A makacs és lázadó gyerekek felnőve sikeresebbek lesznek egy tanulmány szerint

Egy akaratos gyerek kész rémálom. Sokszor nem értjük, miért nem fogad szót és miért viselkedik rosszul. Nem tudjuk az okát, hogy miért veszi semmibe a tekintélyünket, és gyakran rossz szülőnek érezzük magunkat ettől. Valójában azonban nem érdemes ezen aggódni, mert ennek is vannak pozitív következményei. Legalábbis egy kutatás azt állítja, hogy az engedetlen gyerekekből sikeresebb felnőttek válnak.

Mit mond a tudomány a szófogadatlan gyerekekről

Mikor egy gyerek elkezd iskolába járni, elvárásokat támasztunk vele szemben. Hozzon jó jegyeket, legyen kitűnő a magatartása, legyen engedelmes, tisztelettudó és nyugodt, mert csakis így lehet biztosítva a jövője. Egy tanulmány azonban, ami 1968 óta gyűjtött információikat, és 3000 gyerek viselkedését elemezte 8-12 éves kor között, mégis mást mond. A vizsgálatok során figyelembe vették az intelligenciát, az iskolai teljesítményt, hogy mennyire törekvőek, a társadalmi-gazdasági körülményeiket, családi hátterüket, az iskolai és napközbeni tevékenységeiket, megkérdezték őket az érzéseikről, gondolataikról és szokásaikról is.

Több mint 40 évnyi követés után a tanulmány kimutatta, hogy azok a gyerekek, akik többnyire ellenszegülnek a szabályoknak, hajlamosabbak megkérdőjelezni a körülöttük zajló dolgokat, és jobban tudnak a megszokott kereteken kívül gondolkodni. Ez a kreativitásuk szempontjából is előnyös, amit az üzleti életben különösen jól tudnak kamatoztatni. Azok a gyerekek, akiket engedetlennek, akaratosnak, agresszívnak és makacsnak tartottak, később a munkahelyükön többet kerestek, mint azok, akik gyerekként engedelmesek voltak.

Az intelligencia, a felelősség és az elkötelezettség számít

A gyerekek viselkedése és személyisége nagyon meghatározó. A siker túlmegy a jó kognitív erőforrásokon és azon, hogy valaki gazdag, felső osztálybeli családból származik. A szakmai és tudományos képzés színvonala, az érdeklődés és a felelősségérzet, amire a gyerek a fejlődése során szert tett, nagyon fontos tényezők a karrierépítés és az anyagi siker szempontjából.

A vizsgálat eredménye szerint az akaratos gyerekek felnőttkori sikerességének titka éppen a magabiztosság és a saját érdekeik előtérbe helyezése. Mivel nem tartják be a rájuk vonatkozó szabályokat, szakértőivé válnak később a tárgyalásoknak, gond nélkül megvédik a saját anyagi érdekeiket, megkeresik maguknak a legkedvezőbb lehetőségeket.

Amit 50 évvel ezelőtt engedetlen viselkedésnek tekintettek, annak napjainkhoz már semmi köze nincs, és a szófogadatlan gyerekek sikerének más titka is lehet

Az az életmód, ami évtizedekkel ezelőtt létezett, ma már sehol nincs. Lehetséges, hogy egyes esetekben azok az emberek, akik engedetlen gyerekek voltak, felnőttként nem a legetikusabb úton jutottak el a sikerig, de az is lehet, hogy mivel nem mélyedtek el igazán a tanulásban, több időt kellett az iskolában tölteniük. Ha több időt töltöttek az iskolában, több tudást tudtak magukba szívni, bejutottak a főiskolára, és pontosabban tudták, mit akarnak kezdeni a jövőjükkel. Ha a gyermeked akaratos és szófogadatlan, ne légy túl mérges rá, hiszen nagy az esélye, hogy éppen emiatt válik majd sikeres felnőtt belőle.

betöltés...