Mi történik, ha mindennap eszel fokhagymát

A fokhagyma egy mindenki számára jól ismert zöldségféle. Nap mint nap használjuk, miközben talán nem is sejtjük, hogy mennyi előnyös tulajdonsága van. Mert nem csak arra képes, hogy a megfázástól megóvjon.
Összegyűjtöttük, hogy miért kellene nap mint nap fokhagymát enned.

1. Vonzóbb leszel tőle

A fokhagymától a férfiak még vonzóbbak lesznek. Egy nemrégiben készült tanulmány bizonyítja, hogy tévesen gondoltuk eddig azt a fokhagymáról, hogy aki eszi, annak közelébe senki sem akar menni. Ha a férfiak 2 gerezd fokhagymát megesznek 12 órával randi előtt, a kellemetlen szag eltűnik, viszont a nők meg fognak őrülni a testük illatáért.

A tudósok nehezen találnak erre magyarázatot. Talán a fokhagyma antimikrobiális hatásai állhatnak a háttérben, melyek megszüntetik az izzadság kellemetlen szagát.

2. Javul az immunrendszer működése

Azt már a nagymamánktól is tudjuk, hogy a fokhagyma megóv a megfázástól és a vírusoktól. A tudósok azonban még inkább megerősítik ezt. Aki rendszeresen fogyaszt fokhagymát, annak télen kisebb az esélye a megfázásra. Ennek oka a fokhagymában lévő számtalan vitamin, olaj és aminosav. A benne található allicin pedig a baktériumokat és gombákat pusztítja.

Fontos: A fokhagymát mindig nyersen kell enni ahhoz, hogy megvédjen a betegségektől. Allicin csak akkor keletkezik benne, mikor felvágjuk vagy összezúzzuk, azaz, mikor a gerezdet fizikai behatás éri, mely lerombolja a sejteket. Ilyenkor a fokhagyma összetevői egymással egy antimikrobiális keveréket alkotnak. A melegítésnek pedig gyakorlatilag bármilyen formája tönkreteszi a fokhagyma jótékony hatásait.

3. Stabilizálódik a vérnyomás

Fogyassz fokhagymát, ha magas a vérnyomásod. Tágítja az ereket, és csökkenti az artériás vérnyomást. A fejfájás és a szívre nehezedő nyomás a vérnyomással együtt csökken a hatására. A magas vérnyomás ellen napi 4 gerezd fokhagymát ajánlott megenni. Így a magas koleszterinszintet is csökkentheted, mégpedig 10-15\%-kal. Azaz, több oldalról is tehetsz a szív- és érrendszeri betegségek kialakulása ellen.

De azt tartsd észben, hogy ezt a módszert nem lehet kizárólagos terápiaként alkalmazni. Kérd ki az orvosod véleményét, mielőtt fokhagymát kezdesz étrendkiegészítőként használni!

4. Javul a memória

Egy elmélet szerint az emberi test és agy a kémiai oxidáció hatására öregszik, mikor élelmet és oxigént viszünk be, és energiát termelünk belőlük. Ez a folyamat lerombolja a sejteket, idővel a bőr megereszkedik, az agyműködés pedig gyengül. Az antioxidánsok harcolnak ez ellen az oxidáció ellen és segítenek megőrizni a fiatalságot.

A gyógyszergyártók méregdrágán árulják az antioxidáns étrendkiegészítőket. Pedig a fokhagyma is tartalmazza azokat az összetevőket, melyekkel lassítható az agy öregedése. És még olcsó is. Idősebbek, akik rendszeresen fogyasztják, csökkenthetik az Alzheimer-kór kialakulásának esélyét, a fiatalabbak pedig javíthatják a memóriát és az agy teljesítményét. Ehhez csak azt kell tenned, hogy rendszeresen eszel nyers fokhagymát.

5. Nő az állóképesség

A fokhagyma segíti a szív és az izmok hatékonyabb munkáját. Ha sportolsz, a hatása az eredményeiden is meg fog látszódni. Az ókori Görögországban, ahol még mit sem tudtak a doppingolásról, az olimpiai sportolókat fokhagymával etették, hogy jobban tudjanak futni, és jobb eredményt produkáljanak versenytársaiknál. Azoknak is előnyös, akik nem sportoláshoz használják, hiszen a fokhagyma csökkenti a fáradékonyságot, növeli a teljesítőképességet, és segít betegség nélkül átvészelni a hideg évszakot.

6. A haj és a bőr állapota is javul

  • Haj: A fokhagyma segíti a hajszálak növekedését, hosszabb és vastagabb szálú lesz tőle a haj. Lokalizált alopecia kezelésére is használható. Az eredmények eléréséhez közvetlenül a fejbőrön kell használni. Szerencsére a gyártók kifejlesztették a szagmentes fokhagyma olajat.
  • Bőr: A bőr megújulásáért felelős fibroblaszt sejtekre pozitív hatása van a fokhagymának. Naponta 2 gerezd fokhagyma elég ahhoz, hogy javítsuk a kollagén és az elasztin termelődését.
  • Napvédelem: A fokhagyma összetevői védenek a napfény okozta öregedés ellen. Ha sokat fogyasztunk belőle, a bőr nem szárad ki a napfény hatására.

7. Csillapodik a fogfájás

Gomba- és baktériumölő hatásainak köszönhetően a fokhagyma jót tesz a szájüreg egészségének. Elpusztítja a kórokozókat, és gyógyítja a gyulladt fogínyt. Hasznos a fogszuvasodás megelőzésére is. Tehát, ha gyakran eszel fokhagymát, kevesebbszer kell fogorvoshoz járnod.

8. Elkezdesz karcsúsodni

A fokhagyma igen hasznos lehet azoknak, akik vékonyabbak szeretnének lenni.

  • Komplex kémiai reakciók eredményeként az ajoén nevű vegyület olyan anyagokat aktivál a vérben, melyek lerombolják a zsírlerakódásokat. Nagy az esélye annak, hogy a jövő zsír elleni gyógyszere fokhagymából fog készülni.
  • A fokhagyma gátat szab a hízásnak kiegyensúlyozott étrend mellett. Elégeti a felesleges kalóriákat, de ehhez eleget kell enni belőle.

BÓNUSZ: Ellenjavallatok

Még ennek a szuper növénynek is vannak ellenjavallatai, hiszen egyes esetekben a fokhagyma veszélyes is lehet:

  • Az orvosok nem ajánlják a fokhagymát várandósság és szoptatás alatt. Gyerekek 7 éves kor alatt csak mértékkel fogyaszthatják.
  • Műtétek előtt 2 héttel nem szabad fokhagymát fogyasztani, mert hígítja a vért és vérzést okozhat.
  • A fokhagyma alapú készítmények a bőrön alkalmazva irritációt és égést okozhatnak.
  • A fokhagyma az állatok számára mérgező. Főleg a macskák és a japán eredetű kutyák (akita, shiba inu) érzékenyek rá.

Az orvosok szerint egy egészséges ember napi 4 fokhagyma gerezdet fogyaszthat el, és így már minden előnyét élvezni fogja.

betöltés...