Mi történik a testeddel, ha mindennap 8 órát alszol

8 órát aludni valójában nem luxus, szerves része kellene, hogy legyen a mindennapjainknak. Az alváshiány ugyanis komoly hatással lehet a mentális, az érzelmi és a fizikai egészségünkre. Egy kutatás szerint az emberek 40\%-a mégsem alszik eleget. De nézzük meg, mi történik, ha sikerül rendszeresítened a 8 órás alvást.

Gyorsabban tudsz megtanulni új dolgokat

A kevés alvás befolyásolja, hogy mennyire tudsz koncentrálni és emlékezni újonnan tanult dolgokra. A tudósok szerint az új információkat alvás közben dolgozzuk fel. Azaz, az agyad és a tested jobban működik reggel, egy pihentető alvás után, mint este, lefekvés előtt. Ez érvényes bármilyen új dolog elsajátítására, legyen az egyetemi tanulmány vagy egy új sport.

Sokkal figyelmesebb leszel

Ha nap mint nap eleget pihensz, a koncentrációd, a problémamegoldó képességed, a figyelmed nagyban javulni fog. Tisztábban tudsz gondolkodni, és gyorsabban hozol döntéseket.

Könnyebben tudod szabályozni a testsúlyodat

Miközben alszunk, szervezetünkben termelődik a leptin nevű hormon, ami azt üzeni testünknek, hogy jóllaktunk, nincs szükségünk táplálékra. Ha nem pihenünk eleget, a hormon egyensúlyi szintje felborul, és folyton éhesek leszünk.

Javulni fog az egészséged

A tudósok arra jöttek rá, hogy ez elegendő alvás nemcsak a stresszt csökkenti, de képes megelőzni a magas vérnyomás és koleszterinszint kialakulását is. Az alváshiány számos szív- és érrendszeri betegséget idézhet elő.

Megelőzheted a cukorbetegséget

A kutatók szerint az alvás nagyon sokat számít a vércukorszint szabályozása és az inzulinérzékenység szempontjából, tehát képes megelőzni a 2-es típusú cukorbetegséget. A mély alvás fázisa különösen fontos ehhez, és ha megrövidíted az alvással töltött időt, nagy a valószínűsége, hogy ezt a fázist átugrod.

Gyorsabban gyógyulsz ki a megfázásból

Álmosnak érzed magad, mikor beteg vagy? Ennek megvan az oka. Tanulmányokban kimutatták, hogy betegség esetén a szervezetünk alvó üzemmódba kapcsol, hogy segítse a felépülést. Immunrendszerünk ebben az üzemmódban működik leghatékonyabban a baktériumok ellen.

Szebb lesz a bőröd

Bőrünk nagyon jól visszatükrözi egészségi állapotunkat. Ez a legnagyobb szervünk, ami folyamatosan ki van téve az időjárás változásainak, az UV-sugaraknak, a pornak, és amikor alszunk regenerálja saját magát.

Biztonságosabban fogsz vezetni

Már mindannyian vezettünk fáradtan. Egy tanulmány szerint azok a sofőrök, akik nem alszanak eleget, gyakorlatilag úgy vezetnek, mint akik ittasan ülnek a volán mögé.

Javul az egyensúlyod

Ha eleget alszol, jobb lesz a koordinációd és az egyensúlyod, így nagyobb eséllyel kerülheted el a szerencsétlen baleseteket, sérüléseket.

betöltés...