Egy kutatás szerint a levegőben lévő vegyi anyagoktól hízhatunk

Az elhízás járványszerűen terjed. A 30-60 év közötti nők átlagsúlya 5 kg-mal nőtt az elmúlt években. De azt tulajdonképpen senki sem tudja, hogy a súlyt alattomos vegyületek, az obezogének is befolyásolják. Ezek megtalálhatók az ételtartó dobozokban, játékokban, kozmetikumokban és mindenfajta műanyagban, még a cumisüvegekben is. De jelen vannak a levegőben is. Csak be kell lélegezned őket, és hízni fogsz.

Hogyan működnek ezek a vegyületek

Talán hihetetlennek hangzik, de egy tanulmány szerint már 19 nap elég ahhoz, hogy a levegőben lévő szennyezőanyagokat belélegezve hízásnak induljunk. Ennek oka, hogy ezek a vegyületek anyagcserezavart okoznak, ami elhízáshoz vezet.

A testünk bizonyos hormonok jelzései alapján fejlődik és változik. Normál esetben a hormonok szabályozzák, hogy mennyi kalóriát raktározunk el energiaként és mennyit égetünk el azonnal.

Kiderült, hogy a környezetbe kerülő ipari szennyezőanyagok közül sok hasonlít a hormonokra. Ugyanazt a reakciót váltják ki szervezetünkből, mint a természetes hormonok, azaz gyakorlatilag ugyanúgy működnek.

A vegyi anyagok arra késztethetik a szervezetet, hogy több zsírt raktározzon el, mint amennyire valójában szüksége van. Megzavarják a zsírsejtek termelődésének folyamatát is.

Mit tehetünk, hogy minimalizáljuk a kockázatot?

  • Először is a legfontosabb, hogy ne éljünk gyárak közelében. Sokan kényszerülnek a nagyvárosokba, de ez már önmagában egészségkárosító. Ezt a kockázatot leginkább úgy csökkenthetjük, ha kiköltözünk a nagyvárosokból.
  • Próbálj meg bio élelmiszereket fogyasztani és természetes kozmetikumokat használni. Egy rossz minőségű púderből is belélegezhetsz olyan szemcséket, melyek zsírlerakódást vagy allergiát okoznak.

  • Léteznek olyan készülékek, melyek megtisztítják a levegőt, ezeket is érdemes használni.
  • Bizonyos készülékekkel megmérhetjük, hogy mennyi káros anyag van a levegőben. Ha tudjuk, hol a legnagyobb a szennyezés, el tudjuk kerülni az adott területeket.
betöltés...