Egy vitiligós nagypapa a betegségben szenvedő gyerekeknek vitiligós babákat horgol, hogy helyreállítsa az önbecsülésüket

A vitiligo olyan betegség, mely a test egyes területein a bőr kifehéredését okozza. Közel 3 millió brazilt érint. Gyógyítani nem lehet, de sokféle kezelési módszer létezik rá. A vitiligós betegeknek a legnagyobb nehézséget azonban mások előítéletei okozzák, ez ellen próbál tenni egy brazil nagypapa.
Ismerd meg João Stanganelli történetét, aki úgy döntött, hogy a horgolás művészetével szerez örömöt és segít helyreállítani a vitiligóban szenvedő gyerekek önértékelését.

A most 64 éves João Stanganelli 38 éves korában fedezte fel magán a betegség jeleit. A gasztronómiában dolgozott, de egy szívprobléma miatt tavaly gyökeresen megváltozott az élete.

De João nem hagyta, hogy ez útját állja, eldöntötte, hogy keres magának egy hobbit, amitől mentálisan egészséges marad, aktív és boldog életet élhet. Feleségével, Marilenával úgy döntöttek, megtanulnak horgolni.

João elárulta, hogy ez nem volt könnyű számára, még azon is gondolkodott, hogy feladja, de aztán 5 nap után meghorgolta az első babáját.

A horgolás nem való mindenkinek. Bütykösek lesznek tőle az ujjak és ez sokakat zavar, ahogy João mondja. De ha egyszer rákap valaki az ízére, többé nem tud leállni vele.

Eredetileg az volt a terve, hogy unokájának horgoljon babákat, mert valami olyan különlegeset akart adni neki, amiről a kislány örökké emlékezni fog rá.

Ezért horgolt egy vitiligós babát foltos bőrrel, ő lett a szép Vitilinda.

Vitilinda hatalmas sikert aratott, ezért João tovább folytatta a horgolást, és még több babát készített. Mikor elkészültek a kerekesszékes babái, mindenki odavolt értük.

João legfőbb célja az volt, hogy növelje azoknak a gyerekeknek az önbizalmát, akik ezzel a bőrbetegséggel élnek. Ha valakinek örömet szerezhet az általa készített babákkal, az számára a legfőbb motiváció, hogy tovább folytassa a horgolást.

Interjúi során João mindig elmondja a következőt: “A bőrömön lévő foltok gyönyörűek. Amik bántanak engem, azok a foltok az emberek jellemén.”

betöltés...