11 varázslatos kifejezés, amit minden gyereknek hallani kell

Ezernyi dolgot mondunk a gyerekeinknek, de vannak olyanok, melyektől erősebbé, okosabbá, magabiztosabbá válhatnak. A következő kifejezésekkel elősegítheted a gyermek harmonikus fejlődését.

11.

A gyerekek folyamatosan tesztelnek minket a rossz viselkedésükkel. Mikor azt kérdezik: “Még akkor is szeretni fogsz?”, gondolkodás nélkül vágjuk rá, hogy “Természetesen! Nagyon boldog vagyok, hogy vagy nekem! Ha a világon bármelyik gyereket választhatnám, akkor is téged választanálak!” Ezzel segítheted az egészséges pszichés fejlődését.

10.

Ez az egyetlen szó létfontosságú a gyerek számára. De az is nagyon fontos, hogy a szavakat tettekkel is alátámaszd. Töltsetek együtt időt, játsszatok, nevessetek, mókázzatok, fújjatok buborékokat, beszéljétek át a problémákat, ölelgesd és támogasd, ha éppen arra van szükség.

9.

“Nahát! Tiszta a szobád! Be van vetve az ágyad! Szépen összehajtogattad a ruháidat! Ügyes voltál!” Az ilyen mondatoktól a gyerek azt érzi, hogy támogatják és hisznek benne. Ezzel kifejezheted, hogy valóban értékeled, amit tett. Bármilyen pozitív megerősítés jó érzéseket ad, ami elősegíti, hogy a jó tetteket megismételje.

8.

Mindannyian emberek vagyunk, így mindannyian követünk el hibákat. Fontos, hogy ezt képes legyél beismerni, és tudj bocsánatot kérni a gyerekedtől. Ezzel tudathatod vele, hogy tiszteled és becsülöd őt, valamint megtaníthatod arra, hogy ha valamit helytelenül teszünk, akkor bocsánatot kell kérni, és nem szabad újra elkövetni.

7.

A negatív érzelmek elnyomása neurózishoz és pszichoszomatikus betegségekhez vezet. A gyereknek is joga van mérgesnek lenni. Hagyni kell, hogy meggyászolja az elveszett játékát, vagy sírjon, ha valami bántja. A negatív érzelmek kifejezésének megtiltásával azt tiltod meg, hogy a gyermek önmaga legyen. Szülőként a feladatod megtanítani neki úgy kinyilvánítani az érzéseit, hogy azzal ne bántson meg másokat.

6.

Fontos, hogy hagyd a gyereknek, hogy rájöjjön, félelem nélküli élet nem létezik. A világon mindenki fél valamitől. A bátorság nem azt jelenti, hogy semmitől sem félünk, hanem hogy felismerjük a félelmünket és felülemelkedünk rajta. Ha a gyerek fél valamitől, mesélj neki arról, te hogyan győzted le a félelmeidet.

5.

Azzal, hogy megadod a gyereknek a választás jogát, megtanítod neki, hogy hallgasson magára és utasítsa vissza, ha valami nem passzol az érdeklődésével, a meggyőződésével, a vágyaival. Azok a gyerekek, akik helyett folyton döntéseket hoznak, passzív, függő és mások által könnyen befolyásolható felnőttek lesznek.

4.

Ha emlékezteted a gyereket a múltbeli sikereire, meggyőzöd arról, hogy elég erős és még többre is képes.

3.

“Semmi baj!”, “Próbáld újra!”, “Hiszek benned!” – Ezeket kell mondanod, ha a gyereket kudarc éri. Meg kell tanulnia, hogy még a sikeres emberek is hibáznak, és ezek a hibák tanítják meg őket a türelemre, a kitartásra és más fontos tulajdonságokra. A legfontosabb viszont azt tudatni vele, hogy a kudarcok nem gyengítik az iránta érzett szeretetedet.

2.

“Hogy érzed magad?”, “Milyen napod volt?” – Az ilyen mondatok erősítik a kötődést a szülő és a gyerek között. Arra is jók, hogy segítsék a gondolatok megformálását és szavakba öntését, valamint elősegítik, hogy kellőképpen érzékeny és figyelmes legyen önmagára nézve.

1.

“Mi már tudunk mászni.”, “Mi oviba megyünk.” – A szülők, főként az anyák gyakran beszélnek többes szám első személyben. Csecsemőkorban az egység érzete az anya és a baba között még elősegíti a baba fejlődését, később azonban gátolja azt, mivel akadályozza a pszichológiai szeparációt.

Az egészséges önbizalom nagyon fontos dolog. A pszichológusok egyetértenek abban, hogy a nevelés legfőbb célja megtanítani a gyereket arra, hogy jó szülője legyen saját magának. És ehhez az első lépés a “mi” helyett a “te” használata.

betöltés...