Ha van kutyád, egészségesebb lehet a szíved - A tudomány megmagyarázza, hogy miért

betöltés...

Akinek van kutyája, az mindenféle tudományos alátámasztás nélkül ki tudja jelenteni, hogy ettől jobb az élete. De a kutatások sem mondanak mást. Egy nemrégiben készült tanulmány szerint egy hűséges társ mellett sokkal jobb a szív- és érrendszer állapota és az állóképesség is. Ha még bizonytalan vagy, hogy legyen-e kutyád, vedd számba az egészségedre gyakorolt előnyeit is.

Egy tanulmányban 1769 közép-európai embert vizsgáltak 25-64 év között – 44,3%-uk férfi volt -, akiknek nem volt szívbetegségük. Néhány év múlva a kutatók összehasonlították a kutyatulajdonosokat és a kutyával nem rendelkezőket a keringési rendszer állapota, a testtömeg index, az étrend, a fizikai aktivitás mértéke, a vérnyomás, a dohányzás és a koleszterinszint szempontjából.

A résztvevők 24,3%-ának volt kutyája, és kiderült, hogy ez a csoport kevesebbet dohányzik, fizikailag aktívabb, és megfelelő náluk a koleszterin és a vércukor szintje is. Az eredmények kimutatták, hogy jobb a szív- és érrendszerük állapota, és kisebb náluk a szívbetegségek kialakulásának esélye.

A tudósok ezt azzal magyarázzák, hogy akinek van kutyája, az eleve aktívabb életet él, mint azok, akiknek egyáltalán nincs háziállatuk. A kutyával sétálunk esőben és fagyban is, a fizikai aktivitásunk ezzel úgy nő, hogy észre sem vesszük.

Korábbi tanulmányok szerint azok a kutyatulajdonosok, akik rendszeresen sétáltatják a kutyájukat, 34%-kal nagyobb eséllyel érik el a megfelelő fizikai aktivitás szintjét. Mi több, azt is kimutatták, hogy a kutyasétáltatás nem az egyetlen aktív tevékenység az életükben. Ezek az emberek nagyobb arányban végeztek más fizikai tevékenységet is, mint például a tánc, a kertészkedés vagy a rendszeres sportolás.

Az eredmények szerint a leggyakrabban a fiatalok és az idősek sétáltatják a kutyájukat, ebből következően nekik származik ebből a legtöbb előnyük. De a sétálástól, mint fizikai aktivitástól függetlenül is elmondható, hogy ha van kutyád, olyan erős kötődést tapasztalsz meg, ami minden szempontból jótékonyan hat az egészségedre, a közérzetedre, az életminőségedre. Nem véletlen, hogy az orvosok szerint a felelős kutyatartást hirdető kampányokkal nagy lépést lehet tenni az egészséges társadalom felé.

betöltés...