A nőket jobban vonzzák a szakállas férfiak a tudomány szerint

Régen a szakáll az ápolatlanság, igénytelenség szinonimája volt, napjainkra azonban gyökeresen megváltozott a megítélése. A szakáll világhódító útjára indult, és ma már sokkal inkább a stílusossággal és az eleganciával kapcsolják össze. Nem hiszed? Vess egy pillantást az Instagramra, és pillanatok alatt eléd tárulnak a jóképű férfiak fotói, akik arcukon viselik ezt a “másodlagos nemi jelleget”!
A szakállal kapcsolatos tanulmányokat átfésülve egy olyanra bukkantunk, ami még inkább felkelti majd a szakállas férfiak iránti ösztönös vonzalmat.

Azok a férfiak, akik borotválják az arcukat, életük során átlagosan 3350 órát töltenek a fürdőszobában a statisztikák szerint. Talán ez az oka annak, hogy az elmúlt években a szakáll ekkora divat lett. A jó hír az, hogy a szakállal a férfiak nemcsak rengeteg időt spórolnak, de jobban vonzzák a nőket, mint a simára borotvált arcú társaik.

Mivel a nők jóképűbbnek tartják a szakállas férfiakat, azoknak nagyobb az esélye, hogy hamarabb találnak párt maguknak. Egy szakállas férfi mindig kiemelkedik a tömegből, az árnyékban hagyva a borotvált férfiakat.

Egyetemi kutatók is górcső alá vették ezt a jelenséget, és megvizsgálták, hogyan hat a nőkre a szakáll és mi áll emögött.

8500 nőt kértek fel a kísérletben való részvételre, akiknek több fotót is mutattak férfiakról. A képeken a férfiak láthatóak voltak simára borotvált arccal, borostával és végül szakállal. A nőket arra kérték, értékeljék ezeket a férfiakat vonzalom szempontjából, és döntsenek arról is, hogy hosszú vagy rövid távú kapcsolatot folytatnának-e velük inkább.

A legtöbb nő jóképűbbnek ítélte meg a szakállt viselő férfiakat, és hosszútávú kapcsolatot folytatott volna velük, míg a borotvált arcú férfiakkal inkább csak rövid távon tudtak volna kapcsolatot elképzelni. Ennek lehetséges magyarázata, hogy a szakállat viselőkről a nők úgy gondolják, hogy a férfiak közt dominánsabbak és hogy potenciális előnyöket tudnak nyújtani a nők számára.

A szakáll ezenkívül finomítja a vonásokat – legyenek azok túl durvák vagy túl nőiesek – , ezáltal is vonzóbbá téve a férfit.

A szakáll nemcsak divatos, de a túl erős vonásokkal rendelkező férfiak eszközként is használhatják ahhoz, hogy jobb benyomást keltsenek. A szakáll azt a hatást kelti, hogy viselője el tudja engedni magát és vevő a mókázásra. A kísérlet eredménye szerint a szakáll elsősorban azoknak kedvez, akik a komoly kapcsolat nevezetű játékba szeretnének bekapcsolódni.

Ha te olyan férfi vagy, aki inkább komoly kapcsolatot szeretne, dobd el a borotvát, és hagyd, hogy az arcszőrzeted szabadon nőjön! Hiszen mindannyian ösztönlények vagyunk, nem igaz?

betöltés...