Miért nem kellene büntetned a gyermeked, és mi az, amit tehetsz helyette

Amikor mérges vagy a gyerekre a szófogadatlansága miatt, a legkönnyebb dolog, hogy úgy próbálod megtanítani a helyes viselkedésre, hogy megbünteted. Beküldöd a szobájába, elveszed a kedvenc játékát, vagy talán rá is csapsz a fenekére. Úgy tűnhet, elérted a célodat, hiszen megálljt parancsoltál a rosszalkodásnak, de a pszichológusok szerint a büntetésnek csak átmeneti a hatása. Helyette inkább azt javasolják, válassz hatékonyabb módszert, ami hosszútávon is eredménnyel jár.

Miért rossz a büntetés a gyereknek és neked is

1. Azt jelenti, hogy túlreagálod a dolgot

Többnyire sürgősnek érzed a büntetést, amikor a gyereked tudatosan vagy nem tudatosan, de bánt a cselekedeteivel. Ilyenkor nagyon nehéz nyugodtnak maradni, ezért rögtön vissza is vágsz neki a büntetéssel, hogy ő is érezze a fájdalmat, amit neked okozott.

A negatív érzelmektől vezérelt kirohanásodnak azonban a gyerekre és rád nézve is komoly következményei lehetnek.

2. Lustaságból teszed

A büntetés a gyermekkel való kommunikáció legkönnyebb formája. A gyerek csinál valamit, ami neked nem tetszik, erre válaszul te is csinálsz valamit, ami pedig neki nem fog tetszeni. Semmi megbeszélés, semmi magyarázat. Igazán csábító módszer ez, hiszen tőled nem igényel semmi erőfeszítést, de minden bizonnyal nem ez a helyes módja annak, hogy egy egészséges és boldog felnőttet nevelj a gyerekedből.

3. Meggátolod vele, hogy a gyereknél kialakuljon az önfegyelem képessége

A szülőség legfőbb célja, hogy olyan embert nevelj, aki saját tapasztalatai alapján képes saját döntéseket hozni. De ha gyakran bünteted meg, és nem beszélsz vele a tettei következményeiről, a jövőben nem lesz képes önmaga meghatározni, hogy mi a jó és mi a rossz.

Az így nevelt gyerekeknek általában nincs önfegyelmük, és az empátia sem fejlődik ki bennük, mert senki sem tanította meg nekik ezeket az alapvető dolgokat. Csak azt tudják, hogy van egy olyan részük, ami rossz vagy elfogadhatatlan, amit a szüleik nem szeretnek bennük.

4. Nem fogod vele megváltoztatni a gyerek viselkedését

A gyerekek nem tanulnak abból, ha félnek vagy ha úgy érzik, tiszteletlenül bánnak velük. Márpedig a büntetéstől pontosan így érzik magukat. Ha azt is gondolod, hogy a helyes viselkedésre tanítod a büntetéssel, valójában egy másféle üzenetet közvetítesz felé: “Rosszat tettél, ez a következménye a rossz viselkedésednek.”

Ettől a gyerek kényelmetlenül fogja érezni magát, és nem fogja tudni kitalálni magától, hogy hogyan viselkedhetne jól. Az ezzel kapcsolatos negatív érzései egy időre háttérbe szorulhatnak, majd később újra a felszínre törnek, és a helyzet ismétli majd önmagát.

5. Csökkented vele a gyerek magabiztosságát

A legtöbbször a gyerekek a következőképpen reagálnak a büntetésre: “A szüleim nem szeretnek, valami baj van velem.” Ha legkevésbé sem az a szándékod, hogy ezt érezze, a büntetés mégis ilyen hatással van a gyerekre. Nem csoda, ha ennek a mentális egészsége kárát látja, és komoly pszichés nyomokat hagy benne egész életére.

6. Félelmet generálsz vele

Legközelebb, mikor meg akarod büntetni a gyereket, tégy fel magadnak egy kérdést: “Szeretném, hogy féljen tőlem?” Szinte biztos, hogy a válaszod “nem”. Márpedig a büntetés mindig behozza a félelmet a szülő és a gyerek kapcsolatába. A gyerek szorongani kezd, hogy mit fognak tenni a szülei, ha észreveszik, hogy rosszalkodott.

Lehet, hogy a gyereked úgy viselkedik, mint egy kis angyal, amikor a közeledben van, de ezt szimplán félelemből teszi, és nem azért, mert megértette, hogy milyen hibát követett el legutóbb. A hátad mögött pedig ugyanazt fogja csinálni, mint korábban.

