Azok a férfiak, akik sokat dolgoznak, nagyobb eséllyel kopaszodnak meg, állítja egy tanulmány

Gyerekként senki sem álmodozik arról, hogy majd kopasz lesz. De aztán mindenki önálló akar lenni, sokat keresni és sokat dolgozni, hogy megvehesse, amit csak szeretne. Egy kutatás kiderítette, hogy a sok munka és a kopaszság között a férfiaknál összefüggés áll fenn. Most ennek a tanulmánynak az eredményéről olvashatsz részletesebben, és azt is eláruljuk, hogyan mentheted meg a hajad.

Ha naponta több mint 100 szál hajad hullik ki, akkor valami nincs rendben

Egy kis mennyiségű hajat mindenki elveszt naponta. Ha ez 100 szálnál kevesebb, akkor nincs ok aggodalomra. De ha azt veszed észre, hogy foltokban hullik ki a hajad, mikor mosod vagy fésülöd, az jele lehet a kopaszodásnak.

Ezt a problémát sok tényező előidézheti, ezek között pedig lehet a munkád is. Ha te vagy az első aki megérkezik az irodába és az utolsó, aki este elmegy, ha nap mint nap az íróasztalodnál kapsz be néhány falatot ebéd helyett, az lehet, hogy a pénztárcádnak jót tesz, de a hajadnak nem biztos. Egy tanulmány szerint azok, akik többet dolgoznak, kétszer olyan valószínű, hogy búcsút mondhatnak a hajuknak, mint ahogy Jason Statham, Vin Diesel, Dwayne Johnson vagy Bruce Willis.

Heti több mint 52 órát dolgozni ezért sem jó ötlet

Hogy ezt az elméletet alátámasszák, dél-koreai kutatók 13.391 férfit vizsgáltak 20-59 éves között. A résztvevőket három csoportra osztották: a heti 40, a heti 40-52 és a heti több mint 52 órát dolgozókra. A vizsgálat kezdetén a résztvevők közül senki sem számolt be kopaszodásról.

4 év múltán a tudósok azt vették észre, hogy a több munkaóra szorosan kapcsolódik az alopecia, azaz a foltos hajhullás kialakulásához. A kapcsolat pedig a munkaórák számának növekedésével egyre szorosabbá vált.

Az immunrendszer megtámadhatja a hajhagymákat a stressz miatt

A kutatók véleménye szerint a kulcs a munkához kapcsolódó stressz lehet. Korábbi tanulmányok már kimutatták, hogy a túl sok munka stresszt okoz, a stressz pedig bizonyítottan képes pihenő fázisba kényszeríteni a hajhagymákat, ilyenkor pedig a hajszál nem nő. Mivel új hajszálak nem keletkeznek, a kihullottakat nincs, ami pótolja.

Más vélemények szerint ez a stressz vezethet ahhoz, hogy az immunrendszer megtámadja a hajhagymákat. Ennek következtében pedig a hajnövekedés örökre megáll.

A munkaórák csökkentése jelentheti a kiutat

Mit tehetsz, ha számodra a hajkorona az elsődleges? Próbálj meg kevesebbet dolgozni és többet pihenni. Ha úgy érzed, a munkahelyeden a terhelés túl nagy, beszélj a főnököddel. Kérj egy asszisztenst, vagy a feladataid egy részét add át egyik kollégádnak.

Bár ez a tanulmány csak a férfiakat vizsgálta, és arról semmit nem árult el, hogy a nőknél is fennáll-e ez az összefüggés, valószínűleg a kevesebb munka a nőknek is jót tesz, hiszen nemcsak a kopaszodás az egyetlen probléma, amit a stressz okozhat.

betöltés...