12 ok, amiért jobb ritkábban takarítani

Az emberek 94\%-a gondolja úgy, hogy nagyon fontos az otthon tisztán tartása. Hetente sok órát töltenek ezért takarítással, különösen Oroszországban, ahol a statisztikák szerint a leginkább elkötelezettek a takarítás iránt. De nemrég kiderült, hogy ebből a bosszantó tevékenységből le is lehet faragni.
Ha neked is eleged van a sikálásból, most a tudomány segít megkönnyebbülni, ugyanis kiderül, hogy teljesen rendben van, ha bizonyos házimunkákat nem csinálsz meg minden héten.

A vasalás káros

  • A lepedők és párnahuzatok vasalása elég fárasztó, és a tudósok szerint teljesen szükségtelen is erre pazarolni az időt és az energiát. Azok a lepedők és paplanhuzatok, melyeket levasalunk, nem képesek magukba szívni a nedvességet és nem szellőznek. Ennek oka az, hogy a vasalás megváltoztatja a textil szerkezetét. A mosás során a szálak fellazulnak, majd a vasalás magas hőmérsékleten összenyomja őket. Ennek eredményeként nem fogunk tudni olyan jól aludni egy vasalt ágyneműben.
  • A rendmániások hajlamosak még a törölközőket is kivasalni. De ezt is nyugodt szívvel kihúzhatod a listádról. Ha azért csinálnád, hogy elpusztítsd vele a törölközőben lévő baktériumokat, jobb, ha inkább magas hőmérsékleten mosod őket. Az öblítőt pedig felejtsd el, ugyanis rontja a törölköző nevességfelszívó képességét.
  • Sokan nem értenek egyet abban, hogy a babaruhákat magas hőmérsékleten kell-e vasalni. A fiatal anyák többnyire így csinálják. A gőz elpusztítja a baktériumokat, de a babáknak nincs szükségük teljes sterilitásra. Vannak, akik a szülés utáni első néhány hónapban kivasalják a babaholmikat, de ezt idősebb korban már teljesen felesleges megtenni.

A túl alapos takarítás káros lehet az egészségedre

  • Azáltal, hogy kitakarítod a házat és megpróbálod ragyogóvá tenni, nemcsak az energiádat fecsérled, de károsítod vele a házban élők – főleg a gyerekek – egészségét is. Bizonyos mennyiségben ugyanis szükség van a mikroorganizmusokra az immunrendszer kifejlődéséhez és megfelelő működéséhez. Gondolj csak bele, amint feltalálták a modern tisztítószereket, megjelentek az allergiák.
  • Nem kell mindenhol tisztítószereket használnod. Ellenőrizd, hogy az adott termék tartalmaz-e triklozánt. Ezt egyes országokban betiltották, mert növeli a hormonproblémák és az allergiák kockázatát.
  • Sokan azt hiszik, hogy a házban a legpiszkosabb dolog a WC. Valójában azonban elég hetente egyszer fertőtleníteni. Helyette inkább fordítsd az idődet a kilincsek áttörölgetésére, melyeken 44-szer több mikroba tanyázik, mint a WC-ben.
  • Ha folyamatosan súrolsz, nagy az esélyed a kontakt dermatitis kialakulására. Ez a bőrirritáció reakció a vízre és vegyi anyagokra, melyeket a különféle tisztítószerek tartalmaznak. Érdemes tehát kissé lustább tempóra váltanod az egészséged érdekében.

Kevesebbet végezz a komoly fizikai megerőltetést igénylő feladatokból

  • A kényelmetlen testhelyzetek, melyekben hosszú percekig maradnod kell, miközben a nehezen elérhető helyeket takarítod, komoly kockázati tényezők azok számára, akiknek magas a vérnyomásuk. Főleg akkor, ha sokat hajlonganak és a vér gyorsan a fejükbe száll.
  • Négykézláb mosol fel? Hagyj fel ezzel a rossz szokással! Nagyon káros lehet az ízületeidre. Nem véletlen, hogy a bursitist vagy nyáktömlőgyulladást régen a “szobalány-térdnek” nevezték.
  • Akiknek problémájuk van a látásukkal, azoknak sem tanácsos négykézláb felmosni a padlót. Az orvosok a rövidlátóknak nem javasolják, hogy olyan munkát végezzenek, ahol előre kell hajolniuk, mert akár retinaleválás is lehet a következménye.

Feladatmegosztás

  • Ha nem egyedül élsz a házban, gondolkodás nélkül osszátok fel a házimunkát egymás között. A kutatások szerint a férfiak jóval kevesebb feladatot végeznek otthon, mint a nők. A munkamegosztás a családi életre is jótékony hatással van. Ne végezz többet a házimunka 60\%-ánál.
  • Nem ajánlott kombinálni a karriert az otthon végzett rabszolgamunkával. Ha rád hárul a munka utáni bevásárlás, az esti vacsorafőzés és még a ház takarítása is, a vérnyomásod meg fog emelkedni, és a szervezeted reagálni fog erre a stresszre. Ha a házimunkával kapcsolatos negatív gondolataid eltűnnek, és nem gyötröd magad azért, mert a gyerekjátékok szanaszét hevernek, jobb lesz a hangulatod is.
betöltés...