Egy hosszú, forró fürdő annyi kalóriát égethet el, mint 30 perc séta

Egy tanulmány szerint a nem kívánatos kalóriáktól egy hosszú, forró fürdővel is megszabadulhatsz. A hatásait egy 30 perces sétáéhoz hasonlítják a kutatók. Nemcsak felgyorsítja a kalóriák égetését, de javítja a vércukorszintet is. Bárcsak minden ilyen egyszerű lenne az életben!

Ahogyan működik

A kutatás során kimutatták, hogy azok a férfiak, akik 1 órán át 40 fokos vízben fürdenek, kb. 140 kalóriát égetnek. Azt is kimutatták, hogy a vércukorszint csúcsértékét hatékonyabban csökkenti, mint az edzés, ami kifejezetten javasolt a 2-es típusú cukorbetegségben szenvedők számára.

A titok az időben és a hőmérsékletben rejlik. Egy órán át kell fürdeni, tehát szükséges, hogy szoríts rá időt a napodból. A víz hőmérsékletének pedig állandó 40 fokosnak kell lennie. Egy langyos fürdőtől biztosan nem várhatsz ilyen hatásokat.

A kísérletben csak férfiakat vizsgálták, de feltételezhetjük, hogy a nők nem égetnek annyi kalóriát, mint ők. Az eredményeket befolyásolja a testsúly és a testalkat is, ezért nehéz előre megjósolni, hogy ki milyen hatást remélhet.

Amiért hatékony

A tudósok szerint ez a technika azért hatékony, mert szervezetünk ún. hőstressz fehérjéket termel, mikor a testhőmérséklet megemelkedik. Ez történik akkor is, amikor edzünk, de a passzív hőnek is ugyanilyen hatása lehet. A hőstressz fehérjék a hő hatására szabadulnak fel, hozzájárulnak a vércukorszint szabályozásához és az egészséges testsúly eléréséhez.

De a fürdőzés nem helyettesítheti teljes egészében a mozgást

Sajnos, ezentúl sem lesz elég, ha edzés helyett csak fürdőzünk. 1 órás kerékpározással például 630 kalóriát égethetünk el. A testmozgásnak egyéb fontos hatásai is vannak egészségünkre, megelőzhetünk vele számos betegséget, pl. a magas vérnyomást vagy pszichés problémákat.

Egy 1 órás fürdő nagyon jó lehet kiegészítő tevékenységnek, amikor nem jutsz el edzésre, vagy amikor a vércukorszintedet kell beszabályozni. A kiegyensúlyozott étrend és a testmozgás nélkülözhetetlenek az egészséges élethez, de mindig érdemes új módszereket felfedezni, melyektől még jobban érezhetjük magunkat. Ha ez egy ellazító, nyugis fürdő, akkor még jobb.

betöltés...