Hollandia lett az első ország kóbor kutyák nélkül, és így sikerült elérniük

El tudod képzelni, mennyivel jobb lenne a világ, ha egyetlen kutya sem kóborolna gazdátlanul az utcán? Hollandia ráállt erre az ügyre, és sikerült az összes kutyának otthont találnia. Gyökeresen megváltoztatták a kutyák sorsát, és megadták nekik a lehetőséget, hogy szeretettel teljes, boldog életet élhessenek. A kormányzat különös figyelmet fordított erre a projektre, melynek keretében beoltották, ivartalanították és azonosítóval látták el a kutyákat. Ennek köszönhetően 2016-ban Hollandia büszkén mondhatta el magáról, hogy a világon legelsőként utcáin egyetlen otthontalan és veszélynek kitett kutya sem kóborol. A világ valamennyi országának követnie kellene a módszerüket.

A háttértörténet

A 19. század óta Hollandiában óriásira nőtt a kutyák száma. Az országban szinte minden családnak volt legalább egy kutyája, mivel a hollandok társadalmi státuszszimbólumként kezelték ezt a kérdést. De a rengeteg kutya miatt terjedt a veszettség, ami hamarosan a vezető halálok lett az országban. Az ettől való félelem miatt sok gazda szélnek eresztette a kutyáját, és mivel ezt legálisan megtehették, az utcák hamarosan tele lettek kóbor ebekkel.

Az ivartalanítás napjai

Hollandia ezen a szerencsétlen helyzeten mindenképpen változtatni akart. Ezt azzal kezdték, hogy kijelöltek bizonyos napokat, amikor kötelező volt ivartalaníttatni a kutyákat. Mégpedig ingyen, hiszen a kormány átvállalta az összes költséget. Ezzel a lépéssel a szuka kutyák 70\%-át sikerült ivartalanítani. Minden kutya orvosi vizsgálaton ment keresztül, hogy megállapítsák, milyen oltásokra vagy gyógykezelésre van szüksége.

A törvény erejével találja szemben magát, aki utcára tesz egy kutyát

Hogy egyszer s mindenkorra megoldják a problémát, a holland kormány törvényt hozott az állatok védelmében, valamint az állatokkal való bánásmóddal és a tartási körülményekkel kapcsolatosan is. A törvény előírja, hogy az állatokat megfelelően kell tartani és róluk helyesen kell gondoskodni, valamint megtiltja a velük szembeni erőszak elkövetését. Amelyik gazda ennek nem tesz eleget, 3 év börtönbüntetésre és cirka 5 millió forint pénzbüntetésre számíthat.

Magasabb adót vetettek ki a tenyésztett kutyákra

Akik úgy döntenek, kutyát fogadnak magukhoz, azok általában tenyésztett kutyát vásárolnak, hogy biztosan szép és egészséges legyen. A holland kormány ezért magasabb adót vetett ki a tenyésztett kutyák értékesítésére. Ez a többletköltség arra készteti az embereket, hogy fontoljanak meg más lehetőséget, és ne tenyésztőtől vásároljanak kutyát, hanem menhelyekről fogadjanak örökbe.

Felhívó kampányok

Az állam figyelemfelhívó kampányba kezdett, ennek köszönhetően az embereknek lehetőségük nyílt gondoskodni árva kiskutyákról, és a kampánynak hála lassan, de biztosan több mint egy millió kóbor kutyának sikerült családra és biztonságos otthonra találnia. A kormányzat tevékenysége egyáltalán nem hagyta hidegen a hollandokat, olyannyira, hogy 90\%-uk örökbe fogadott egy kutyát a kampánynak köszönhetően.

Boldog élet minden kutyának!

A kormányprogram minden nehézség ellenére sikeres lett. 2011-ben Állatrendőrséget állítottak fel, melynek keretében rendőrök gondoskodnak a kutyák biztonságáról. Ma a Hollandiában élő kutyák nemcsak kényelmes otthonokban élnek, de szabad bejárásuk van az éttermekbe, üzletekbe és más létesítmények nagy részébe is.

betöltés...