20 film, amit minden nőnek látni kell

Vannak filmek, melyek sokáig nem mennek ki a fejünkből. Másokat egyszer megnézünk és rögtön el is felejtünk. És vannak olyan filmek, melyeket leginkább a gyengébb nem értékel. Talán nem hiszed, de ezek nem feltétlenül a szerelemről szólnak. Ahogyan a nők, úgy az általuk kedvelt filmek is nagyon sokfélék tudnak lenni, tele váratlan fordulatokkal. Ha a megfelelő időben ülsz le megnézni őket, talán az életedet is megváltoztathatják.

Piaf

A francia díva átható és érzelmekkel teli életrajza az életért, a szerelemért, az éneklésért vívott hosszú harcról szól. Vitathatatlanul egy remekmű, mely Párizs valós atmoszféráját tárja elénk Piaf idejéből úgy, ahogyan semmi más. A francia főváros vad, abszurd és egyszerre elbűvölő oldalát is megismerhetjük. Láthatjuk, hogy a Fény Városa csak azok számára csupa romantika és báj, akik nem ismerik.

G. I. Jane

Egy film bonyolult cselekmény és látványos akciójelenetek nélkül. Mégis egyike azon kevés filmnek, ami pontosan ábrázolja, hogy milyen erős tud lenni az emberi lélek, ebben az esetben egy nőé. A G. I. Jane felejthetetlen jeleneteket tartalmaz, a cselekménye pedig tökéletesen működik, igazi klasszikussá teszi a filmet.

Mona Lisa mosolya

Mozifilm nem is lehetne mélyrehatóbb, mint a Mona Lisa mosolya. Ez a film megtanít a méltóság, a bátorság, az elszántság értékére. De nem ez a leglényegesebb benne, hanem az, hogy megmutatja, milyen fontos saját magunkra gondolni. Ennek és a jól megválasztott szereplőgárdának köszönhetően a Mona Lisa mosolya nem egy újabb csajos film lett és nem is a feminizmus hirdetője, hanem egy általános érvényű történet.

Millió dolláros bébi

Teljesen magával ragadó film, elsősorban a valóság kompromisszumok nélküli ábrázolása miatt. Megmutatja az élet valódi keménységét és kegyetlenségét. Időnként a világ olyan kihívásokat állít elénk, melyeket csak határozottan, félelem nélkül győzhetünk le. Clint Eastwoodnak rendezőként sikerült érzékletesen ábrázolni az ilyen helyzeteket, a szereplők pedig mély beleéléssel keltették életre a film karaktereit. Néhányan azt mondják, ez egy depressziós történet, de középpontjában egy fiatal nővel, aki megpróbál box bajnok lenni, nem is számíthatunk boldog végkifejletre.

Az ördög Pradát visel

A divat világa kétségkívül lenyűgöző. De ugyanakkor kegyetlen is. A legkisebb hiba is elég ahhoz, hogy a csúcsról a mélybe zuhanj. Természetesen a készítők nem egy korszakalkotó műnek szánták a filmet, hasonló a többi dráma-vígjáték mozihoz, de mégis kitűnik a többi közül. Vidám, vicces és jól átgondolt cselekményét Meryl Streep és Anne Hathaway keltik életre.

A szabadság útjai

A történet egy férjről és egy feleségről szól, két gyerekkel, akik válságon mennek keresztül a 20. század közepi Amerikában. Érthető, ha azt gondolod, ez a film nem igazán lehet inspiráló. Mikor azonban a film véget ér, azt az érzést hagyja benned, hogy ez a történet rólad szól. Mindannyian megpróbálhatunk elmenekülni Párizsba, hogy megszökjünk a reménytelen otthoni helyzet elől, ahogyan ezt a főszereplők teszik. De a dolog nem ennyire egyszerű. Megváltoztathatod a külső tényezőket, de magad elől soha sem futhatsz el. Ha belül üresnek érzed magad, a vágyakozás sosem tűnik el, bárhova is mész.

A királynő

Stephen Frears rendezésében a film pontosan ábrázolja a brit királyi család életének egy nehéz időszakát Diana hercegnő halála után. Hogyan viselkedjünk koronás főként, ha nem kevés otromba megjegyzést zúdítanak ránk? Engedsz az érzelmeidnek vagy úgy teszel, mint akire semmi nem hat, ahogyan ezt egy egész nemzet elvárja tőled? Nem véletlen, hogy a filmben Shakespeare szavait idézik a prológusban. De míg a bárdok hősei karddal harcolnak ellenségeikkel, addig napjainkban a csatákat mikrofonok és kamerák kereszttüzében vívják. De ehhez sem kevesebb bátorság szükséges.

Erin Brockovich – Zűrös természet

Egy erős, mégis sebezhető nő története. Az ő helyzetében megengedni felszínre törni a női gyengeséget luxusnak számít. Talán nem egy géniusz, de kitartása és a mások sorsa iránt érzett aggodalma lehetővé teszik számára a lehetetlen elérését: legyőzni egy nagyvállalatot. Mikor elveszted a reményt, nézd meg ezt a filmet!

Frida

Egy különleges film egy felejthetetlen nőről, az emberi természetben rejlő lázadó szellemről, az elfojthatatlan vágyról és túláradó energiáról. Frida 20 éves volt, mikor feleségül ment a nála sokkal idősebb, gazdagabb és romlottabb Diego Riverához, Mexikó leghíresebb művészéhez. A film nemcsak egy briliáns művész történetét tárja elénk, de bemutatja egy olyan nő életét is, akinek a család és a szeretet mindennél előbbre valók voltak. A film zenéje külön említést érdemel.

