Azok a gyerekek, akik sárban és homokban játszva nőnek fel, erősebbek és egészségesebbek lesznek

Legtöbbünk a gyerekkorából fel tud idézni olyan emlékeket, mikor nyakig sárosak voltunk. De talán arra is emlékszünk, hogy a szüleink ettől mennyire nem voltak elragadtatva. Viszont tisztában voltak azzal, hogy a gyerekek számára ez az egyik legjobb móka. Ma már a tudomány is alátámasztja, hogy azok a gyerekek, akik a sárban és a homokban játszanak, egészségesebben nőnek fel.

Sok gyereknek ma már semmilyen kapcsolata nincs a természettel

Természetes, hogy a szülők aggódnak a gyerekeik biztonságáért és higiéniájáért. Egyesek jobban szeretik, ha a gyerek csak otthon játszik és nem a szabadban. Richard Louv 3000 családdal beszélgetett, és a gyerekek válaszai alapján azt a következtetést vonta le, hogy közülük sokan már nem is szeretnek kint játszani. Inkább otthon vannak, és a szórakoztató elektronika segítségével foglalják el magukat. “A gyerekeink és a gyerekeink gyerekei lesznek az a generáció, amelyik a világ történetében a legkevésbé kapcsolódik a természethez.” – mondta.

Egy kis kosz még senkinek sem ártott

Louv és a gyermekorvos Maria Júlia Carvalho is azt vallják, hogy a gyereknek szüksége van arra, hogy kapcsolatba kerüljön különböző mikroorganizmusokkal, melyek a földben és a fűben találhatók, ugyanis ezek segítik az immunrendszerének a megfelelő kifejlődését. Talán egy sarazás után nem a legjobb szórakozás feltakarítani, de minden szülő meg tudja találni azt az egyensúlyt, amiben a gyerekek élvezhetik a sarat, de neki sem kell folyamatosan takarítania utánuk. Ugyanis erre a nem higiénikus játékra szükség van!

Carvalho szerint kapcsolatba kerülni ilyen típusú baktériumokkal elősegíti a gyerek immunrendszerének fejlődését. A jövőben így védettebb lesz a különböző betegségekkel és az allergiákkal szemben is. Richard Louv pedig azt állítja, a szabadban való játék növeli a kreativitást, csökkenti a stresszt és a depresszió kockázatát, javítja a kognitív fejlődést.

Ugyanez van az állatokkal is

Egy tanulmány szerint azok a gyerekek, akik már kiskoruktól állatokkal – kutyával vagy macskával – élnek, és velük együtt nőnek fel, kevésbé lesznek hajlamosak az allergiára. Ezek a gyerekek folyamatosan ki vannak téve az endotoxinoknak, azoknak a baktériumoknak, melyek a porban és az immunrendszerüket erősítő környezetben vannak jelen.

Így működik az immunrendszerünk

Az immunrendszer védi szervezetünket a külső betolakodóktól, mint a baktériumok és más kórokozók, melyek veszélyeztetik az egészséget. Az immunrendszer észleli és beazonosítja a betegségeket okozó anyagokat, és elkezd küzdeni ellenük.

Hogy ez a küzdelem sikeres legyen, az immunrendszernek alkalmazkodnia kell a kívülről érkezett mikroorganizmushoz. Ahogyan egy gyerek nő, egyre ellenállóbb lesz bizonyos kórokozókkal szemben, mivel már érintkezésbe került velük, így az immunrendszere képes felismerni őket és támadást indítani ellenük.

Ez lesz a következménye, ha nem engeded a szabadban játszani a gyereket

Ha nem kerül kapcsolatba a mikroorganizmusokkal, az immunrendszere jóval sebezhetőbb lesz és kiszolgáltatottabb azoknak az anyagoknak, melyek egyébként nem halálosak, mint a pollen vagy az állatszőr, ennek következtében pedig a gyereknél allergia fejlődik ki. Richard Louv szerint pedig megakadályozni, hogy a gyerek kapcsolatba kerüljön a természettel, egyet jelent a kreativitás fejlődésének korlátozásával. Azok a gyerekek, akik számára a természet idegen, fizikailag kevésbé aktívak, és nem rendelkeznek tapasztalattal ahhoz, hogy ezt az aktivitást könnyedén fokozni tudják.

A szabadban való játék olyan szintű fizikai aktivitással jár, ami nagyban hozzájárul az elhízás megelőzéséhez. Az elhízás a gyerekek jelentős részét érinti, mivel egyre több időt töltenek zárt ajtók mögött. Emiatt komolyan ronthatja a fizikai egészséget, ha korlátozzuk a gyerek szabadban töltött idejét.

betöltés...