Egy brazil pár 20 év alatt egy egész erdőt ültetett, ahol ezernyi állat talált otthonra

A világon minden évben több mint 7 millió hektár erdő pusztul el, ami megfelel Panama területének. Az ilyen jelentős környezeti változások nemcsak az emberre vannak hatással, de számtalan állatfajt is érintenek, akiknek el kell hagyniuk természetes élőhelyeiket. Kétségtelen, hogy napjainkban az emberiség legfőbb feladata leállítani a világ rombolását.
Egy brazil pár, Sebastião és Lélia Salgado bebizonyította, hogy bárki tehet az erdők pusztulása ellen.

Az egész egy békés életről szőtt álommal kezdődött

1994-ben a brazil fotóriporter, Sebastião Salgado hazatért Kelet-Afrikából, ahol a borzalmas ruandai népirtásról készített fotókat. Az átélt szörnyű élmények miatt semmi más vágya nem volt, minthogy békésen élhessen egy buja, zöld erdőben szülőföldjén, Minas Geraisban.

Azonban azzal kellett szembesülnie, hogy az erdőirtás az elmúlt években még nagyobb méreteket öltött, és a sűrű erdők helyét lepusztult földterületek vették át kiszáradt folyókkal és a vadvilág szinte teljes megszűnésével. A vidéknek már csupán fél százalékát borította erdő.

Sebastião felesége, Lélia ekkor állt elő egy szinte lehetetlennek tűnő ötlettel. Hitt abban, hogy az erdőt vissza lehet állítani régi pompájába, ha minden erejükkel ezen fognak dolgozni. Sebastião támogatta felesége javaslatát, és a pár úgy döntött, hogy újraültetik az egész területet olyan növényekkel, melyek korábban honosak voltak itt. Ekkor vette kezdetét a varázslatos átalakulás.

Az erdőültetés ötletét másokkal is megosztották

Salgado a legelső magot 1998-ban ültette el, de két ember nyilván nem volt elég ahhoz, hogy az ötletből valóság legyen. Annak érdekében, hogy a több mint 700 hektáros, elsivatagosodott területet beerdősítsék, a pár 24 embert alkalmazott, akik velük együtt éjjel-nappal dolgoztak, irtották a gyomnövényeket, palántákat ültettek és öntöztek.

Ezzel egy időben Sebastião lelkes önkéntesekből és támogatókból hálózatot épített ki, akik segítettek a projekt finanszírozásában. Hogy küldetésükre felhívják a figyelmet, létrehozták az Instituto Terra nevű szervezetet.

Az Instituto Terra legfőbb célja a térség ökoszisztémájának helyreállítása az Atlanti-parti Esőerdő Rezervátumban termesztett növényekkel. Oktatási kampányt is folytatnak tanárok, iskolások, gazdák és helyi tisztviselők bevonásával. Hogy a törekvéseik még hatékonyabbak legyenek, tanácsokkal látják el a gazdálkodókat, a bányászokat és mindenkit, aki a térség erdeiben dolgozik.

A szervezet kemény munkája pedig kifizetődött. A térségben őshonos trópusi fák hamar zölddé varázsolták az évtizedeken át sivatagos területet. Napjainkra a sűrű erdő teljesen újjászületett.

Az eredmények tényleg lenyűgözők

1998 óta a pár és az önkéntesek 294 fafajtából több mint 4 millió csemetét ültettek el, és sikerült több mint 600 hektárt beerdősíteniük. Az egykor terméketlen föld visszatért eredeti állapotába, újból trópusi paradicsom lett.

Az új erdőnek köszönhetően az egész ökoszisztéma helyreállt. Az erdősítés következtében újból kialakult a trópusi mikroklíma, ami visszahozta a sok esőt, és vízzel töltötte meg a kiszáradt patakmedreket.

Az egészséges ökoszisztéma pedig nemcsak a tájképet mentette meg, de rengeteg vadon élő állatot is. Az ő visszatérésük a legnagyobb pozitívuma az újjászületett erdőnek. Mivel már találnak élőhelyet és elegendő élelmet, 172 madárfaj, 33 féle emlős, 15 hüllő- és kétéltű faj talált itt otthonra. Közülük sok veszélyeztetett.

Az eltökélt pár bebizonyította, hogy a legnagyobb dolgokat is meg lehet valósítani apró lépésekkel, így a bolygónk védelméhez bárki hozzá tud járulni.

betöltés...