A tudósok szerint, ha van egy háziállat az irodában, kevesebb a stressz és nagyobb a teljesítmény

A háziállatokról már rég bebizonyították, hogy boldogabbá teszik a gazdájukat, hiszen hűséges társak hosszú éveken át. A munkahelyre azonban nem lehet őket magunkkal vinni, ez pedig egyformán nehéz a gazdinak és az állatnak is. A vállalatok azonban kezdenek rájönni, hogy a háziállatok a munkahelyen is jót tesznek az alkalmazottaknak. Az elmúlt évtizedben egyre több iroda ajtaja nyílt meg a kis kedvencek előtt, a kezdeményezés pedig fantasztikus eredményeket hozott.
Most megtudhatod, hogy a háziállatok jelenléte a munkahelyen hogyan hat a teljesítményre és az egészségre.

1. Csökkentik a stresszt

Ha stresszes környezetről van szó, nagyon kevés hely versenyezhet egy irodával. Egy tanulmányban azonban kimutatták, hogy ha az irodában egy kutya is van, az nagyban csökkenti a kortizol, azaz a stressz hormon szintjét. Akár a te kisállatodról van szó, akár a munkatársakkal közösen fogadtok örökbe egyet, a hatás ugyanolyan pozitív.

A kísérletben alacsonyabb kortizol szintet mértek azoknál a dolgozóknál, akik napközben a kutya közelében voltak, mint azoknál, akik egyáltalán nem érintkeztek vele, még akkor is, ha őket is várta otthon a kedvencük. A kutatók ezért azt a következtetést vonták le, hogy a pozitív hatás jóval erőteljesebb az állat közelében.

Figyelni a huncutságait, elvinni sétálni, játszani, dédelgetni nagyszerű módszerek a relaxálásra, amikor a munkahelyen a stressz eléri a tetőfokát. Az állatok hatására nő a szervezetben a szeretethormon, az oxitocin szintje, ettől pedig boldogabbnak és tettre készebbnek érezzük magunkat.

2. Növelik a teljesítményt

A tévhitekkel ellentétben a kis szőrmókok nemhogy elterelik a figyelmet a munkáról, de még javítják is a teljesítményt, ösztönöznek a munkára.

A háziállatokhoz kapcsolódó rutin – mint megsétáltatni a kutyát, kitakarítani a macskaalmot, vizet adni a hörcsögnek – segít, hogy a munkában szünetet tudj tartana, ami a tudomány szerint egyértelműen javítja a produktivitást.

3. Erősítik a csapaton belüli kapcsolatokat

Észrevetted már, hogy kutyasétáltatás közben milyen könnyű vadidegenekkel megismerkedni? Ennek oka, hogy az állatok szociális kapocsként működnek. Egy kísérlet során vizsgálták ezt munkahelyi környezetben, és azt tapasztalták, hogy a dolgozók sokkal inkább együttműködnek, ha van a környezetükben egy kutya is.

A legfontosabb felfedezés pedig, hogy az emberek többnyire jobb hangulatba kerülnek egy háziállat jelenlétében, így könnyebben létesítenek kapcsolatot is. Nemcsak a munkatársak között erősíti a kapcsolatot egy kutya, de hatására a vevőkkel, ügyfelekkel is javulnak a kapcsolatok, főleg, ha szeretik a kutyákat.

4. Csökken a betegszabadságok mennyisége

Ha a főnököd nem biztos benne, hogy jó ötlet egy háziállatot beengedni az irodába, világosítsd fel, hogy neki származik belőle az egyik legnagyobb előnye. Az állatok javítják a kedélyállapotot, ez pedig kétségkívül hatással van az általános egészségi állapotra. Arra ösztönöznek minket, hogy legyünk aktívabbak, ezáltal csökken a koleszterin és a triglicerid szintje, de nagyban csökken a depresszió esélye is.

A stressznek elsősorban a szívre és az érrendszerre nézve vannak súlyos hatásai, de háziállatok társaságában a stressz jelentősen csökken. Ha néhány percig nézel egy akváriumban úszó halat, olyan békesség lesz rajtad úrrá, hogy mérhetően csökken a vérnyomásod.

5. Spórolhatsz vele

Felejtsd el a kutyasétáltatót és a kutyaszittert. Ha a kedvenced a közeledben van, nemcsak otthonosabban érzed magad, de felesleges kiadásoktól is megkímélheted magad, a megmaradt pénzt pedig másra fordíthatod. A közelében töltött idő pedig jót tesz az egészségednek, és még relaxálni is segít.

6. A kis kedvenced is boldogabb lesz

Nemcsak az ember számára előnyös, ha a háziállat a munkahelyen is ott lehet. Egy kutya, macska vagy egy hörcsög a gazdája mellett érzi magát maximális biztonságban, nem akkor, mikor egész napra otthon hagyják a munka miatt. Neked sem lesz bűntudatod a munkahelyeden, hogy megint otthon hagytad a kedvencedet 8 órára.

Vannak kutyák, melyek kritikusan viselkednek, ha a gazdájuk hosszabb időre egyedül hagyja őket, mert úrrá lesz rajtuk a szeparációs szorongás. Ha magaddal viszed a munkahelyedre, lesz társasága, lesz mivel lekötnie magát, és ami a legfontosabb: ott leszel neki te. Ha a munkatársaiddal közösen fogadtatok örökbe egy kisállatot, közösen etetitek és szeretitek, egész életében hálás lesz érte.

A háziállatok munkahelyekre való beengedésének tehát számtalan előnye van. De ne feledd, ahhoz, hogy a világban ez általánossá váljék, a tisztaságot, higiéniát és a békés együttélés szabályait sosem szabad figyelmen kívül hagyni.

betöltés...