Egy kutatás szerint a párod illata segíthet a stressz csökkentésében

Sok lány imádja szagolgatni a szerelme ruháit. Ha nem is vagy a híve annak, hogy a párod ruháit felvedd, csak szimatold meg őket. Nincs ebben semmi furcsa, hiszen egy tanulmány eredménye azt mutatta, hogy a párod illata nagyon jó stresszcsökkentő.

A kísérlet

96 nő részvételével végezték a kísérletet, akiknek a párjaik ingeit kellett megszagolniuk. Előtte az ingeket a férfiaknak adták, akik 24 órán át viselték őket, közben pedig nem használhattak sem dezodort, sem parfümöt vagy egyéb olyan terméket, aminek illata van. Megkérték őket arra is, ne egyenek olyasmit, ami megváltoztathatja a saját illatukat, és ne is dohányozzanak.

A kísérletben 3 különböző inget használtak: az egyiket a nők párja viselte, a másikat egy idegen, a harmadikat pedig nem viselte senki. Mindegyik nőnek véletlenszerűen adtak egyet, hogy szagolja meg. Egy teszten is át kellett menniük, ami fokozta a stresszt bennük. Ennek részét képezte egy ál-állásinterjú és egy mentális teszt is. Nyálmintákat vettek tőlük, hogy megmérjék a kortizolszintjüket, és el is kellett mondaniuk, hogy mennyire érzik magukat stresszesnek.

A felismerés jobb eredményekhez vezetett

Kiderült, hogy azok a nők, akik a párjuk ingeit szagolták meg, a teszt előtt és után is kevésbé voltak stresszesek, mint azok, akik egy idegen ingét szagolták. Érdekes módon, bár az idegenek ingét megszagoló nőknél kimutatható volt a magasabb kortizol szint, nem számoltak be arról, hogy stresszesebbnek érezték volna magukat.

Ugyanakkor, akik felismerték párjuk illatát, még kevésbé voltak stresszesek. A kutatók ezért gondolják úgy, hogy a partner illata – még akkor is, ha maga a partner nincs jelen – , erősebb hatást vált ki, ha tudjuk, hogy az illat a szerelmünkhöz tartozik.

Lehetséges okok

Mindez valószínűleg az evolúciós folyamat következménye. Az emberek féltek az idegenektől, főként a férfiaktól. Egy idegen illata fokozza bennünk a kortizol termelődését, hatására életbe lép a harckészültségi reakció, még ha erről nincs is tudomásunk.

Oda-vissza működik?

A nőknek jobb a szaglásuk, és nagyobb hatással is vannak rájuk a szagok. Eddig még nem készült olyan tanulmány, mely azt vizsgálta volna, hogy a férfiakra is nyugtatólag hat-e a kedvesük illata. De sejtések szerint így lehet. Valószínűleg még sosem láttál olyan férfit, aki a párja felsőjét hordta volna, de azt biztosan tudod, hogy a férfiak nagyon szeretik megszagolni a párjuk haját vagy az ágyban az ő térfelükön aludni, mikor a párjuk nincs ott mellettük.

betöltés...