8 sziklaszilárd érv a túl gyakori takarítás ellen

Friss tanulmányok szerint a takarítás közben használt vegyi anyagoknak hosszútávon káros hatásai vannak a tüdőre. Olyannyira, hogy a tudósok szerint megfelelnek napi 1 doboz cigaretta ártalmainak. Ezek a vegyi anyagok irritálják a tüdő nyálkahártyáját, és komoly károkat okozhatnak a légutakban.
Most nemcsak azt tudhatod meg, hogy milyen ártalmaik vannak a tisztítószereknek, de azt is, hogy mivel helyettesítheted őket.

1. Mosogatószerek

Egy tanulmány szerint egy átlagos felnőtt naponta kb. 1 mg mosogatószert fogyaszt el. Kutatók kimutatták, hogy az ilyen vegyi anyagok szervezetbe jutása különböző elváltozásokat eredményezhet az emésztőrendszerben, a szervezet pedig csak sok idő alatt tud megszabadulni tőlük.

  • Helyettük biztonságos alternatíva a szódabikarbóna. 1 evőkanál szódabikarbónát keverj el 1 liter vízben és forrald fel.

2. Üvegtisztítók

A legtöbbjük ammóniát tartalmaz annak fertőtlenítő és makacs foltokat is eltüntető hatása miatt. Az ammónia azonban irritálja a szemet, a bőrt, a torkot és a tüdőt. Károsítja a légutakat és a nyálkahártyát. A másik összetevői az üvegtisztítóknak a ftalátok, melyek a tisztítószer illatát adják. Kimutatták, hogy a férfi nemzőképességre káros hatásuk van.

  • A háztartási alkohol és az ecet kitűnően tisztítják az üvegfelületeket és teljesen biztonságosak.

3. Dugulás elleni szerek

Nagyon sok különböző szer létezik, melyek a dugulás elhárítására hivatottak. Legtöbbjük alapját a nátrium-hidroxid adja. Használatuk kényelmes, hiszen úgy szüntetik meg a dugulást, hogy nem kell a lefolyóban turkálnunk. Ugyanakkor ez a lúgos anyag nagyon veszélyes, hiszen a párolgása irritálhatja a tüdő nyálkahártyáját, a bőrrel érintkezve pedig égési sérülést okoz.

  • Az egészséged érdekében viselj vastag gumikesztyűt, ha ilyen szert használsz.

4. Mosószerek

A kutatók szerint a mosószer reklámok vezettek oda, hogy manapság túl gyakran használjuk ezeket a termékeket. 1985 óta a felhasználásuk aránya 85\%-kal nőtt. Ennek hatására pedig a ruhák hamar elnyűtté válnak, de az egészségre is rossz hatással vannak. Többnyire a bőrön okoznak allergiás reakciót, és a nyálkahártyát irritálják a légutakban. Nemrégiben Chip Bergh, a Levi’s vezérigazgatója azt nyilatkozta, hogy 10 éve nem mosta ki a farmernadrágját.

  • A szakértők azt javasolják, hogy az ágyneműt kéthetente mossuk. A pólókat, pulóvereket sem kell minden használat után a mosógépbe dobni. Hogy milyen gyakran van szüksége egy adott holminak a mosásra, azt az anyaga határozza meg. A gyapjúból készült ruhákat 3-4-szer viselhetjük egymás után, a szintetikus anyagból készülteket pedig 4-5-ször vehetjük fel anélkül, hogy közben kimosnánk őket.

5. Légfrissítők, illatosítók

Amerikai orvosok állítják, hogy a különböző illatosító termékek ártalmasak az egészségre. Kutatások szerint pedig különösen veszélyesek az asztmások számára. De még a teljesen egészséges embereknek is okozhatnak légzési problémákat, migrént, nyálkahártya irritációt és dermatitiszt. Gyerekeknél fülfájást és neurológiai rendellenességeket idézhetnek elő.

  • Ha kellemes illatot szeretnél, végy néhány narancsot, szurkálj beléjük szegfűszeget és helyezd el a lakás különböző pontjain. Automatikus illatosítókat csak nagy méretű, jól szellőző helyiségekben használj.

6. Klór tartalmú termékek

A klór az egyik leggyakoribb összetevője a háztartási tisztítószereknek. Ha belélegezzük, lenyeljük vagy akár csak a bőrrel érintkezik, reakcióba lép a vízzel, és savvá változik. A sav pedig károsítja a sejteket. Ennek a hatása gyakorlatilag azonnal jelentkezik. Leggyakoribb következménye a légzési nehézség, a torokkaparás, a szem- és bőrirritáció.

  • A szakértők szerint a legjobb, ha azonnal száműzöd a háztartásból a klórt tartalmazó termékeket.

7. Bútortisztítók

A bútortisztítóknak még a belélegzése is káros hatással van a szervezetre, de ha bőrrel vagy nyálkahártyával érintkeznek, annak igen komoly következményei lehetnek, mint a láz vagy a fulladás. Fájdalom léphet fel a szájban, a torokban és a gyomorban is.

  • Semmibe sem telik összekeverni 1 pohár olívaolajat ¼ pohár citromlével. Ezzel a foltokat is eltávolíthatod és a fényről is gondoskodhatsz.

8. Porszívó

Egy ausztrál tanulmányban kimutatták, hogy a legtöbb porszívó visszafújja a levegőbe a port és a baktériumokat. Ezzel fertőzéseket terjeszt, és allergiás reakciókat kelt. Szinte lehetetlen mellőzni a használatát, ezért a legjobb, amit tehetsz, hogy minőségi készüléket választasz.

  • A kutatók szerint a legjobbak a HEPA-szűrővel ellátott porszívók.

Konklúzió

Nem kell az összes tisztítószert kidobnod, de amikor csak lehetőséged van rá, használd a természetes alternatívájukat. Ha lehetetlen vegyszer nélkül megtisztítani valamit, akkor pedig törekedj a biztonságra, védd a bőröd, és jól szellőztesd át közben a helyiséget.

betöltés...