15 hétköznapi dolog az otthonunkban, ami veszélyes lehet

betöltés...

Ha vigyázni akarsz az egészségedre, az otthonodban is körbe kell nézned, és az ártalmas tárgyakat, készítményeket valami mással kell helyettesítened. Mert számos olyan dolog van, melyet nap mint nap használunk, miközben fel sem merül bennünk, hogy ártalmasak lehetnek az egészségünkre. Összeszedtük, melyek ezek a rejtett veszélyek az otthonodban.

15. Naptej

Tanulmányok szerint sok naptej tartalmaz káros összetevőket, melyek képesek felborítani a hormonális egyensúlyt, de akár még tumorok kialakulásához is vezethetnek. Természetesen ez nem érvényes valamennyi naptejre, és csak akkor áll fenn a veszély, ha állandóan használod, de azért jobb óvatosnak lenni.

A testünknek egyébként is szüksége van a napfényre bizonyos mértékben, ezért ha folyamatosan védekezel ellene, többet ártasz, mint használsz.

Megoldás: Használj jó minőségű naptejet, és figyelmesen olvasd el az összetevők listáját is. Karcinogének nem lehetnek benne.

14. Kiömlésbiztos bögre gyerekeknek

A gyerekeknek szánt itatópoharak is veszélyesek lehetnek, mert vannak olyan részeik, melyeket nem lehet leszedni róluk, csak ha letöröd. Ez pedig azt jelenti, hogy tisztán tartani sem lehet rendesen, a penész pedig odabent virágzik, miközben azt hiszed, a frissen mosott pohárból biztonságosan itatod a gyereket. Minden alkalommal, mikor iszik belőle, a penészgombák bejutnak a szervezetébe.

Megoldás: Csak olyan poharat és bögrét vásárolj, melynek minden része leszedhető és alaposan elmosható.

13. Szájvíz

Akárcsak a szappan és a tusfürdő, a legtöbb szájvíz is tartalmaz triklozánt. Ez a kémiai vegyület elpusztítja a szájban élő hasznos baktériumokat a károsakkal együtt, ezenkívül allergiás reakciót, hormonzavart és szívproblémákat is okozhat.

Megoldás: A szájvízre igazából csak azoknak van szükségük, akiknek ínyproblémáik vagy fogfertőzésük van. Ha neked nincs és mégis használod nap mint nap, az rossz ötlet.

12. Turmixgép

A turmixgépnek a gumi részei a veszélyesek. Ezek, ha ritkán szoktuk megtisztítani, kiváló telephelyek lesznek a baktériumok és penészgombák számára. Könnyen fertőzéseket okozhatnak.

Megoldás: Minden használat után minden részét mosd el a turmixgépnek.

11. Fürdőrózsa

A bőrnek jót tesz, mert segít eltávolítani az elhalt hámsejteket. Ugyanakkor temérdek baktérium telepedhet meg benne, melyek kifejezetten kedvelik a nedves és páradús helyeket. Sokan hosszú időn át használják ugyanazt a fürdőrózsát fertőtlenítés nélkül, és észre sem veszik, hogy ártanak a bőrüknek.

Megoldás: Vásárolj természetes anyagból készült fürdőszivacsot. Ha mégis ragaszkodsz a hagyományoshoz, cseréld sűrűn, legalább havonta.

10. TV

A világon mindenütt jellemző az elalvás előtti tévézés. Valójában azonban nem kellene ezzel tölteni az estét, mert az információáradat és a mesterséges fény stimulálják az agyat, csökkentik a melatonin termelődést, ami az alvást szabályozza.

Még inkább káros, ha elalvás előtt horror filmet vagy híreket nézel. Ezek idegességet, rémálmokat, akár még álmatlanságot is okozhatnak.

Megoldás: Költöztesd ki a tévét a hálószobából. Telefont és tabletet se használj már késő este.

9. Műanyag vágódeszka

A műanyag egy praktikus és univerzális anyag, de nem használhatjuk sokáig. A vágódeszka mikroszkópikus pórusaiban ugyanis idővel lerakódnak az ételmaradékok és szennyeződések, majd rothadni kezdenek.

