A munkádtól akár rosszabb anyává is válhatsz egy tanulmány szerint

Amikor az anyák munkát keresnek, gyakran a karrierlehetőség vagy a fizetés alapján döntenek. De a tudomány szerint álláskeresésnél egynél több tényezőt is mérlegelni kell. Az anyáknak a munkahelyi környezetet is figyelembe kell venni szempontként a kiválasztásnál, mert egy toxikus irodai atmoszféra nemcsak őket teszi tönkre, de árt a gyerekeiknek is. Az anyáknak tehát bölcsebbnek kell lenniük a munkahely kiválasztásánál, hiszen ez nagyban hatással lesz a gyermekükre is. Hogy hogyan, azt most megtudhatod.

Nemcsak a főnökökkel van gond

Amikor “rossz munkáról” beszélünk, többnyire egy rossz főnök képe jelenik meg előttünk. Valójában viszont nem kell ahhoz egy folyamatosan őrjöngő főnök, hogy a munkahelyi környezet mérgező legyen. A munkahelyet rosszá többnyire a másokkal való törődés hiánya teszi. Például az olyan durvaságok, mint a másokra tett sértő megjegyzések vagy egyes kollégák kizárása a közösségből.

Hajlamosak vagyunk hazavinni a munkahelyi problémákat

Ezzel kapcsolatban 146 dolgozó anya és párjuk részvételével végeztek kutatást. Az anyáknak azt kellett elmondaniuk, hogy hogyan érzik magukat a munkahelyükön és szülőként mennyire tartják magukat hatékonynak. A párjaiknak pedig arról kellett beszámolniuk, hogy milyen szülői modellt követnek.

Az eredmények teljesen egyértelműek voltak: A rossz munkahelyi hangulatot általában hazaviszik, és ennek komoly következményei vannak a családi környezetre. Ez elsősorban azoknál az anyáknál volt megfigyelhető, akik rosszindulatú kollégákkal dolgoztak együtt. Ők többnyire tekintélyelvűbb szülői modellt alkalmaztak.

A tekintélyelvű szülők hatással vannak gyermekeik szociális alkalmazkodóképességére

A kutatás szerint az ilyen típusú szülőknek magasak az elvárásaik, és egy sor szabályt állítanak fel. Ezek megszegését pedig szigorúan büntetik, és igyekeznek a gyerek életének minden apró részletét szabályozni. Ezenkívül nem biztosítják gyermeküknek a szükséges támogatást és visszajelzéseket.

Ennek következtében a gyereknek számos problémája alakul ki. Például agresszívvá válhat a viselkedése az otthonon kívüli környezetben, vagy félénk lehet a másokkal való kommunikációban. Az ilyen gyerekeknél gyakrabban alakul ki szorongás és depresszió, az önkontroll és a szociális kompetencia hiánya.

A toxikus munkahelyi környezet hatására az anyák rossz szülőnek érezhetik magukat

A munkahelyi durvaságok hatására az anyákban kialakulhat az az érzés, hogy szülőként nem elég hatékonyak. Ez megmagyarázhatja, miért próbálnak meg szigorúbbak lenni, és kontroll alatt tartani mindent a gyerekeikkel kapcsolatban.

Bár további kutatásokra van szükség, ezek a felfedezések is nagyban segíthetik a dolgozó anyákat. Elsősorban arra kell odafigyelni, hogy a munkahelyi problémák miként hatnak a gyerekkel való kapcsolatra, majd ez alapján kell meghozni a döntést a következő lépésről. Beszélhetsz a főnököddel vagy a kollégáiddal az egészségtelen munkahelyi környezetről, vagy kereshetsz másik állást is. Megpróbálhatsz változtatni az eddig gyakorolt nevelési stílusodon, és jobban figyelni arra, hogy a munkahelyi problémákat ne vidd haza mindennap.

betöltés...