Ízek, imák, szerelmek

Ez a film nem maradhat le a listáról. Egy memoár alapján íródott a történet, ami egyszerű megoldást kínál a depresszió legyőzésére: válassz három országot, melyek neve “i” betűvel kezdődik, majd indulj neki, és fedezd fel önmagad. A főszereplő (Julia Roberts) számára mindenesetre sikeresnek bizonyult ez a módszer. Ha egyszer megnézed, talán benned is megérlelődik a saját módszered.

Elizabeth: Az aranykor

Egy másik fantasztikus film egy királynő nehéz életéről. De ez kevésbé szól a történelemről, sokkal inkább egy ember életét mutatja be. I. Erzsébet olyan nő, akinek nincs joga a magánélethez, meg van fosztva még a legegyszerűbb örömöktől is. Zűrzavar, szenvedély, árulás, kaland, ragyogás – mindez egyszerre jelenik meg ebben a páratlan történetben, lenyűgöző kosztümökkel és csodálatos színészi játékkal kombinálva.

Ahol a szív lakik

Az egyik legcsodálatosabb film, amit valaha a szeretetről, a megbocsátásról és a barátságról készítettek. Első ránézésre egy banális történetnek tűnik, olyannak, amihez hasonlót már ezerszer láthattunk. A fiatal fiú elhagyja terhes barátnőjét, aki a lelki társát látta benne. De az élet nem olyan szörnyű, mint amilyennek látszik. Nem hagyhatod, hogy belesüllyedj a kétségbeesésbe, a világ ellen fordulj és elveszítsd a reményt. Tovább kell menned, előre kell nézned, elfelejtve a múlt nehézségeit. Segítened kell másokon és élvezni az életet. Ezt már ezerszer hallhattad, de tényleg ez a kulcs a boldog élethez.

Jeanne d’Arc: Az Orléans-i szűz

Egy fantasztikus történet. Az ilyen nagyszabású történelmi filmek könnyen válhatnak unalmassá, de ennek a filmnek a készítői remek munkát végeztek. Sikerült valósághűen ábrázolniuk a Jeanne d’Arc karakterében lakozó hitet és igazságérzetet, melyet Milla Jovovich csodálatosan jelenít meg.

Nézz az égre!

Nem véletlenül választották ezt a címet a filmhez. Leírja azt a lelkiállapotot, melyben a film szereplői találják magukat. Olyan érzelmi állapotok ezek, melyek szinte földöntúliak, és sajnos távol sodornak a valóságtól. A tragikus és végzetes hangvétele a történetnek mindvégig tökéletes. A cselekménye pedig egy komoly tanulmány a legtitokzatosabb dologról, az emberi szívről.

Elégia

Egyes filmek igen megrázóak. Ilyen az Elégia is. A történet egy egyetemi professzor és egy fiatal, tapasztalatlan diáklány kapcsolatát meséli el. Arra emlékeztet, hogy vannak a világon olyan emberek, akik csak közel állnak hozzánk, és vannak olyanok, akikkel mélyebb lelki kötődésünk van.

Amélie csodálatos élete

Amélie egy fiatal francia nő élénk fantáziával, aki a fürdőszobájában régi játékokra bukkan. Fejébe veszi, hogy visszajuttatja ezeket a “kincseket” a tulajdonosuknak. Ez a kedves gesztus teljesen megváltoztatja az életét, és a legváratlanabb módokon kezd beleavatkozni mások életébe. Ez a film a mi életünket is fenekestül felforgatja. Utána Párizst már lehetetlen lesz elképzelni Yann Tiersen fülbemászó zenéje nélkül.

Egy hét Marilynnel

Eljátszani Marilyn Monroe szerepét mindig kihívást jelent. De Michelle Williams tökéletesen megcsinálta, igazi reinkarnációja lett a 20. századi ikonnak, aki egyszerre volt nagyon magabiztos, kacér fiatal nő, és egy, a világtól és a benne élő emberektől megrémült kislány. Ezt a filmet megéri megnézni már csak a különleges hangulata miatt is, hogy utána elhidd, te is elérheted a csillagokat.

Evita

Egy fantasztikus musical María Eva Duarte de Perón (Evita), Argentína első asszonyának életéről. Madonna hitelesen formálta meg Evita személyiségének jó és rossz oldalát is, beleértve félelmeit és ambícióit. Természetesen maga a zene is külön dicséretet érdemel, Andrew Lloyd Webber csodálatosat alkotott.

Kifutó a semmibe

Ha egy szóval kellene jellemezni ezt a történetet, az a “kiváló” lenne. A történetből a modellvilágról ismerhetjük meg a kegyetlen igazságot. Ami egy csodálatos életnek látszik a divatfotózásokkal, a kifutóval, a válogatásokkal együtt, az a valóságban teljesen más. A fiatal Angelina Jolie erre a szerepre a legjobb választás volt a film alkotóitól.

Coco Chanel

Film egy erős nőről, aki nem fél szembeszállni a konzervatív társadalommal, a régimódi morállal, a szoros fűzőkkel és az unalmas ruhákkal. Egyesek szerint a film egyhangú és unalmas, de inkább azt mondhatjuk róla, hogy a cselekmény nyugodt ritmusban halad, és éppen ebben rejlik bája. Kicsit olyan, mint maga az élet, időnként lassan megy előre, máskor pedig csak úgy repül. Audrey Tautou pedig verhetetlen alakítást nyújt Coco Chanelként.

betöltés...