12 mondat, ami ártalmas lehet gyermeked számára, és 12, amit helyettük mondj

A szavaknak erejük van. Amiket gyermekkorunkban hallunk a szüleinktől, örökre bevésődnek az agyunkba. A szeretet szavai és a bölcsességek segítenek jobb emberré válni, míg a dühből és elégedetlenségből fakadó mondatok a saját magunkban való kételkedést generálják. Kiderült, hogy még a legártalmatlanabbnak tűnő mondat is gyengítheti a gyerek önbizalmát és növelheti a bizonytalanságát.

Kerüld: “Olyan büszke vagyok rád!” vagy “Szép munka!”

Helyette mondd ezt: “Igazán büszke lehetsz a munkádra!” vagy “Ezt nagyon gyorsan megcsináltad!”

Az első mondat ártatlannak tűnik, de inkább trükkös. Mikor a szülők minden egyes apróságért megdicsérik a gyereket, kezdve attól, hogy megette a vacsoráját egészen addig, hogy rajzolt egy képet, a dicséret értéktelenné válik. Helyette próbáld inkább az igazán különleges dolgokat megdicsérni, melyek kapcsolódnak a gyerek képességeihez, tudásához, és arra ösztönzik, hogy legyen önkritikus és büszke azokra a dolgokra, amiket tényleg jól csinált.

Kerüld: “Várj csak, míg anya/apa hazaér!”

Helyette mondd ezt: “Légyszíves, ezt ne csináld újra. Ettől ideges leszek, mert…”

Ha az első mondatot használod, azzal halogatod a rossz viselkedés következményeit, és megvan rá az esély, hogy mire a másik szülő hazaér, a gyerek már el is felejti, hogy mit követett el. Ezenkívül ijesztgeted a gyereket a másik szülővel, miközben a saját tekintélyedet aláásod. Próbáld egyedül megoldani a problémát, és magyarázd el a gyereknek, miért dühít a viselkedése.

Kerüld: “Milyen napod volt?”

Helyette mondd ezt: “Mi volt a legjobb a mai napodban?”

A “Milyen napod volt?” valójában egy üres kérdés, amire nagyjából két szóban lehet válaszolni. Ha tényleg érdekel, hogy milyen volt a gyerek napja, úgy kérdezz, hogy arra bővebben válaszolhasson.

Kerüld: “Nincs desszert, amíg meg nem eszed az ebédet.”

Helyette mondd ezt: “Először megesszük a levest, aztán jöhet a desszert.”

Ha az első mondatot használod, csak növeled a desszert jelentőségét, és semmissé teszed magának az étkezésnek az örömét. Próbálj egy kicsit csavarni a dolgon! A leves és a desszert is finom, és mint tudjuk, meghatározott sorrendben követik egymást.

Kerüld: “Siess már!”

Helyette mondd ezt: “Siessünk!” vagy “Lássuk, ki veszi fel előbb a cipőjét!”

Amikor azzal nyomasztod a gyereket, hogy csinálja gyorsabban a dolgokat, növeled benne a stresszt és az aggodalmat amiatt, hogy elkésik vagy lemarad valamiről. Próbálj úgy fogalmazni, hogy a gyerek azt érezze, mindkettőtöknek sietni kell.

Kerüld: “Hagyj most magamra!”

Helyette mondd ezt: “Mi történt?” vagy “Kérlek, adj nekem egy percet, hogy befejezzem ezt és utána beszélünk, jó?”

Ha mindig elküldöd, a gyerek egy idő után azt fogja gondolni, hogy nincs értelme segítséget vagy tanácsot kérnie tőled, hiszen mindig elfoglalt vagy. Ha nem kap elég támogatást gyermekkorában, idősebb korában kevésbé fogja megosztani gondolatait és érzéseit a szüleivel. Ha adott pillanatban nem tudsz teljes figyelmet szentelni a gyereknek, kérd meg, hogy adjon néhány percet, hogy befejezhesd, amit csinálsz.

Kerüld: “Szégyelld magad!”

Helyette mondd ezt: “Mérges vagyok azért, amit tettél, mert…”

Lehet, hogy a gyereked még túl kicsi ahhoz, hogy megértse, mit jelent a szégyen. Ettől a mondattól fogalma sem lesz, hogy mi volt a rossz abban, amit csinált. Ráadásul, egy tanulmány szerint a szégyen egyes gyerekeket agresszívabbá tesz. Magyarázd el neki, mi volt a baj a viselkedésével és hogy ezt hogyan kerülheti el a jövőben.

Kerüld: “Ne sírj!”

Helyette mondd ezt: “Mi történt?” vagy “Mitől lettél ilyen mérges?”

A sírás teljesen normális dolog, még akkor is, ha a gyerek egy számodra jelentéktelennek látszó dolog miatt teszi. Ha azt mondod neki, ne sírjon, azzal alábecsülöd az érzéseit, ettől pedig azt fogja érezni, hogy az ő érzelmei nem fontosak. Helyette próbáld vele tudatni, hogy törődsz vele és segíteni akarsz.

Kerüld: “Nincs mitől félned!”

Helyette mondd ezt: “Látom, hogy félsz, de itt vagyok veled.”

Ha a gyerek fél, az első mondattal biztos nem fogod tudni megnyugtatni. Megint csak azt az üzenetet közvetíted felé, hogy az ő érzései nem fontosak. Helyette légy empatikus és beszélj vele a félelméről, valamint annak okáról.

Kerüld: “Mert azt mondtam!”

Helyette mondd ezt: “Itt az ideje kikapcsolni a tévét és elkezdeni a házidat.”

Az első mondattól a gyerek nem fogja tudni, miért is kellene abbahagynia, amit csinál és elkezdeni azt, amit te akarsz. Ettől csak azt érzi majd, hogy neki nincsenek jogai és te vagy az, aki mindent irányít. Helyette adj egyszerű és érthető utasításokat, röviden magyarázd meg a szavaidat.

Kerüld: “A te korodban én ezt már meg tudtam csinálni.”

Helyette mondd ezt: “Hadd tanítsam meg, hogyan kell!”

Minden gyerek különbözően fejlődik, ezért összehasonlítani másokkal vagy akár magaddal, nem szerencsés. Helyette próbáld megtanítani neki, hogyan kell csinálni azt, amit még nem tud.

Kerüld: “Csalódtam benned!”

Helyette mondd ezt: “Amit tettél, amiatt mérges vagyok, mert…”

Ha azt mondod neki, csalódtál benne, azt is mondhatnád, csalódást okozott neked. Ez pedig azt jelenti, hogy nem felelt meg az elvárásodnak. Magyarázd el neki, milyen érzéseket vált ki belőled, amit tett vagy éppen nem tett meg, de a csalódás és csalódott szavakat igyekezz nem használni.

betöltés...