Ha kisgyerekként nem hagyják, hogy segítsen a házimunkában, tinédzser korában sokkal inkább meg fog gyűlni a bajuk vele

Egyes szülők azt hiszik, hogy a kisgyerekek túl törékenyek ahhoz, hogy bármilyen házimunkát elvégezhessenek. Ám a tudomány ennek az ellenkezőjét állítja. Számos kutató jutott arra a következtetésre, hogy a kisgyerekek nemcsak akarnak segíteni, de el is tudnak végezni különböző munkákat. Ami pedig a legjobb, hogy nagyobb korukban sem fogják feladni ezt a szokásukat.
Most megtudhatod, miért olyan fontos, hogy a kisgyermekedet is bevond a házimunkába.

A gyerek lehet a rendetlenség forrása, de segítség is a rend fenntartásában

A nyugati világban sokan úgy gondolják, a gyerek inkább extra munka, mintsem extra segítség a munkában. Ők azok, akik nem veszik igénybe a gyerekek segítségét. Azt hiszik, hogy nem lesznek képesek elvégezni a rájuk bízott feladatokat, félbe hagyják őket, így is úgy is a szülőre marad a befejezés. De vannak olyan szülők is, akik szívesen bíznak különféle feladatokat a gyerekekre, de beleesnek a hibába, hogy végül büntetést helyeznek kilátásba vagy megvesztegetik a gyereket a munkával kapcsolatban.

Ha úgy tekintünk a házimunkára, mint egy olyan dologra, amiben az emberek többsége nem leli különösebb örömét, akkor rossz üzenetet fogunk közvetíteni a gyereknek. Pedig tanulmányok szerint a gyerekek már 12 hónapos koruktól kezdve vágyat éreznek arra, hogy segítsenek, és ha ezt engedjük nekik, akkor felnőtt korukban is ezt a szokást fogják követni. Ha viszont nem hagyjuk, kamaszként és akár felnőttként sem érzik majd szükségét annak, hogy besegítsenek akár a szüleiknek, akár a párjuknak az otthoni feladatokban.

A kutatók megerősítették, hogy a kisgyerekek akarnak segíteni

A kísérletben 18, 24 és 30 hónapos kisgyermekek interakcióját vizsgálták az anyukájukkal vagy az apukájukkal. A szülők elvégezték a szokásos háztartási feladatokat – mint a portörlés, seprés, a nem odavaló tárgyak felszedése a padlóról és a rendrakás – anélkül, hogy a kisgyerek segítségét kérték volna bármilyen módon. A szülőknek lassú tempóban kellett elvégezniük a feladatokat, hogyha a gyermek akart, bármikor beállhatott nekik segíteni. A kísérlet végére mind a 80 gyerek önmagától állt neki segíteni, és a házimunkák felét lelkesen és sikerrel végezte el.

Egyes kultúrákban már tudják, hogy a gyerek nagyszerű segítség a munkában

Nem ez volt az első alkalom, hogy bebizonyosodott, hogy a gyerekek már kisgyermek korukban is önként végeznek munkát. A kutatók szerint ez globális jelenség. Vegyük példaként az őslakos közösségeket és benne az anyákat. Ezekben a közösségekben a gyerekeket potenciális munkaerőnek tekintik, és értékelik, ha már kiskoruktól segédkeznek, még akkor is, ha számukra egy kicsivel tovább tart a feladatok elvégzése.

Tudják, hogy a gyerekek nemcsak elégedettséget éreznek a munka után, mert ügyesek voltak, de felnőttként is fel fogják ajánlani a segítségüket. Amikor egy tanulmány összehasonlította, hogy a 8 év körüli gyerekek milyen gyakran vállalnak szerepet a házimunkában, azt találták, hogy a nyugati világban a gyerekek ritkán jelentkeznek önként a munkára, míg az őslakos közösségekben a gyerekek 74\%-a ezt rendszeresen megteszi.

Nincs szükség jutalmazásra

Ne arra gondolj, hogy a gyerek biztos csak azért segít, hogy utána édességet kapjon. Tanulmányok sokszor bizonyították, hogy a gyerekeknél a feladatok elvégzése nem kapcsolódik külső motivációhoz, sokkal inkább belső indíttatásból teszik. Ez is egy módja annak, hogy erősítsék a kötődést a szülővel, és hogy hasznosnak érezzék magukat. Valójában, ha a segítségüket megjutalmazod, kevesebbszer fognak önként feladatokra vállalkozni, mint azok a gyerekek, aki jutalmul egy őszinte mosolyt, egy köszönetet kapnak az elvégzett munkájukért.

Ezt egy kísérlet során tesztelték, amikor gyerekek egy csoportját megjutalmazták azért, mert segítették egy tudós munkáját. A másik csoport viszont nem kapott jutalmat ugyanezért. Az első csoport tagjai a továbbiakban csak 53\%-ban segédkeztek önként, míg azok a gyerekek, akik nem kaptak jutalmat, 89\%-ban újból felajánlották a segítségüket.

Mikor legközelebb a kisgyermeked felajánlja, hogy segít neked, emlékezz ezekre a kutatásokra, és fogadd el örömmel a segítségét. Ezzel te is egy olyan szívességet teszel neki, aminek a jövőben nagy hasznát fogja venni.

betöltés...