Miért fázol állandóan, és mit lehet tenni ellene

Már megint ugyanaz történik: a kollégáid magasabb fokozatra kapcsolják a légkondit, te pedig legszívesebben egy takaróba burkolóznál, annyira fázol. A hideget és a meleget mindannyian másként érzékeljük, de vannak, akik állandóan fáznak, és fogalmuk sincs, mi ennek az oka.
Azok, akik gyakran libabőrösek a fázástól, most megtudhatják, mi áll ennek a hátterében, és hogyan lehet megszabadulni tőle.

1. Talán a pajzsmirigyed nem működik jól

A pajzsmirigy alulműködés egy betegség, mikor a pajzsmirigy nem termel elegendő hormont. Ennek következtében rosszabbul viselhetjük a hideget. A pajzsmirigy hormon segít szabályozni az anyagcserét és a testhőmérsékletet. Amikor túl kevés termelődik belőle, folyton fázni fogunk. A pajzsmirigy alulműködésnek egyéb tünetei is vannak, mint a fáradtság és az alacsony szívritmus.

Megoldás: Keresd fel az orvost! A vizsgálat során kiderül, hogy elegendő-e a szervezetedben a pajzsmirigy hormon mennyisége.

2. Lehet, hogy nem iszol elég vizet

A víz beindítja az anyagcserét, segíti a szervezetet az ételek lebontásában, az energia és a hő termelésében. Ha dehidratált vagy, kevesebb lesz a hő és az energia, ami felmelegíthetné a testedet.

Megoldás: Igyál elég vizet! Ha nem szereted, mert túl íztelennek találod, adj hozzá citromot, mentát, uborkát vagy bármi mást, amivel már szívesebben fogyasztod.

3. Lehet, hogy vérszegény vagy

A fenti képen a bal oldali kéz sápadt bőre a vérszegénység jele.

A vérszegénység olyan betegség, melynek szintén tünete a fázás, a hideg kéz és láb. Vérszegénység akkor lép fel, mikor a szervezetben nincs elég vörösvérsejt a szervek és szövetek oxigénnel való ellátásához. Van vashiányos vérszegénység is, amit tápanyaghiány okoz. A vérszegénység egyéb tünetei a sápadt bőr, a megemelkedett szívritmus, a fáradtság és a fejfájás.

Megoldás: Ha úgy sejted, hogy vérszegény vagy, orvosi vizsgálattal kiderítheted.

4. Lehet, hogy nem alszol eleget

A jó alvás nagyon fontos a testhőmérséklet szabályozáshoz. Ha reszketsz a fázástól, annak tehát igen egyszerű oka is lehet.

Megoldás: Nézd át a napirendedet, és biztosíts elegendő időt magadnak az éjszakai pihenéshez.

5. A háttérben a Raynaud-szindróma is állhat

Ezt nagyon könnyű felismerni, hiszen ennél a betegségnél a kéz- vagy lábujjak fehérre vagy kékesre színeződnek. Elég ritka betegség, mely az artériákat érinti, csökkenti a ujjakban a vérkeringést, ezért azok hideggé válnak. Amikor a vérkeringés csökken, az ujjak fehérre vagy kékesre színeződnek, majd visszanyerik egészséges színüket, mikor a vérkeringés fokozódik. Ez zsibbadással, fájdalommal járhat.

Megoldás: A Raynaud-szindrómát kiválthatja a hideg, a stressz, egyes vegyi anyagok, de más tényezők is. A kezelés gyógyszerekkel történik, de sor kerülhet műtétre és szükség van életmódbeli változtatásokra is.

A fenti képen a jobb oldali kéz egy Raynaud-szindrómás betegé.

6. Talán túl sovány vagy

Ha túl sovány vagy, a testeden nincs elég zsír, hogy szigeteljen a hidegtől. Ha nem eszel eleget, nem viszel be elég kalóriát, az megzavarhatja az anyagcserédet, ami hatással lesz a testhőmérséklet szabályozására.

Megoldás: Kövess kiegyensúlyozott, egészséges étrendet, ami megfelel az egészségi állapotodnak és az életkorodnak.

7. Talán rossz a vérkeringésed

A perifériás verőérbetegség esetén az artériák nem tudnak elegendő vért szállítani a szövetekbe és a szervekbe, ettől pedig fázni fogunk. Mikor az artériában lerakódások képződnek, az erek szűkebbé válnak, így kevesebb vér jut a végtagokba, ennek következménye a zsibbadás és a fázás.

Megoldás: Ezt a betegséget életmódbeli változtatásokkal – pl. dohányzásról való leszokással – , gyógyszerekkel, egyes esetekben műtéttel lehet kezelni.

A folytonos fázás hátterében tehát komoly okok is rejtőzhetnek, ezért a legjobb döntés, ha orvoshoz fordulsz. De néhány módszerrel hamar felmelegítheted magad:

  • Öltözz rétegesen, viselj gyapjúból és polipropilénből készült ruhát.
  • Igyál meleg italokat, például teát vagy forró csokit.
  • Ne tölts egyszerre sok időt a szabadban hideg időben.

Egy érdekesség: A nők fázósabbak, mint a férfiak

Tanulmányok szerint a nők hajlamosabbak a fázásra, mint a férfiak. A nők számára a kellemes hőmérséklet kb. 25 fok, míg a férfiak 22 fokban érzik magukat a legjobban. A tudománynak számos magyarázata van erre a jelenségre. Az ösztrogén, a női hormon enyhén sűríti a vért, így az az erekben csak lassabban tud keringeni. Az anyagcsere is szerepet játszik benne. A nők anyagcseréje többnyire lassúbb, kevesebb kalóriát égetnek el, amivel fel tudnák melegíteni a testüket. Ha a párod észreveszi, hogy titokban feljebb tekerted a fűtést, már elmondhatod neki, hogy nem tehetsz róla.

betöltés...