Trükkök, hogyan keltsd életre a hervadt virágokat

betöltés...

Szépen vázába tetted, elrendezgetted őket, majd meg is feledkeztél róluk. Csak amikor elsétálsz az asztal mellett, akkor tűnik fel, hogy a virágaid hervadoznak. Még nem haltak meg, de nem is igazán élnek. A hervadásnak egyetlen nyomós oka van: a vízhiány. Egy hervadt virágnál azonban már nem elég csak a vizet kicserélni. Mutatjuk, mit tegyél, hogy újra boldogan viruljanak a vázádban!

1. Vágd vissza a szárakat!

Legtöbbször a virág alja elszárad és már nem képes vizet szívni magába. Végy egy éles kést vagy ollót és ferdén vágj le a szárból pár centit! Azért fontos, hogy ferdén ejtsd a vágást, mert így nagyobb felületen tud a virág vizet felszívni. Még jobb, ha egy kicsit be is metszed függőleges irányban.

2. Használj meleg vizet!

Hideg víz helyett meleg vízzel töltsd fel a vázát! A virágok ettől hamarabb felélednek, legalábbis a legtöbb esetben. De tulipánoknál ezt a módszert ne alkalmazd, ők nem tolerálják a magasabb hőmérsékletű vizet. A meleg víz hamarabb feljut a virághoz és elhárít minden akadályt, ami meggátolja, hogy a virág nedvességhez jusson.

3. Cukrozz!

A langyos vízbe tégy 3 teáskanál cukrot. Ez szinte azonnal életre kelti őket. Ha mégsem így lenne, 3 óra múlva adj a vízhez még egy evőkanál cukrot és tölst egy kicsivel több vizet a vázába.

4. Várj!

Legalább néhány órára szüksége van a virágoknak, hogy fel tudják szívni a vizet és reagáljanak rá.

5. Ne hagyd abba!

Ha a virágok újra életre keltek, ne kövesd el azt a hibát, hogy újra megfeledkezel róluk! Két naponta vágd vissza a szárukat és amikor látod, hogy a víz a vázában kezd zavarossá válni, cseréld! Tartsd távol közvetlen napfénytől a virágokat, keress nekik árnyékosabb helyet a lakásban!

+1 Extra tipp vészhelyzetre

Ha nagyon úgy tűnik, hogy a virágok már nagyon kiszáradtak és a végét járják, próbáld ki a következő módszert a megmentésükre:
Egy nagy tálat tölts meg szobahőmérsékletű vízzel és merítsd bele a virágokat. 30-60 percig hagyd őket ázni, hogy a lehető legtöbb vizet magukba tudják szívni. Akár egész éjszakán át is a vízben hagyhatod őket.

betöltés...