Megoldás: A műanyag vágódeszka helyett használj fából készültet, de ne felejts el rendszeresen újat vásárolni. A zöldségekhez és a húsokhoz mindig különböző vágódeszkát használj. Ha a műanyag változatot kedveled, válassz jó minőségűt, és néhány havonta vásárolj újat belőle.

8. Klíma szűrő

Ma már szinte lehetetlen klíma nélkül élni. De ezek a készülékek csak akkor biztonságosak, ha a bennük lévő szűrő nem csupa por és piszok. A szennyeződések tökéletes terepet adnak a penész megtelepedéséhez, ami aztán a porral együtt a helyiség levegőjébe kerül.

Megoldás: Rendszeresen ellenőrizd a klímaberendezést, és ne felejtsd el cserélni a szűrőt. A készülék használati utasításában leírják, hogy ezt milyen gyakran kell megtenned.

7. Karácsonyfa izzók

Sok karácsonyi fényfüzér – főleg az olcsóbbak – PVC-ből és feldolgozott műanyagból készülnek. Ezek veszélyes kémiai anyagokat tartalmaznak, melyek tönkreteszik az endokrin rendszert és memóriaromlást okoznak.

Megoldás: Ellenőrizd a karácsonyfa izzó anyagát, minőségi darabot vásárolj megbízható üzletben.

6. Mesterséges édesítők

A sok cukor árt az egészségünknek, ezért sokan választják inkább a mesterséges édesítőszereket, melyeket egészségesnek tartanak. Valójában azonban, ha túl sokat eszünk belőlük, meghízunk, anyagcsere problémáink lesznek, nagyobb lesz az esélye a szívbetegségek és a 2-es típusú cukorbetegség kialakulásának.

Megoldás: Ha ragaszkodsz az édes ízhez, egyél gyümölcsöt desszert helyett.

5. Gyerekjátékok

A plüssjátékok azért veszélyesek, mert a bennük megtelepedő baktériumok Staphylococcus fertőzést okozhatnak. A fertőzésekre még fogékonyabb gyerekeknél légzőszervi és bőrproblémák is megjelenhetnek.

Megoldás: Ne feledkezz meg arról, hogy a plüss játékokat is olyan gyakran kell mosni, mint a ruhákat és a cipőket.

4. Fürdőszobaszőnyeg

Mivel a fürdőszobaszőnyeg mindig nedves és meleg helyen van, nem is kérdés, mennyire ideális hely a baktériumok és a penész számára. Emiatt bőrirritációt és légzőszervi betegséget, pl. asztmát okozhat.

Megoldás: Minden használat után szárítsd meg a fürdőszobaszőnyeget, ahogyan a törölközőket is, és ne feledkezz meg a rendszeres mosásáról sem.

3. Konyharuha

Az E.coli baktérium egyik kedvenc telephelye a konyharuha. Minden egyes négyzetcentiméterében 4 millió ilyen baktérium található. Ez embereknél és állatoknál is komoly fertőzést okozhat.

Megoldás: Légy óvatos a konyharuha használatával, mert ha nyers hús érintése után nyúlsz hozzá, tovább viszed rá a baktériumokat, amik aztán szaporodásnak indulnak. Magas hőmérsékleten mosd őket, és legalább 2 havonta vásárolj belőlük újat.

2. Fülhallgató

Az orvosok szerint, ha valaki gyakran hallgatja túl hangosan a zenét, jelentős halláskárosodást szenvedhet. Ennek a veszélye pedig fokozottan fennáll a fülhallgatók esetében.

1. Fürdőjátékok

A gumiból készült fürdőszobai gyerekjátékok kívülről mindig tisztának látszanak. De csak kívülről. A tudósok arra figyelmeztetnek, hogy ezeknek a játékoknak a belsejében veszélyes mikroorganizmusok élhetnek, melyek a nedves, meleg környezetet kedvelik. Mikor a gyerek ezekkel játszik a kádban, belőlük a penész a vízbe kerül, majd onnan a szembe, a fülbe és a gyomorba juthat, komoly egészségi problémákat okozva ezzel.

Ha félbe vágsz egy ilyen játékot, máris érteni fogod, miről van szó.

betöltés...