7. Tönkreteszi a kapcsolatotokat

A büntetés egyszerűen nem tartozik hozzá egy szeretetteljes kapcsolathoz. Éppen ellenkezőleg, egy végtelen falat húz közéd és a gyermeked közé. Ez a meg nem értettség és a rejtett agresszió fala, ami mindkettőtöket boldogtalanná és csalódottá tesz.

Lényegében tehát a büntetés csökkenti szülőként a hatékonyságodat. Mikor a gyereked idősebb lesz, nem fog hozzád fordulni tanácsért vagy segítségért. Máshol fogja keresni a szeretetet, lehet, hogy olyan helyen, ahol nem kellene.

8. Lázadásra ösztönzöd vele a gyereket

A büntetés mindig hatástalan, hiszen negatív érzéseket okoz. Mikor a gyerek valami rosszat tesz, valószínűleg örülsz neki, ha bűntudata van a viselkedése miatt, és javítani akarsz a viselkedésén. De a reményeiddel ellentétben neheztelni fog, és nem ritka, hogy a viselkedése még rosszabb lesz, mint volt.

Ennek az oka nagyon egyszerű. A tekintélyelvű nevelés, melyben gyakoriak a büntetések, csak arra ösztönzik a gyereket, hogy bántson téged, és azon fog agyalni, hogy legközelebb milyen borzasztó trükköket vessen be, hogy nehogy rajta kapd a rossz viselkedésen.

9. Azt tanítod vele, hogy a hatalommal bármit meg lehet oldani

A gyermeked szemében te testesíted meg az erőt és a hatalmat. Ha a fizikai vagy a mentális erődet ellene fordítod a büntetésekkel, azt fogja hinni, hogy ez így teljesen rendben van, és hogy így működik a világ.

Ez pedig tökéletes recept a gyerek viselkedésének további romlásához. Válaszul a gyerekek hajlamosak lesznek megfélemlíteni a náluk gyengébbeket, hogy éreztessék a hatalmukat, az erejüket, amivel – azt hiszik – bármit megszerezhetnek.

Mit tehetsz a büntetés helyett

  • Gondolkodj stratégikusan. Ha előre tudod, hogy a gyerek rosszul viseli a vásárlást és hamar hisztizni kezd, készülj fel! Vidd el a kedvenc játékát, és próbáld meg lekötni vele a figyelmét.
  • Mutasd ki neki a szereteted. Néha, mikor a gyerek hisztizik, csak annyit kell mondanod neki: “Nagyon jól esne most egy ölelés.” A gyerek valószínűleg rögtön elfelejti, hogy miért is hisztizett, és szalad hozzád, hogy kimutassa, mennyire szeret.
  • Alkalmazd az időkérést. A szabály, hogy ahány éves a gyerek, annyi perc jár neki. Egy 3 éves 3 percet kap. Ez a rövid idő is segíteni fog mindkettőtöknek lenyugodni és kitalálni a megoldást.
  • Derítsd ki a rossz viselkedésének okát. Amikor jó kedve van, beszélj a gyerekkel, kérdezz rá, miért viselkedik rosszul. Lehet, hogy jó oka van rá, és több mint valószínű, hogy szívesen el is mondja neked, de csak akkor, ha készen állsz arra, hogy meghallgasd.

  • Állítsátok fel együtt a szabályokat. Legközelebb, amikor azért vitatkoztok, mert a gyerek már megint elfelejtett megcsinálni valami házimunkát, ne viselkedj úgy, mint egy diktátor, aki ragaszkodik a saját igazához. Hagyd, hogy a gyerek maga hozza létre a rá vonatkozó szabályokat. Össze tudja állítani a feladataiból a saját napirendjét, vagy meg tudja határozni, hogy mennyit nézhet tévét. Ezzel az önfegyelem képességének kialakulását is elősegítheted nála.
  • Tanítsd meg bocsánatot kérni. Mikor a gyerek valami olyat tesz, nagyon könnyű elveszteni a józan eszedet és csúnyán beszélni vele. Ha úgy érzed, túl messzire mentél, végy egy mély lélegzetet és mondd ki, hogy hibáztál és sajnálod. Megmutatni a gyereknek, hogy mindenki hibázhat, és megtanítani bocsánatot kérni, talán a két legfontosabb lecke.
  • Beszélj vele arról, hogy a tetteiért vállalnia kell a felelősséget. Megbüntetni a gyereket azért, mert véletlenül kilöttyinti a pohárból a tejet, nem a legjobb módja a nevelésnek. De ha megtanítod, hogy vállalja a felelősséget a tetteiért, és megkéred, hogy takarítsa fel a tejet, jó úton jártok!
betöltés...