Ha párkapcsolatokról szóló filmeket nézel a pároddal, megmenekülhetsz a válástól, állítja egy tanulmány

betöltés...

Ha megnézed a válási statisztikákat és a hozzá vezető legfőbb okokat, gyorsan megérted, hogy itt az ideje változtatni a házassági fogadalmon. Manapság jóval őszintébbnek tűnik hűséget fogadni addig, míg a kommunikáció hiánya közétek nem áll. Egyes kutatók szerint viszont az is mentőöv lehet egy házasságnak, ha filmen nézitek meg más párok harcait.
Most megtudhatod, hogyan működhetnek közre mozifilmek a válás elkerülésében.

Az egészséges kommunikációtól lesz tartós a házasság

Volt már olyan, hogy vártad, hogy a párod végre hazaérjen, hogy megnyílj előtte és elmondd, mennyire szomorú vagy attól, ami korábban történt? Aztán, amikor megérkezett, elfelejtetted az összes pozitív gondolatodat, egyből nekiestél, és az ördögi kör újra kezdődött anélkül, hogy az őszinte érzéseidet felfedted volna? Akarsz valamit, de teljesen mást teszel helyette, és ezzel egy még magasabb falat húzol kettőtök közé.

Az egészséges kommunikáció a boldog párkapcsolat titka. Mivel nem mindig tudjuk, hogyan csináljuk úgy a dolgokat, hogy közben ne mérgezzük egymást, azt kezdjük hinni, hogy párunk talán mégsem az Igazi. Ebben a fázisban a párok egy része terapeutához fordul, de vannak, akiknek erre nincs pénzük, idejük, vagy csak nem akarnak kitárulkozni egy vadidegen előtt.

Az aktív hallgatás és az empátia ellenségekből igazi társakká változtathat titeket

Egyetemi kutatók megpróbáltak más módot keresni párok számára a válás elkerülésére. 174 frissen házasodott ember részvételével végeztek kísérletet. 3 csoportra osztották őket. Az első 2 csoport tagjainál a terápiára fókuszáltak, a 3. csoport tagjai pedig úgy dolgoztak a kapcsolatuk javításán, hogy szinte el sem hagyták az otthonukat.

Az első csoport megtanulta az aktív hallgatást, ami igen hatékony trükk, mert általa a párok boldogabbnak és elégedettebbnek érzik magukat a párkapcsolatukban. Aktív hallgatóként figyelned kell a párod mondanivalójára, és nemcsak passzívan hallgatnod a beszédét. Hogy elsajátítsák ezt a készséget, a pároknak meg kellett hallgatniuk egymást, majd visszamondani, amit hallottak, ezzel alátámasztva, hogy átment hozzájuk az üzenet, és nem értették félre.

A második csoport tagjai több figyelemmel és empátiával próbálták megtölteni a kapcsolatukat. Ehhez kedves gesztusokat tettek egymás felé, és valóban figyelembe vették a párjuk kéréseit.

A filmnézés éppen olyan hatékony, mint a párterápia

A harmadik csoport tagjaira az a feladat várt, hogy az otthonuk kényelmében, popcornt ropogtatva, a kanapén heverve nézzenek filmeket. A kísérlet kezdetén tartottak egy 10 perces előadást arról, hogy milyen fontos foglalkozni a párkapcsolattal, és hogy hogyan kell nézni a filmbeli párok konfliktusait, hogy segítsék a kísérletben résztvevőket a saját mérgező viselkedésük felismerésében.

Az előadást követően megnézték a Ketten az úton című filmet, majd egy speciálisan összeállított kérdőívvel kikérdezték róla a párokat. Például megkérdezték őket, hogy a filmben a párok megpróbálták-e elfogadni egymást minden különbözőségük ellenére, vagy inkább támadták egymást a különbségek miatt. Arra is megkérték őket, hogy hasonlítsák össze a saját kapcsolatukat a filmben látottal. Ezután adtak nekik egy listát 47 olyan filmmel, melyben a párkapcsolatokon van a hangsúly. Ezeket otthon meg kellett nézniük és meg is kellett vitatniuk egymással.

Az eredmények magukat a kutatókat is meglepték. Elárulták, hogy számítottak arra, hogy a filmeknek pozitív hatásai lesznek, de arra nem, hogy olyannyira hatásosak lesznek, mint a párterápiák vagy a kapcsolat javítását szolgáló intenzív munka. Valamennyi módszer kevesebb mint felére csökkentette a válások arányát a kontroll csoport 24%-ához képest, akik semmilyen segítséget nem kaptak, de közel álltak egymáshoz minden tekintetben, például életkor és a kapcsolattal való elégedettség szintje szempontjából is.

A tanulmány vezetője szerint a párok már eleve rendelkeznek azzal a képességgel, amire a működő párkapcsolathoz szükségük van, csak emlékeztetni kell őket arra, hogy hogyan használják. A filmek pedig tökéletesen teljesítik ezt a feladatot, könnyebbé teszik a folyamatot anélkül, hogy különböző terápiákra kellene pénzt és időt pazarolni.

A listán még olyan filmek szerepeltek, mint a Csillag születik, a Holtomiglan, holtodiglan, Az ördög ügyvédje, Ha a férfi igazán szeret.

Nem számít, mióta vagytok házasok

A tudósok szerint ez a módszer minden házasságnál működik. Nem számít, hány évesek vagytok és mióta vagytok házasok, hiszen leülni és megvizsgálni a viselkedéseteket minden fázisban hatékony megoldás. Kitűnő ötlet így ünnepelni egy évfordulót – egymás kezét fogva nézzetek végig egy romantikus filmet és utána beszéljétek át.

A házasság nem egyszerű dolog és nem egy tündérmese, ahol gondolsz valamit és a következő pillanatban már meg is kapod. De a képesség, hogy tudjatok beszélni egymással és az érzéseiteket kommunikálni egymás felé, megkönnyíti ezt a jó esetben élethosszig tartó utazást.

betöltés...