A macskák még a kutyáknál is jobban kötődhetnek az emberekhez egy kutatás szerint

Gyakori látvány a kinyúlva heverő macska, aki épphogy csak megtűri a gazdáját, de csakis az ételért és a jó ellátásért cserébe. Azonban egy friss tanulmány szerint valószínűleg igencsak alábecsüljük a macskákat. Kiderült, hogy a macskáknak nagyon is szükségük van a gazdájukra, érzelmileg kötődnek hozzá, éppen úgy, mint a kutyák. Előfordulhat, hogy nemcsak a kutyák, de a macskák is a legjobb barátaink…

Így jöttek rá a tudósok

Az Oregon Állami Egyetem tudósai készítettek egy kutatást, hogy kiderítsék, a macskák képesek-e érzelmi kötődést kialakítani a gazdájuk felé. 70 macskatulajdonost kértek fel a kísérletben való részvételre, és egyszerű feladatokat adtak nekik. A gazdiknak 2 percig a macskájukkal egy szobában kellett maradniuk, majd elhagyták a szobát 2 percre, aztán visszatértek és újra 2 percet töltöttek a macskájukkal.

A macskák magasabb szintű érzelmi kötődést mutattak, mint a kutyák

A kísérlet eredménye elég meglepő volt. A macskák 64\%-a kevésbé tűnt stresszesnek a gazdája jelenlétében, mint mikor egyedül hagyták. Tudósok ezt “biztonságos kötődésnek” nevezik, ami a kutyáknál és a gyerekeknél is létezik. Azt jelenti, hogy jóval nagyobb biztonságban érzik magukat, aktívabbak és nagyobb a felfedezési vágyuk, ha velük van az a személy is, akihez így kötődnek.

A vizsgált macskák 35\%-ánál a “bizonytalan kötődés” jeleit vélték felfedezni, azaz stresszesnek találták őket, pl. elkerülték a gazdájukat. Meglepő módon a biztonságos és bizonytalan kötődés macskák és gazdáik között hasonló arányokat mutat, mint a gyerekek esetében (65\% biztonságos, 35\% bizonytalan). A kutyáknál azonban alacsonyabb arányt figyeltek meg, náluk a biztonságos kötődés csupán 58\%-os volt.

A macskák biztonságos kötődése hasonló a gyerekekéhez

A kutatók biztosak abban, hogy a kutyák és a macskák ugyanúgy kötődnek a gazdáikhoz, mint a gyerekek a gondviselőjükhöz. A legtöbb macska sok időt tölt a gazdájával, ezért társaságukban sokkal önállóbbak, a biztonság forrásának látják gazdájukat, és még oda is mennek hozzá, ha dédelgetésre vágynak.

A titok a génekben rejlik

Tudósok szerint a szoktatásnak és a szocializációnak is szerepe lehet a macskák gazdájuk iránti érzelmeiben. A legtöbbet viszont az örökített tényezők – pl. a temperamentum – nyomnak a latba. A tudósok arra a következtetésre jutottak, hogy ha egy macskának sikerül kötődést kialakítania a gazdájával, a köztük lévő kapcsolat hosszútávra szól majd.

További kutatásokra is szükség van

A szkeptikusok szerint a kísérletet idegenekkel is meg kell ismételni, mert azt még most sem tudhatjuk biztosan, hogy a macskák csak a gazdájuk jelenlétében viselkednek így, vagy bármelyik idegen esetében ezt tennék. Az vitathatatlan, hogy a macskák érzelmileg kötődnek a gazdájukhoz, viszont abban nem lehetünk biztosak, hogy a klasszikus pszichológiai értelemben vett biztonságos kötődésről van-e szó.

betöltés...