10 bántó dolog, amit a felnőttek gyakran elkövetnek szüleikkel szemben

Az idősek 20\%-a sosem megy nyugdíjba, de 70\%-uknak van legalább egy krónikus betegsége, sokaknak kettő vagy több is. Sosem túl késő segíteni az idős embereknek, főleg azoknak, akik közel állnak hozzánk. A legapróbb figyelmesség is megkönnyítheti idősödő szüleink életét.

1. Mellőzni a szülőt

Hiányzol nekik, szükségük van rád és szeretnének együtt lenni veled. Mikor berakod a szüleidet egy idősek otthonába és alig látogatod meg őket, még akkor is magányosnak fogják érezni magukat, ha rengeteg idős ember veszi őket körül.

2. Olyan dolgokat mondasz, amiket nem szabadna

Vannak olyan fájdalmas mondatok, melyek igen bántóak a szülők számára:

  • Miért szültél meg?
  • Sosem adtál pénzt nekem.
  • A testvéremet sokkal jobban szereted.
  • Gyűlöllek.

Képzeld el magad idősként egy felnőtt gyerekkel. Ezek a mondatok traumatikusak lehetnek, főleg, ha manipulálásként használják őket.

3. Nem érdeklődsz az egészségük felől

Nem mindenkinek szokása a panaszkodás, ha beteg vagy fáj valamije. De ha rákérdezel arra, hogyan érzik magukat, őszintén el fogják mondani, és csökken bennük a betegség okozta stressz.

4. Nem segíted őket anyagilag

Ettől még nem kezeled őket gyerekként, de néha igenis szükség van arra, hogy küldj nekik pénzt akár a szórakozáshoz, kikapcsolódáshoz, akár ahhoz, hogy megvegyenek maguknak például egy hűtőt. Ezekre az apróságokra mindig emlékezni fognak.

Az idős szüleidtől sok pénzt elvenni már az idősek elleni anyagi erőszak kategóriájába esik. Az erőszak minden formája káros.

5. Elkerülöd a szülőket és a családi eseményeket

Néha nem könnyű a szülőkkel való kapcsolat, de mellőzni őket akkor sem jó ötlet. Néha jobb kiabálni vagy veszekedni egyet, de nem végleg kitörölni a szüleidet az életedből. Az elkerülésük csak ideiglenes megoldás lehet.

6. Sosem mondasz köszönetet, és nem vagy hálás

Magunkat túl-, másokat pedig alábecsülni – köztük a szülőket is – , bűnnek számít. Próbálj velük mindig kedvesen bánni.

7. Eltitkolsz magadról dolgokat

A szüleink gyermekei vagyunk, természetes, hogy aggódnak értünk. Mikor azt mondod: “Anya, ez nem a te dolgod!”, biztos, hogy nyugodtabb nem lesz tőle. Oszd meg a dolgokat a szüleiddel úgy, hogy nem mész bele aprólékosan a részletekbe. Csak találd meg a megfelelő szavakat, és a probléma máris meg van oldva.

8. Ideges leszel, ha el kell ismételned a dolgokat

Sokszor van elég türelmünk ahhoz, hogy többször elismételgessünk valamit külföldieknek vagy a kollégáknak, de a szüleinkkel szemben ez a türelem gyakran elfogy. Ne feledd, ők már idősek és az emlékezetük nem a legjobb!

9. Nem őrzöd meg az emlékeket

Videók, fényképek és más emléktárgyak idézik fel benned a gyerekkorodat. Ha van régi társasod, vedd elő és játszatok egyet! Tudasd a szüleiddel, hogy te még emlékszel ezekre a dolgokra.

10. Úgy bánsz velük, mintha kisgyerekek lennének

Nem gyerekek, sőt, több élettapasztalatuk van, mint neked. Ha öregek is, akkor is felnőtt emberek. Ne használd ki őket, és hagyd meg az önállóságukat.

betöltés...