik, viszont hirtelen mozgathatják a fejüket, ami komoly sérülést és légzési nehézséget okozhat, ha a fejük nincs kellően megtámasztva. 4-6 hónapos korukig erre figyelni kell.

2. Babahordozó

Használhatsz babahordozót, de tudnod kell, hogy a használatának mi a helyes módja. Fontos, hogy a baba lábai ne lógjanak a levegőben, hanem a hordozó tartást biztosítson nekik, éppen úgy, mint mikor a kezedben fogod a babát. Így az ízületek nem mozdulnak el és a gerinc sem károsodik. Ha a gyerek lába csak úgy lóg, komoly csípőprobléma alakulhat ki, mint a diszplázia.

3. A vállon tartani a baba fejét

Ha a mellkasodon tartod a babát, nagyon figyelj közben az arcára. Mindig a vállad fölött kell lennie. Ha a válladdal pont szemben van a baba arca, az zavarhatja a légzését, akár még a ruhád is a szájába kerülhet.

4. Nem váltasz oldalt

Fontos, hogy ne mindig csak egyik oldalon tartsd a babát. A nyaka nagyon gyenge, ezért lényeges, hogy mindkét oldalon egyformán tudjanak fejlődni itt az izmai. Ha mindig egy oldalon tartod, a nyaka egyik felén kevésbé fejlődik az izomzat, ez pedig gondot okozhat neki a feje elfordításánál.

5. Nem támasztod meg a hátát

Nem szabad csak a fenekénél és a fejénél fogni a babát. Így egyrészt könnyebben le is ejtheted, másrészt túlterheled a gerincét, ha nem gondoskodsz a háta megtámasztásáról. Egyik kezeddel mindig tartsd a babát a hátánál is, a másik kezeddel pedig a fejét.

6. Kifelé néző arccal tartani a babát

Nem jó dolog úgy vinni a babát, hogy nem feléd néz. Így kevésbé tudod szemmel tartani, de a gerincére is extra nyomás nehezedik, a lábai pedig éppen úgy lógnak, mint mikor rosszul teszed a babahordozóba. Sokkal jobb, ha arccal feléd néz. Ilyenkor figyelj a hátának és a lábának a megtámasztására.

BÓNUSZ: A kezénél fogva húzni a gyereket

Ezt sose csináld, mert megsérülhetnek a könyökízületei. Ez a probléma 5 éves korig igen gyakran fordul elő. Veszélyes, ha húzod a gyereket vagy a csuklójánál fogod meg a kezét, hiszen 5 éves koráig még nem elég erősek a csontjai és az ízületei, ezért könnyebben károsodhatnak.

betöltés...