10 hiba, amivel a szülők tönkretehetik a gyerek életét a válás után

A házasságok olyan gyakran érnek véget, hogy a Guinness Rekordok még egy válás világrekordot is számon tart, mégpedig a Maldív-szigeteken. Bár más országokban ennyire azért nem magas a válások aránya, de még mindig elkeserítő, hogy mennyien döntenek végül a házasság felbontása mellett. A válás a szerelem és a remény végét jelenti, és a legnagyobb stressz és trauma a pár, illetve a gyerekek számára. A gyerekek nagyon sebezhetők ebben az időszakban, és mivel a szülők megpróbálnak mindent megtenni, hogy a legjobb legyen nekik, óhatatlanul is elkövetnek közben hibákat.
A következőkben azokat a hibákat ismerheted meg, melyeket a szülők gyakran elkövetnek, elfeledve, hogy a gyerekeknek ilyenkor még több segítségre és támogatásra van szükségük, mint a válófélben lévő szülőknek.

1. Felnőttként kezeled a gyereket

Szögezzük le: a gyerek nem felnőtt. Valószínűleg nem érti meg teljes mértékben a válás okát, az érzelmeidet, érzéseidet. Felelős vagy érte, és biztonságérzetet kell adnod neki, hogy tudja, minden rendben lesz.

Mivel nem felnőtt, nem kell mindenről részletesen beszélned neki. Szüksége van támogatásra és arra, hogy ne érezze folyton úgy, hogy vigasztalnia kell téged. Az aggodalmaidat és a problémáidat a barátaiddal, a családtagjaiddal vagy egy pszichológussal oszd meg, ne a gyereket terheld velük.

2. Választásra kényszeríted a gyereket

Ne kényszerítsd arra, hogy válasszon a két szülő között. Ez érvényes a lakhelyre és arra nézve is, hogy kivel szeretne maradni. Ilyenkor a gyerek úgy érzi, hogy egyikőtöket elárulja a választásával. Ha az egyik szülőt választja, a másiknak akaratlanul is fájdalmat okoz.

Ez nem fair a gyerekkel szemben. Ezt a kérdést a volt pároddal intézd el, vagy ha máshogy nem megy, akkor bízd a bíróságra a döntést. A gyerek véleményét meghallgathatod, de soha ne helyezz rá nyomást, hogy választania kelljen.

3. Te próbálsz a jobb fej szülő lenni

Ha a gyerek szemében jobb szülőnek tűnsz a másiknál, sokat árthatsz neki. Ha megengedsz neki olyan dolgokat, amiket a másik fél nem, felrúgod a volt párod által lefektetett szabályokat. A gyerek fokozatosan elkezdi azt csinálni, amit csak akar, anélkül, hogy tekintettel lenne bármilyen utasításra vagy szabályra. Ez rossz hatással lesz a személyiségére, elkényeztetett és szeszélyes ember válhat belőle.

Egyezségre kell jutnod a volt pároddal, hogy melyek lesznek azok a szabályok, melyeket mindketten be fogtok tartatni a gyerekkel. A fegyelemnek a gyerek számára a fájdalmas válás idején is jelen kell lennie. Figyelj arra is, hogy semmi szükség folyamatosan kihangsúlyozni, hogy mennyivel többet teszel a gyerekért, mint a másik fél.

4. A gyereknek bűntudata van

A gyerekek hajlamosak magukat hibáztatni szüleik válása miatt. Érzi a stresszt, és a számára addig ismert világ is megváltozik. A legrosszabb pedig, ha ezért magát kezdi hibáztatni.

Fontos, hogy elmagyarázd neki, hogy ebben a helyzetben ő nem vétkes. Ne érezze, hogy nem felelt meg a szülei elvárásainak, és az egyik rossz tette vezetett a váláshoz. Újra és újra mondd el neki, hogy mindketten szeretitek.

5. Te érzed magad bűnösnek

Azt is magyarázd el neki, hogy a válás nem is a te hibád. Az életben történnek rossz dolgok, és néha nem úgy megy minden, ahogyan szeretnénk. A válás is egy ilyen rossz dolog.

Ha kizárólag magadat hibáztatod a válás miatt és a bűnös szülő szerepét öltöd magadra, azzal kárt okozhatsz a gyereknek. Felhasználhatja ellened, és ezzel a címszóval mindenre feljogosítva érezheti magát. Elkezdhet hibáztatni a dolgok rosszra fordulásáért.

6. Negatívan beszélsz a volt párodról

Azt már mondtuk, hogy ne hibáztasd magad mindenért a válás miatt. De ugyanilyen fontos, hogy a párodra se hárítsd át az összes felelősséget. Semmi szükség arra, hogy a gyereknek beszélj az exed által elkövetett hibákról és rossz tettekről. Próbáld meg ne negatívan emlegetni őt. Ne feledd, a gyereked 50\%-ban belőled, de 50\%-ban belőle van.

Ezért, amikor vádolod, kritizálod az exedet vagy negatívan beszélsz róla, azt a gyerek magára veheti. De ronthatja a másik szülőhöz való viszonyulását is. Mindketten a szülei vagytok és mindkettőtöket szeret, minden hibátokkal együtt.

7. Közvetítőként használod a gyereket

Nem számít, milyen erős ellenérzéseid vannak az exeddel kapcsolatban. Ha egyáltalán nem kívánsz vele kommunikálni, akkor sem csinálhatsz közvetítőt a gyerekből. A gyerek nem tolmácsolhatja az apja üzenetét az anyjának vagy fordítva.

Végy erőt magadon, és beszélj te magad az exeddel. A gyereknek már eleve elég stressz az, ami történt, nincs szükség arra, hogy tovább rontsd a helyzetet azzal, hogy két tűz közé helyezed és közvetítőnek használod.

8. Gátolod a kapcsolatát a másik szülővel

Ne tiltsd el a gyereket attól, hogy kommunikáljon a másik szülőjével. Ne próbáld azzal bántani az exedet, hogy nem engeded, hogy a gyerek meglátogassa, időt töltsön vele vagy nem hívhatja meg olyan eseményekre, melyek fontosak az életében.

Ha így teszel, attól a gyerek fog leginkább szenvedni. Neki mindkét szülőjére szüksége van, és ha az egyik hiányzik neki, azt fájdalmasan éli meg. Jobb, ha nem vonod magad bele a gyereknek a másik szülővel való kapcsolatába.

9. Faggatod a részletekről

Ha engeded, hogy a gyerek időt töltsön együtt a másik szülővel, akkor próbálj meg nem kihallgatást rendezni, mikor hazajön tőle. Ha égsz a vágytól, hogy mindent tudj róla, akkor se a gyereket faggasd.

Néhány általános kérdést feltehetsz, hogy a gyerek érezze, hogy pozitívan állsz ahhoz, hogy a másik szülővel is együtt volt.

10. Azt hiszed, semmit nem ért az egészből

Koránál fogva a gyerek valóban nem ért meg mindent. De lát, hall és észreveszi a dolgokat. Ezért fontos, hogy az exeddel ne viselkedjetek agresszíven és ellenségesen egymással – legalább a gyerek jelenlétében ne. Ne káromkodjatok és veszekedjetek, ha ennek ő is tanúja lehet.

Minden apróságot észrevesz és ez fáj neki. Ne rójatok rá még nagyobb stresszt és szenvedést azzal, hogy nem tudjátok kontrollálni az érzelmeiteket. Minden problémátokat próbáljatok meg négyszemközt megoldani.

betöltés...