A tudósok elmagyarázták, miért ártalmasak a kézszárítók - Lehet, hogy többé nem fogod használni őket

Gondolhatnánk, hogy nagyon higiénikusan járunk el, mikor kézmosás után a kézszárítót használjuk a nyilvános mosdóban. Csakhogy a tudósoknak erről egészen más a véleményük. Állítják, hogy a kézszárító temérdek baktériumot szór szét a frissen mosott kézen, ezért senki számára nem biztonságos a használatuk.

A kézszárítók többféle kórokozót terjesztenek

A kézszárítók azért lettek annyira elterjedtek, mert gyors és könnyű a használatuk. De a gondolat, hogy terjesztői lehetnek a kórokozóknak, igencsak felkorbácsolta a kedélyeket. Egyetemi kutatók úgy döntöttek, utánajárnak a dolognak. Petri-csészéket helyeztek el nyilvános mosdókban, majd laboratóriumban vizsgálták meg a mintákat.

A vizsgálat eredménye azt mutatta, hogy azokban a Petri-csészékben, melyeket 2 percig hagytak kézszárító nélküli nyilvános mosdókban, kb. 1 baktérium kolónia volt található. De a többi mosdóban, ahol 30 másodpercig használták a kézszárítót, a Petri-csészékben 18-60 baktérium kolónia telepedett meg.

Azt is megállapították, hogy a legtöbb baktérium a mosdó levegőjéből származott. Leginkább cipő-, bőr- és bélbaktériumok voltak benne. Bőrbaktériumokat többnyire azokon a felületeken találtak, amiket kézzel megérintünk (pl. a csap és az ajtó fogantyúja), cipőbaktériumokat a padlón fedeztek fel, fekália baktériumok pedig a WC-ülőkén és a WC-tartály öblítőgombján telepedtek meg.

A WC-ülőke fedele is hozzájárul a problémához

Ha nem csukod le a WC-ülőke fedelét, mielőtt öblítesz, te magad is elősegíted a baktériumok terjedését. Minden öblítésnél a székletből és a vizeletből baktériumok felhője kerül a levegőbe. Ha a fedél nyitva van, ezek a baktériumok, rákerülnek a ruhádra, a táskádra, és minden környező tárgyat beterítenek. Tehát, ha nem akarod súlyosbítani a problémát, öblítés előtt csukd le a fedelet.

Mennyire komoly a baj?

Bár vannak bizonyítékok arra, hogy a kézszárító a tiszta kezet baktériumokkal teríti be, van jó hír is. A legtöbb baktérium, amit a vizsgálatok során találtak, tulajdonképpen ártalmatlan. Egészséges embereknél nem okoznak komoly problémát, egyes esetekben pedig még pozitív hatásuk is lehet, hiszen erősítik az immunrendszert.

De vannak, akiknek különösen óvatosnak kell lenniük ezzel: akiknek az immunrendszere nem működik megfelelően, vagy valamilyen súlyos betegségük van. Nem árt óvatosnak lenni olyan helyeken, ahol kifejezetten káros baktériumokkal fertőződhetünk meg, mint például a kórházak vagy más egészségügyi intézmények mosdójában.

A papírtörlő jó alternatíva lehet

A kézszárító sem jelent különösebb veszélyt az egészségünkre, de ha teljesen biztosra akarunk menni, használjunk helyette papírtörlőt. Egy tanulmány szerint ez jóval higiénikusabb módja a kézszárításnak.

BÓNUSZ: Még egy érv a papírtörlő mellett. Úgy tűnik, néhány kézszárítók sosem tisztítanak.

betöltés...