11 személyes használati tárgy, amit nem biztonságos megosztani másokkal

A fülhallgató gyakori használata nagyban növeli a baktériumok elszaporodásának esélyét a fülben. Ha pedig a te fülhallgatódat valaki más is használja, szinte biztos, hogy fertőzés lesz belőle. Hogy megóvd az egészséged, bizonyos használati tárgyakat jobb, ha megtartasz magadnak és senkivel nem osztozol rajtuk.

1. Körömcsipesz

Nem látjuk ugyan, de rengeteg baktérium, vírus és gomba él az ujjakon és a körmökön. A körömcsipesz ezért a kórokozók terjesztője lehet. Ha másvalaki csipeszét használod – vagy ő a tiédet – , nagyban növeled a gombás és a HPV-fertőzés kialakulását.

2. Fülbevalók

A fülben sok ér fut. Ezért nagyon könnyű a vér által terjedő betegségekkel megfertőződni szimplán azáltal, hogy a barátnőd fülbevalóját viseled. Legközelebb, ha ez eszedbe jutna, előtte fertőtlenítsd alkohollal.

3. Ajakbalzsam

Az ajkakon a bőrfelszín alatt szintén erek futnak. Ezek továbbítják mindazt, amit az ajkaidra felviszel, köztük a kórokozókat is. A herpesz vírus egyik emberről a másikra könnyen átvihető egy ajakbalzsam vagy egy rúzs közös használatával. Még akkor is, ha az illető nem is tudja, hogy hordozója a vírusnak.

4. Szemöldökcsipesz

Ha valaki arra használja a szemöldökcsipeszedet, hogy néhány extra szőrszáltól megszabaduljon, azzal semmi baj nincs. De ha a durván benőtt szőrszálakat akarja kiszedni vele, és néhány vércsepp is társul az eseményhez, utána a csipesz komoly betegségek okozójává válhat. A hepatitisz-C és a HIV-vírus hordozója is lehet. Ha mégsincs más választás, mint megosztozni a csipeszen, csakis alkoholos fertőtlenítés után tegyétek.

5. Golyós dezodor

A golyós dezodor súlyos betegségeket terjeszthet, főleg, ha a rajta lévő baktériumok bejutnak a kis sebekbe borotválkozás után. A dezodorok csak elnyomják a testszagot, de nem szüntetik meg azt, azaz nem gátolják meg a baktériumok szaporodását. Ezért mindig olyan dezodort használj, ami antibakteriális hatással is rendelkezik, és még a családtagjaiddal se osztozz rajta.

6. Szappan

Használat után a szappan tele lehet baktériumokkal. Ezek között nemcsak ártalmatlan kórokozók, de veszélyes vírusok is rejtőzhetnek. A legrosszabb, ha a szappant a nedves szappantartóban tárolod, mivel ebben a környezetben a kórokozók még jobban érzik magukat. Hogy csökkentsd a fertőzésveszélyt, használj folyékony szappant.

7. Hajkefe

Soha ne add oda a hajkefédet senkinek, és te se használd másét. Olyan parazitákat vihetsz át vele, mint a tetű, a rüh vagy akár a staphilococcus fertőzés. Ha mégis más fésülködik vele, fertőtlenítővel tisztítsd meg utána. De a legjobb, ha kizárólag a sajátodat használod és nem adod másnak.

8. Törölköző

Az egyik legjobb telephely a kórokozók számára a törölköző, főleg, ha a párás fürdőszobában van felakasztva. Ha dohos szagúnak érzed, az azt jelenti, hogy a baktériumok és a penész már megtelepedtek benne. Az ilyen törölköző megfertőzheti a gazdáját gombákkal, baktériumokkal, melyek kiütést, aknét és kötőhártya-gyulladást okozhatnak. Ez ellen úgy tehetsz, ha 4-5 használat után kimosod a törölközőt és teljesen hagyod megszáradni.

9. Luffa szivacs

A luffa szivacsnak nincs elég ideje megszáradni két használat között. Ezért ugyanolyan kórokozók tudnak benne megtelepedni, mint a törölközőben. Ha teljesen megszárítod, akkor se osztozz rajta senkivel, és alaposan szellőztesd át a fürdőszobát.

10. Sminkecset

Semmilyen olyan sminkeszközön ne osztozz mással, ami testnedvvel érintkezhet, mint a könny, az orrváladék, a nyál, a vér vagy a gennyes pattanás. Tehát, a szempillaspirált, a szemhéjpúdert, a szemceruzát, az alapozót, a primert, a rúzst és a pirosítót is csak te használd. Felejtsd el a tesztereket, és a sminkecseteket se add másnak.

11. Fülhallgató

Ha más emberek fülhallgatóját használod, a füledben baktériumok szaporodhatnak el. Még nagyobb ennek az esélye, ha edzés közben teszed a füledbe, a hő és a nedvesség ugyanis csak fokozza a kórokozók szaporodását. A közösen használt fülhallgatóval olyan fertőzéseket kockáztatsz, mint a staphilococcus és a streptococcus, melyek a fülben furunkulust, kelést okozhatnak. Ha mégis együtt használjátok, a fülhallgatót mindig fertőtlenítsétek alkoholba mártott vattakoronggal.

betöltés...