5 egyszerű szabály az orvosoktól egészséges gyermek neveléséhez

Akinek gyereke van, néha kissé elveszti a józan eszét – és nemcsak az ébren töltött éjszakák miatt. Minden szülő legnagyobb félelme, hogy valami baj történik a gyermekével. A gyermek minden egyes lélegzetét az “Azt hiszem, rendben van.”-tól a “Te jó ég, mi volt ez?”-ig terjedő skálán méricskélik. Egy tapasztalt gyermekorvos azonban azt mondaná, a legtöbb gyermek teljesen normálisan nő és fejlődik, ezért a szülők egyik legfőbb feladata, hogy megőrizzék nyugalmukat, és ne aggódják túl a gyermek egészségét.
A következőkben gyermekorvosok tippjeit ismerheted meg ezzel kapcsolatban.

1. Ne adj neki gyógyszert magadtól

Egy gyermeknek sosem szabad recept nélkül gyógyszert adni. Még akkor sem, ha a szomszéd kisfiúnak ugyanilyen tünetei voltak és ugyanazok a pirulák segítettek neki meggyógyulni. És akkor sem, ha a nagyi mindenkinél jobban tudja, mi kell ennek a gyereknek. Kevesen gondolnak bele, hogy még egy közönséges orrcsepp is többet árthat, mint használhat. Ha a helyzet nem kritikus, és nem kell hívnod a mentőket, az egyetlen lehetőséged, hogy kikéred orvos véleményét a teendőkről.

2. Erősítsd az immunrendszerét

Hogy biztos lehess abban, hogy a gyermek egészségesen fejlődik, és a szervezete képes harcolni a vírusok és baktériumok ellen, az immunrendszer megfelelő támogatásáról kell gondoskodnod. Ezt így teheted meg:

  • Legalább 6 hónapos koráig nap mint nap tápláld anyatejjel.
  • Kellemes környezetet teremts otthon. A hőmérséklet ne legyen magasabb 22 foknál, a páratartalom legyen legalább 50\%-os, és gondoskodj a rendszeres szellőztetésről.
  • Mindennap menjetek ki sétálni.
  • Ne hanyagold el a gyermek fizikai aktivitását.
  • Győződj meg róla, hogy jól és eleget alszik.

3. Légy türelmes

Egyes problémák, melyek folyamatos figyelmet igényelnek a gyermek fiatalabb korában, sokszor eltűnnek, ahogyan a gyerek nő. Sok esetben ilyen például az ételintolerancia vagy a kólika.

4. Oltasd be

Az elmúlt évek oltásellenes mozgalma sok szülőt összezavart. Sok évtizeddel ezelőtt a járványos gyermekbénulás, a merevgörcs és a torokgyík rengeteg gyerek halálát okozta. A tuberkulózis pedig még mindig sok országban komoly probléma. Nincs egyetlen olyan képzett orvos sem, aki bármelyik szülőnek is azt javasolná, hogy ne oltassa be a gyermekét. És nincs szülő, aki annyira ismerné a vakcinákat, hogy nyugodt szívvel kijelenthesse, ő inkább kiteszi a gyermekét a fertőzéseknek.

5. Figyeld meg a tüneteket

Időnként minden gyerek megbetegszik. Ez teljesen természetes, része az immunrendszer tanulási folyamatának. De a tünetekre minden esetben figyelni kell, mert még a leggyakoribb betegségek esetén is szükség lehet gyors segítségre:

  • Tüdőgyulladás: nehézlégzés, a bőrszín megváltozása, étvágy csökkenése, szorongás, láz (ez utóbbi késői stádiumban alakulhat ki).
  • Rotavírus: étvágycsökkenés, fáradtság, szorongás, láz, hányás, hasmenés, orrfolyás, köhögés.
  • Hörghurut: láz, nehézlégzés, köhögés, gyengeség, étvágycsökkenés, fejfájás, izzadás, a bőrszín megváltozása.

BÓNUSZ: A gyermek testbeszéde

A szakértők szerint nagyon fontos odafigyelni a gyermek testbeszédére. Bár a babák nem tudnak beszélni, a maguk módján viszont kommunikálnak. Például, ha éhesek, akkor általában nagyon ingerlékenyek, ezért összeszorítják az öklüket. És ez visszafelé is működik: ha tudni szeretnéd, hogy éhes-e, csak nézd meg a kezét. Ha az ökle nyitva van, nincs ok aggodalomra, a baba jól van lakva és nyugodt.

betöltés...