A tudomány szerint az “elviselhetetlen” anyák lányai sikeresebbek lesznek

Pontos recept, amit követve sikeres gyereket lehet nevelni, nem létezik. De Ericka G. Rascon-Ramirez egyetemi professzor nem hagyta annyiban a kérdést, és készített egy tanulmányt, melynek eredménye azt mutatja, hogy sikeresebbek lesznek azoknak az anyáknak a lányai, akik többet követelnek a gyereküktől. Tehát, nagyon valószínű, hogy a sikeres nőknek gyermekkorukban nem volt könnyű az anyjukkal…

A kamaszlányok gyakran kerülnek összetűzésbe az anyjukkal, mikor az nem engedi el őket a barátaikkal, beleszól, hogy mit vehetnek fel, vagy parancsba adja a mosogatást. Nem ritkán irigylik azokat a barátaikat, akiknek az anyukája laza és engedékeny. Ha újra és újra azt hallod: “Egyszer ezért még hálás leszel nekem!”, most jön a meglepetés: az anyukádnak igaza van!

Ericka G. Rascon-Ramirez professzor 15.000, 13-14 éves diák részvételével végzett kutatást a témában. 10 éven át tanulmányozta a tinédzsereket, majd az adatokat összegyűjtötte és kielemezte. Az eredmények elég egyértelműen mutatták, hogy a szigorú anyák lányai sikeresebbek azoknál, akiket engedékeny anya nevelt.

Visszafelé is megvizsgálta a kérdést, és arra jutott, hogy szinte minden sikeres ember mögött egy sokat követelő anya állt. Kiderült, hogy a sikerhez vezető legrövidebb út a követelőző szülőn át vezet.

A tanulmány középpontjában nem azok az anyák álltak, akik hét lakat alatt tartják a lányaikat, minden mozdulatukat szabályozzák, mindent megtiltanak vagy bármilyen formában erőszakot követnek el ellenük. Az “elviselhetetlen” anya ez esetben azt jelenti, hogy folyamatosan útmutatást ad a jövőbeli döntésekhez, felhívja a figyelmet a korai terhesség és házasság problémájára, feladatokat ad és segítséget kér a házimunkában, beosztja a gyerek idejét és nagy reményeket fűz a jövőjéhez. Tehát pontosan azokat a dolgokat teszi, amiket a tinédzserek utálnak.

A professzor elmagyarázta, hogy a szigorú anyák sokat követelnek a lányaiktól a tanulás terén, elvárják, hogy magasabb végzettséget szerezzek, és nagy reményeket fűznek hozzájuk. Ezt pedig a tudtára is adják a gyereknek.

Az ilyen gyerekek jóval magabiztosabbak és kitartóbbak lesznek. Kiderült, hogy a többet követelő szülők hatása a tinédzserkori teherbeesés tekintetében is megmutatkozik. A szigorú anyák lányai 5\%-kal kisebb eséllyel estek teherbe kamaszkorukban.

A szigorú anyák gyerekei közül szinte mindenki jó iskolákat végzett és jó állást talált. A professzor szerint a gyerek karrierjére is hatással van a többet követelő anya, hiszen a gyerek a döntések meghozatalánál figyelembe veszi szülei véleményét, még akkor is, ha nem feltétlenül fogadja el.

Ha a lány forgatja a szemét és visszabeszél vita közben, akkor is tudja, hogy az anyja csak a legjobbat akarja neki. Az anyák gyakran ismételgetik ugyanazokat a dolgokat, melyek meg is maradnak a lányok agyában. A jövőben így jobban hallgatnak majd a bosszantó anyukájukra.

“Sok esetben abban leszünk sikeresek, amit szeretünk és amit a leginkább csinálni akarunk, még akkor is, ha ez szüleink akarata ellenére való.” – mondta a professzor. “De bármennyire is próbáljuk figyelmen kívül hagyni szüleink akaratát, valószínű, hogy végül mégiscsak befolyásolni fogja a döntéseinket.”

Előbb-utóbb minden szülő felteszi magának a kérdést, hogy hogyan nevelje a gyerekét. Ha túl szigorúan csinálja, a gyerek eltávolodik és hazudni fog neki, mivel fél elmondani az igazat. Ez történik akkor, mikor a szülő a tökéletességet követeli meg a gyerekétől, vagy feltétel nélküli engedelmességet vár el tőle. Ez viszont rossz ötlet, hiszen a gyerek viszonya a szülőhöz így a félelmen fog alapulni. Fontos megtalálni a határt a nyílt kommunikáció, a szülői odafigyelés és a túlzott elvárások között.

betöltés...