Kenyában létrehozták az első olyan naperőművet, ami ihatóvá teszi az óceán vizét - Megoldást jelenthet a globális vízhiányra

A világon nagyjából 2,2 milliárd embernek nincs hozzáférése biztonságos ivóvíz szolgáltatáshoz. Mindez egy olyan bolygón, melynek a 71\%-át víz borítja. Az emberiség legfontosabb kihívása lehet az óceánok vizét ivóvízzé alakítani. Úgy tűnik, erre a megoldást egy kenyai kisvárosban találták meg, a szomáliai határ közelében.
Most minden részletet megtudhatsz erről a naperőműről, amit a GivePower fejlesztett ki.

Már a tesztek során is sikerült javítani a kenyai város, Kiunga lakóinak életminőségét, és most arra keresik a megoldást, hogy ezt a technológiát a világ más részein is alkalmazni tudják.

A naperőmű a sós vízből ivóvizet készít

A világon minden 3 emberből 1 hiányt szenved ivóvízből. A helyzet a legrosszabb Afrika Szaharától délre fekvő területein. Ezért választották ezt a területet az első olyan naperőmű létrehozásához, amelyik az Indiai-óceán sós vizét tiszta ivóvízzé alakítja át. A naperőmű tavaly óta működik.

A kis halász település neve, ahol a projekt már sikeresen működik, Kiunga. A naperőmű létrehozója a non-profit GivePower, ami ugyanilyen erőműveket tervez telepíteni Kolumbiában és Haitin is.

A rendszer naponta 35.000 ember számára elegendő ivóvizet állít elő

Egy átlagos sólepárló üzem rengeteg energiát használ, a folyamat drága és csak azokon a területeken működtethető, ahol elegendő létesítmény van a szükséges energia előállításához. Az NGO ezt a problémát a “solar water farms” elnevezésű technológiával oldotta meg. Ennek keretében olyan napelemeket állítanak fel, melyek 50 kW energiát tudnak termelni, melyet nagy teljesítményű Tesla akkumulátorok tárolnak, és 2 vízpumpát működtetnek a nap 24 órájában.

A rendszer naponta 35.000 ember számára elegendő ivóvizet képes előállítani. A GivePower szerint pedig a víz minősége jobb annál, mint amit a hagyományos lepárlókkal állítanak elő. Ráadásul a környezetre sincsenek negatív hatásai, mint a hagyományos sólepárlóknak, melyek a só kinyerésével az állat- és növényvilágra ártalmas sós lerakódásokat és szennyezőanyagokat is létrehoznak.

Korábban Kiunga lakóinak 1 órát kellett utazniuk az egyetlen vízlelőhelyhez, ahol ráadásul szennyezett volt a víz

Az esős évszak után Kiunga környéke extrém szárazzá válik, ezért 35.000 lakójának 1 órát kellett utaznia ahhoz, hogy ivóvízhez jusson. Ennek az elérhető egyetlen forrása egy olyan kút volt, mely ugyanabból a csatornából szivattyúzta a vizet, ahol az állatok szoktak fürdeni. Tele volt szennyezőanyagokkal és kórokozókkal, potenciális forrása volt az E.coli fertőzésnek vagy akár a halálnak is.

A technológia bevezetése előtt a helyiek a piszkos sós vízben voltak kénytelenek fürdeni, ezt használták mosáshoz, mosogatáshoz és ivóvízként is. “Ha megnézed az itt élő gyerekeket, láthatod a hegeket a hasukon és a térdükön, melyek azért vannak, mert a sebeikben túl sok só rakódott le. Ezek az emberek gyakorlatilag megmérgezik magukat a sós vízzel.” – mondta Hayes Barnard, a GivePower elnöke.

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

GivePower (@givepowerfoundation) által megosztott bejegyzés,

Több erőművet szeretnének létrehozni, hogy enyhítsék a vízhiányt

2025-re a világ népességének fele olyan helyen fog élni, ahol nem lesz elegendő ivóvíz. A szennyvíz újrahasznosítása a tápanyagok és az energia visszanyerése érdekében stratégiai fontosságú lesz. Ugyanez vonatkozik a tengervíz kezelésére. A bolygó vízkészletének csupán 2,5\%-a édesvíz, és ez a mennyiség is folyamatosan csökken a globális felmelegedés gleccserekre és jéghegyekre gyakorolt hatásaival.

A civil szervezet már elkezdte a napelemek telepítését eddig több mint 2500 iskolában, mentőszolgálatnál és üzleti szolgáltatónál, összesen 17 országban. Pénzt gyűjtenek az ivóvíz előállító napelem farmok további finanszírozásához a lakosság egészségének javítása és az aszály által elpusztított területek gazdaságának újjáélesztése érdekében.

Tények a vízfogyasztásról és a víztakarékosságról

  • A víz világnapját minden év március 22-én ünneplik, hogy felhívják a figyelmet a vízvédelemre, az ezzel kapcsolatos fejlesztésekre és a vízkészletek felelős felhasználására.
  • Kb. 3000 liter víz szükséges egy ember napi átlagos étel- és ital szükségletének előállításához.
  • Egy ember 1 év alatt 100.000 pohárnyi vizet használ el azzal, hogy naponta 10 percig zuhanyzik.
  • Az internetről 1 GB adat letöltéséhez akár 200 liter vízre is szükség lehet, hogy lehűtse a szervereket.
  • A szennyvíz 80\%-a megfelelő tisztítás nélkül kerül a folyókba.
  • Latin-Amerika óriási vízkészletekkel rendelkezik. A világ teljes esőzésének 30\%-a ezt a területet érinti, kb. 28.000 köbméter az egy főre eső éves vízmennyiség, ami jóval magasabb a világátlagnál.
  • A 2030-ra megvalósítandó Fenntartható Fejlődési Célok között az ENSZ célul tűzte ki az ivóvízhez és a megfelelő higiéniás szolgáltatásokhoz való egyetemes és egyenlő hozzáférés, valamint a vízszennyezés csökkentésének megvalósítását is.
betöltés...