Miért kellene a szülőknek kevesebb időt tölteniük a telefonjukkal

Egy átlagos amerikai naponta 3 órát tölt a telefonja nyomkodásával. A pszichológusok szerint a családok egyre több időt töltenek társas magányban. Azaz, a szülők fizikailag jelen vannak, de a gyermekeikkel tölthető értékes időt feláldozzák az online kommunikáció oltárán. Végül pedig a gyerek lesz az, aki szenvedni fog ennek az életformának a következményeitől.
Bár ma már egyikünk sem tudja elképzelni az életét okostelefon nélkül, de fontos emlékeztetni magunkat arra, hogy komoly következményei lehetnek, ha túlzásba visszük a használatát.

1. A gyereknek problémája lehet a szociális fejlődéssel

A szülői figyelem hiánya nemcsak a gyermek kezdeményező készségét veszi el és lehangolttá teszi, de agyának fejlődését is károsíthatja. Egyetemi kutatók szerint a hiányos anyai gondoskodás negatívan hat a gyerek fejlődésére, és érzelmi zavarok kiváltója is lehet.

Hosszútávon még az sms-ezésnek is lehetnek káros hatásai. A gyerekeknek stabil és kiszámítható környezetre van szükségük ahhoz, hogy az agyuk megfelelően fejlődjön. A hiányos anyai gondoskodás növeli a fejlődési zavarok kialakulásának esélyét, és olyan pszichológiai problémákat okozhat, mint a depresszió, a kockázatkereső magatartás vagy a kábítószerhasználat.

2. A gyerek haragossá és szófogadatlanná válhat

Pszichológusok szerint a szülőknek nemcsak a gyerekeikre, de saját magukra vonatkozóan is korlátozniuk kellene a telefonhasználat idejét. Vizsgálatok eredménye szerint a gyerekek szomorúnak, mérgesnek, dühösnek és magányosnak érzik magukat, ha a szüleik a telefonjukat választják helyettük. Egyes gyerekek az agresszió jeleit is mutatják, például megpróbálják tönkretenni a szülő telefonját, hogy végre figyelmet kapjanak.

A figyelem hiánya miatt a gyerek úgy érzi, őt mindenből kihagyják, és nem elég fontos ahhoz, hogy szeressék. Ez lerombolja az önbizalmát és viselkedési problémákat okoz, felesleges stressznek teszi ki a gyereket.

3. Nem fogja példaképnek tartani a szüleit

Sokak számára az is kínszenvedés, ha egy percig nem nézhetnek a telefonjukra. Kutatók gyorséttermekben figyeltek meg családokat, és azt tapasztalták, hogy a szülők 70\%-a evés közben is használta a telefonját. Sokan amint leültek az asztalhoz, már vették is elő a telefont a zsebükből. A szülők ezzel megfosztják a gyereket attól, hogy szemtől szemben tudjanak beszélgetni, és megtanulják, hogyan kell viselkedni.

A gyerekek másolják a szüleik viselkedését, és a szociális képességeiket a velük való kommunikáció révén sajátítják el. Megtanulják, hogyan beszélgessenek, hogyan fejezzék ki a szeretetüket vagy hogyan mutassanak érdeklődést mások iránt. Ha a szüleik nem szolgálnak példaként, a gyerekeknél nem alakulnak megfelelően ezek a képességek, ezért felnőttként problémáik lehetnek az érzelmi kapcsolatok kialakításával.

4. Bántja, hogy a telefonnal kell versenyeznie a szülei figyelméért

Bár a szülők feltétel nélkül szeretik a gyerekeiket, a telefon túlzott használata azt az érzést kelti bennük, hogy nem elég fontosak, ez pedig megőrjíti őket, hiszen versenyezniük kell a szüleik figyelméért. A gyerekek szerint az egyik legrosszabb szokása a szülőknek, mikor beszélgetés közben kezdik el nyomkodni a telefonjukat. 56\%-uk mondta azt, hogy legszívesebben elvenné a telefont a szüleitől, ha tehetné.

A gyerekeknek figyelemre van szükségük ahhoz, hogy biztonságban érezzék magukat és magabiztosak legyenek. Ez elengedhetetlen az érzelmi fejlődésükhöz és ahhoz, hogy könnyen tudjanak kapcsolatot teremteni más emberekkel. Mikor a gyerek úgy érzi, hogy a szülei szeretik és értékelik őt, egészséges lesz az önértékelésük, tudni fogják, hogy jók úgy, ahogy vannak és semmit nem kell bizonyítaniuk.

5. Passzívvá és közönyössé válhat

Az érzelmi kötelék szülők és gyermek között erős, de sérülékeny. Ennek bizonyításához kutatók 7-24 hónap közti csecsemők viselkedését elemezték olyan helyzetekben, mikor az anyukájuk abbahagyta velük a játékot, és helyettük a telefonra fordította a figyelmét. Az érzelmi válaszuk nagyon meglepő volt.

Kiderült, hogy a gyerekek a szorongás jeleit mutatják, és nem érdekli őket a környezetük felfedezése sem, mikor az anyukájuk a telefonját nyomkodja. Negatív következményeket is tapasztaltak: minél tovább használta az anya a telefont, annál érdektelenebb és közönyösebb lett a gyerek. Mikor az anya újra hajlandó volt játszani, a gyerek már nem mutatott akkora érdeklődést, mint korábban.

A gyerekek vágynak a szeretetre és a figyelemre, a szülőknek pedig az a feladatuk, hogy ezt megadják nekik. Egy sürgős hívást lebonyolítani rendben van, de jobb, ha az idő többségében félreteszed a telefont és minőségi időt töltesz a gyerekeddel! Ez nemcsak örömet okoz majd mindkettőtöknek, de segíti a gyerek érzelmi fejlődését, hogy boldog és önálló felnőtté válhasson.

betöltés...