10 dolog, amit a szülőnek meg kell engednie, ha érett gyereket szeretne nevelni

Az érettségnek különböző területei vannak: érzelmi, fizikai, erkölcsi, társadalmi és intellektuális érettségről is beszélhetünk. Ezek mindegyike nagyon fontos egy gyerek életében, hogy olyan önálló és felelősségteljes emberré váljon, akinek megvan a saját véleménye és kész segíteni másokon. Segíthetsz a gyermekednek abban, hogy ezek a készségek kifejlődjenek benne, így pedig felkészítheted a felnőtt életre is.
A következő egyszerű módszerekkel jobbá teheted a gyermek életét, és segíthetsz, hogy szabadabbnak érezze magát.

1. Segíthetsz neki az önállóság kifejlesztésében

Jobb, ha nem csinálsz meg mindent a gyerek helyett. Meg kell tanulniuk egyedül öltözködni, egyedül megkötni a cipőfűzőjüket, összepakolni az iskolatáskájukat másnapra. Természetesen, mindez gyorsabb, ha te csinálod, de légy inkább türelmes, és várd meg, hogy a gyerek maga is megoldja a feladatait. Nem leszel ott mindig, hogy megtedd helyette, amit neki kell, de így biztos lehetsz benne, hogy számíthat saját magára.

2. Hagyj neki lehetőséget, hogy maga válasszon

Add meg neki a választás lehetőségét. Ne mindig te válassz neki ruhát, játékot vagy hobbit, ne te döntsd el, mit szeret és mit nem. Tanácsokkal és beszélgetéssel segíthetsz neki. De ne gondold azt, hogy te jobban tudod, mi a jó neki vagy mit akar. Maga is pontosan tudja, hogy mit szeretne, csak add neki meg a lehetőséget, hogy ezt ki is fejezhesse.

3. Engedd el egyedül

Nem kell mindenhova követned a gyereket. Amint egy kicsit idősebb, már mehet egyedül az iskolába és buszozhat haza egyedül. Nyilván nyugodtabb vagy, ha te viszed és te hozod háztól-házig. De egy bizonyos életkortól kezdve a gyerekek már ismerik a biztonságra vonatkozó szabályokat, tudják, hogyan kell közlekedni az utcán. Ha társaságban vagy barátokkal van, hagyd, hogy együtt menjenek és útközben megbeszéljék a számukra fontos dolgokat.

4. Megtaníthatod az önuralomra

A gyerekek érzelmi alapon működnek. Tudnak hihetetlenül boldogok lenni és tudnak olyan hangosan sírni, hogy azt még az utcán is hallani. Ha a legkisebb véleménykülönbség hatására a gyerek elkezd üvölteni, hisztizni, akkor meg kell tanítanod neki az önuralom képességét. Ha a gyerek megszokja, hogy minden egyes kiabálására szaladsz, fel fogja használni a céljai eléréséhez.

5. Tanítsd meg az fegyelemre

A gyereknek meg kell tanulnia fegyelmezni önmagát és megtenni a szükséges dolgokat, még akkor is, ha azok nem kapcsolódnak a játszáshoz. Fogat mosni lefekvés előtt, a helyükre rakni a játékokat, önállóan tanulni mind a napi rutin részét képező feladatok. Anélkül, hogy szabályoznád, hagyd, hogy egyedül készítse el a háziját.

6. Hagyd válaszolni

Szükség van arra, hogy hagyd beszélni, ha kérdezik. Ez mind az intellektuális, mind a kommunikációs képességek szempontjából fontos. Nem szabad, hogy féljen, ha valaki kérdez tőle valamit. Meg kell tanulnia, hogyan válaszoljon a kérdésekre, ki kell fejlesztenie a válaszadás és a spontaneitás képességét. Máskülönben félénk, magába zárkózó felnőtt lesz belőle.

7. Magyarázd el neki az ok-okozati összefüggéseket

Magyarázd el a gyereknek a tetteid okát. Ha leszidod, mondd el neki, hogy miért teszed és hogy miben bűnös. Fontos, hogy a gyerek felfogja a hibáit, és levonja belőlük a saját következtetéseit. Meg kell értenie, hogy a tetteknek következményei vannak. Próbálj meg nyugodt maradni, miközben elmagyarázod neki, miért jobb, ha jól viselkedik, és ezt indokold is meg.

8. Hagyd, hogy hibázzon

Ne vidd túlzásba a gyerek pátyolgatását! Természetesen, ha számára veszélyes dolgokról van szó, azokat magyarázd el neki. De más dolgok tekintetében adj neki szabadságot. Ez teszi lehetővé, hogy tanuljon a saját hibáiból, tapasztalatokra tegyen szert, melyek hasznosak lesznek számára a jövőben. Ne feledd, a hibák, a kudarcok és a csalódások mind az élet részei.

9. Segíts neki az önálló vélemény kialakításában

Fontos kifejleszteni a gyerek képességét a reflektálásra és a kritikára egy-egy helyzetben, valamint segíteni neki abban, hogy a felfogása és az érzései alapján alakítsa ki a saját véleményét. Így nem fognak majd összezuhanni a társaik viccelődésétől, és nem fognak rosszul viselkedni csak azért, hogy bizonyítsanak valamit a többieknek. A jövőben az ilyen gyerekek képesek lesznek elkerülni, hogy mások befolyása alá kerüljenek.

10. Próbáld meg nem úgy kezelni állandóan, mint egy kisgyereket

Amikor a gyereked betölti a 3. évét, folyamatosan kezdj el egyre több feladatot rábízni. Például, tegye a helyére a játékait. Ahogyan nő, egyre bővítsd az olyan dolgok listáját, melyeket egyedül is meg tud tenni. Ez segít neki a szorgalom és a fegyelem kifejlődésében. Arra is megtanítja, hogy segítsen másoknak és tisztelje a munkát.

betöltés...